Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way Visaton AL170 + Satori TW29R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-way Visaton AL170 + Satori TW29R

Dzisiaj rozpocząłem budowę swoich pierwszych kolumn DIY :-)

Projekt oparty jest o:
    - http://www.visaton.com/en/high_end/tiefton/al170_8.html
    - http://www.sbacoustics.com/index.php...atori-tw29r-b/

Zwrotnicę do zestawu zaprojektował Yoshi_80.

Pierwsze koty za płoty:

Last edited by buda102; 14.05.2016, 20:11.

Dalsze prace. Idzie to wszystko powoli bo niestety ciężko znaleźć czas na dłubanie :)

Wytłumiłem kolumny zgodnie z zaleceniami z projektu, zamontowałem zwrotnice i jestem po pierwszych - próbnych odsłuchach :)

Skomentuj

Jaki litraż dałeś dla al170?
      Całkiem fajny zestawik z tego wyjdzie.
      Jak planujesz wykończyć budki.

Skomentuj

Objętość to 27 l.

Paczki wykoncze fornirem. Udało mi się bardzo korzystnie nabyć olche 2mm. Potem bejca i lakier mat. Kolumny będą czarne bo zastąpią fronty od kina a centralny i satelity są czarne.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Hej.. Jak gra zestaw? W sumie warto brać Satori ? Nie wystarczyłby SB 29RDC004 ?

Skomentuj

Zestawu słuchałem tylko chwilę. Bardziej żeby sprawdzić czy wszystko działa zanim przykleję fronty. Tak na szybko - delikatna góra i zaskakujące zejście visatona 😉

Głośniki wybrałem z polecenia pod to czego po zestawie oczekiwałem i czego słucham. Jak skończę to po kilku dniach odsłuchu napiszę coś więcej o brzmieniu

Skomentuj

Zakończone.

Efekt jeśli chodzi o wykończenie pozostawia trochę do życzenia ale biorąc pod uwagę, że to mój pierwszy twór to jestem nawet zadowolony. Kilka rzeczy następnym razem zrobię inaczej (ale to już za kilka lat i pewnie porwę się na jakieś 3 way :-D ). Oczywiście jeszcze kolce będą zamocowane tylko zamontuję je już bezpośrednio przed ustawieniem kolumn w miejscu odsłuchu bo nie robiłem podstawy tylko kolce będą na podkładkach.

W sprawie brzmienia wypowiem się w późniejszym terminie bo dopiero dzisiaj to podłączę...

Skomentuj

Jak widać pomiary i projekt nie zawsze idą z estetyką. Jak dla mnie czarne budki porażka, wielki otwór br przy jednym niskotonowym średnio to wygląda i odstęp wysokotonowych od górnej krawędzi nie mógł być mniejszy? Za masywna ta obudowa optycznie się wydaje. Napisz więcej jak to gra.

Skomentuj

Dzięki za opinię. Na żywo paczki wyglądają lepiej niż na zdjęciach :-) I jak zwykle - co się komu podoba. Zresztą już wyżej pisałem czemu kolumny są czarne. A wysokotonowe są zamontowane dokładnie na wysokości zalecanej przez projektanta.

Bass reflexem w ogóle się nie przejmuje bo i tak będę robił maskownice . Dzieci i te sprawy 😉

Jak gra? Poprawnie moim zdaniem ale ja mam porównanie do kolumn na Tonsilach 😃 które miałem wcześniej. Nic się nie wybija i nie męczą przede wszystkim. Przesłuchałem kilka płyt, m.in. Norah Jones, Diana Krall, Hey, Dire Straits, Metallica i kilka innych. Zestaw najlepiej sprawdził się moim zdaniem w spokojnej muzyce (D. Krall, N. Jones)

Dodam tylko że napedzam to Denon DCD-720AE i Pioneer A-70K

Skomentuj

Bardzo przyjemne kolumienki , prawdą jest że każdemu podoba się co innego, mi się podoba akurat, z resztą swoje monitorki też daję do malowania w czarny półmat. Zdjęcia często gęsto nie oddają uroku sprzętu Gratuluje projektu i po części odwagi aby się postępami budowy pochwalić

Skomentuj

Zamieszczone przez Fazio88 Zobacz posta
                      Zdjęcia często gęsto nie oddają uroku sprzętu
                      No właśnie... Jak patrzę na zdjęcia jeszcze raz to nawet wczęści nie oddają wyglądu :-D

Poniżej fotka kolumny w miejscu odsłuchu. Żona zaakceptowała więc nie może być strasznie źle :)

Last edited by buda102; 10.07.2016, 11:13.

Skomentuj

Kolumny na żywo wyglądają na pewno lepiej niż na zdjęciach na których trochę zostały wyciągnięte na wierzch niedokładności wykonania. Ciemny kolor też może wydawać się dość smutny jak kolumna jest sama na zdjęciu ale w kontekście całego pomieszczenia i umeblowania pewnie jest lepiej. Ogólnie masz dobry sprzęt i z czasem pewnie najdzie Cię ochota na poprawę i dopieszczenie skrzynek bo warto dla tych "bebechów" ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Ogólnie masz dobry sprzęt i z czasem pewnie najdzie Cię ochota na poprawę i dopieszczenie skrzynek bo warto dla tych "bebechów" ;-)
                          Niestety z mojego doświadczenia wynika, że raczej szybko człowiek przyzwyczaja się do małych niedoskonałości i pewnie paczki już takie zostaną :) Tym bardziej, że na żywo na prawdę wyglądają OK :)

Grają super. Dzisiaj Knopfler był u mnie w pokoju :) Tuż przede mną :)
                          Jeszcze raz dzięki za projekt i zwrotki.

Skomentuj

Zamieszczone przez buda102 Zobacz posta
                            Żona zaakceptowała więc nie może być strasznie źle
                            jakbyś zastosował jakiś fornir srebrno-czarny albo taki jak ktoś już pokazywał na forum "dąb szary" to myślę że nawet Żona by się koleżankom pochwaliła. Absolutnie nie krytykuje wyboru kolory po prostu szkoda, mogłeś się w Photoshopie pobawić przed ostatecznym wyborem. Najważniejsze że jesteś zadowolony z brzmienia. Pozdrawiam

Skomentuj

Jak gra? Poprawnie moim zdaniem ale ja mam porównanie do kolumn na Tonsilach 😃 które miałem wcześniej. Nic się nie wybija i nie męczą przede wszystkim. Przesłuchałem kilka płyt, m.in. Norah Jones, Diana Krall, Hey, Dire Straits, Metallica i kilka innych. Zestaw najlepiej sprawdził się moim zdaniem w spokojnej muzyce (D. Krall, N. Jones)

Dodam tylko że napedzam to Denon DCD-720AE i Pioneer A-70K
                              Mały update - po rozegraniu i "ułożeniu się" jest jeszcze lepiej :) Płyta Dire straits "Brothers in arms" rozwala system :) Roger Waters - "Amused to Death" to samo... Fajna scena mimo niezbyt korzystnego ustawienia głośników i przede wszystkim bas.... Super kontrolowany i jest go dosyć. Przy muzyce, której słucham już więcej mi nie potrzeba. Jak puściłem Daft Punk "Random access memories" to jakby subwoofer był w pokoju :)

Skomentuj

No właśnie... Jak patrzę na zdjęcia jeszcze raz to nawet wczęści nie oddają wyglądu :-D

Poniżej fotka kolumny w miejscu odsłuchu. Żona zaakceptowała więc nie może być strasznie źle :)

I co , zobacz inaczej fotka zrobiona i zaraz weselej wyglądają :)

Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                X