Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor / preamp / aktywna zwrotnica / wzmacniacz ... wszystko w jednym.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor / preamp / aktywna zwrotnica / wzmacniacz ... wszystko w jednym.

Witam bardzo serdecznie.
    Korzystam z dwóch wzmacniaczy, jeden na satelity a drugi na subwoofery.
    Projekt miał być prosty - zbudować zwykły potencjometr głośności i wpiąć go między źródło dźwięku a wzmacniacze.
    Niestety sprawa się skomplikowała gdy zauważyłem iż korzystam jeszcze z EQ oraz z odtwarzacza CD no i radia ... a i jeszcze komputera a dokładnie o zgrozo to z dwóch.
    Więc wpadłem na pomysł że zbuduję selektor wejść i wszystko tak ładnie zachachmęcę że bedzie on obsługiwał dwa wzmacniacze oraz korektor który to będzie można pomijać za naciśnięciem jednego guzika.

-- Apetyt rośnie w miarę jedzenia...
    I tak projekt w mojej głowie się rozwijał o kolejne dodatki bo czemu by nie wrzucić do środka wzmacniacza słuchawkowego ? i to pracującego w klasie A
    Idąc za ciosem to jak już ma wzmacniacz słuchawkowy w klasie A to i trzeba by zrobić wzmacniacz do głośników i to też w klasie A nie musi mieć wielkiej mocy bo wystarczy ze 2 max 4Waty do słuchania w nocy radia na dobranoc, ale być musi.
    I tak projekt się rozrastał w mej głowie.

-- Leniwość ...
    A że jestem już stary i leniwy to po co mam się schylać i włączać te wszystkie wzmacniacze i equalizery ręcznie jak mogę sobie w moim selektorze zrobić gniazdka i włączać je razem z selektorem ? I tak też się stało, projekt rozrósł się o kolejne sześć gniazdek i sześć przekaźników.
    A że ja jestem jednak straszliwie leniwy to i wymyśliłem układ który to będzie sam załączał wszystko - łącznie z selektorem jak na wejściu pojawi się sygnał audio ! A jak bo kto mi zabroni, prawda ?

-- Dźwięk...
    Przecież mam dwa subwoofery zasilane z oddzielnego wzmacniacza to przecież do selektora mogę wcisnąć aktywną zwrotnicę! mało tego wcisnę tam cały regulowany filtr dolnoprzepustowy ze zmianą fazy, regulacją głośności oraz filtrem odcięcia ....
    I tak projekt się rozrasta ....

Przydałby się też muting -20dB oraz wskaźniki wysterowania w postaci diód LED na lm3914 a nawet razy dwa

I tak powstaje takie coś co trudno nazwać ...

WEJŚCIA
    1- Komputer
    2- CD
    3- Radio
    4- AUX

Wyłączane przejście przez dowolny stereofoniczny EQ.

WYJŚCIA
    1- Na słuchawki - duży jack
    2- wzm. satelity (ogólny dźwięk)
    3- wzm. subwoofer (po filtrze)
    4- Wyjście ogólne
    5- Wyjście ogólne

Graty już zakupione, jutro jadę po odbiór może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co dodać do konstrukcji by zbudować raz i już do tego nie wracać.

Pozdrawiam serdecznie.

Jak się słowo rzekło to teraz trzeba je dokończyć
    Powoli zbieram graty i powoli coś tam lutuję. Idzie pomału bo mało mam czasu ale kilka zdjęć robionych tosterem już mam.

Czas zbieractwa:

Po co odkrywać Amerykę jak już ktoś ją odkrył ?
    Zabezpieczenie głośników zlutowałem z kitu AVT tak samo jak mały zasilacz napięć symetrycznych. Co najwyżej pozmieniałem nie co pojemności kondensatorów i jakość niektórych elementów.

Niestety płytkę do zasilania poszczególnych systemów musiałem wykonać już sam. Niby coś tam bym zaadoptował ale znalazłem trochę czasu to narysowałem odręcznie i wytrawiłem w wolnym czasie.

Przymiarka do nowej obudowy:

Nie podoba mi się więc obudowa poleciała na śmietnik a zamówiłem sobie formatki z drewna więc obudowa będzie drewniana.

Jak pisałem wcześniej ma być tam wzmacniacz pracujący w klasie A do słuchawek jak i do głośników więc i radiatory też są potrzebne:

Następne fotki zapewne nie wcześniej niż za tydzień może dwa.

Pozdrawiam !

Skomentuj

Brawo za wytrwałość w dążeniu do celu, oby tak dalej

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
      X