Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moja wizja PASS LABS XA.8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moja wizja PASS LABS XA.8

Cześć

Jestem forum od kilku miesięcy, ale do tej pory raczej biernie. Jednakże ostatnio dokańczam coś, co mogło by wzbudzić zainteresowanie kolegów. Otóż jestem w trakcie uruchamiania czegoś co można nazwać XA 140.8 (dla nieobeznanych 140W/8ohm lub 280W/4ohm w klasie A PUSH-PULL, do 30W/8ohm w klasie A SINGLE-ENDED). Poniżej parę fotek z testów.

Pozdrawiam

Czy można prosić o schemat? :)

Skomentuj

Witaj.

No w końcu pokazałeś te monstra.

pzdr
      Artur

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Czy można prosić o schemat? :)
        Do schemaciku doszedłem właściwie sam, trochę zdjęć, dużo symulacji i myślenia, ale nie będę go kisił. Jak pozwolicie będę schemat umieszczał fragmentami z niezbędnym komentarzem (taki instruktaż?). Mam małe obiekcje co do schematu UGS, bo nigdzie go do tej pory nie publikowano, choć nawet gdybym go nie udostępnił to dam wystarczające wskazówki, aby osoby obeznane w temacie mogły go wykonać. Liczę na to, że każdy zachowa go tylko i wyłącznie na własny użytek. Niestety sam schemat przy takim wzmacniaczu nie wystarczy, a osobom mało obeznanym z wysokimi prądami nie polecam wykonywać go osobiście.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
        No w końcu pokazałeś te monstra.

Witaj,

ano pokazałem, niestety uruchomienie zajęło mi trochę więcej czasu niż zakładałem, drobne błędy na płytce, problemy z feedback, spaliłem jakiś tranzystorek przez nieuwagę, ale w końcu działa. Drugi kanał mam cały polutowany, potrzeba mi kilku wolnych dni na podłączenie do radiatorów. Wymienię jeszcze płytę zasilania na nową wersję bo ta była od wcześniejszego projektu, a potem wszystko skręcę w smaczną kanapkę. :biggrin:

Skomentuj

Co zastosować lub może ktoś posiada 2 pary 2sj74 2sk170.
          Mam w domu pcb m2, złożył bym ale brak tych tranów.

Skomentuj

No nareszcie :). Konkretnie i na temat.

Odnośnie schematów, kiedyś o tym korespondowaliśmy, ja bym nie umieszczał ich na otwartym forum. Na pewno nie kompletne. Nigdzie ich nie ma w necie. Fora w Wietnamie, Francji, nigdzie. Trzeba być realistą, może 5% userów tego forum czy AS go wykona. Ryzykować dla 5% nie warto. Jak ktoś będzie zainteresowany, to się odezwie do Ciebie.

Ja już się szykuję. Mój A2 będzie dawcą:)

@dzwiedziu
            Coraz ciężej coś kupić w rozsądnej cenie. Możesz wykonać*M2 bez pary wejściowej. Musi to być bufor o niskiej impedancji, z tego co kojarzę, do 100om. Ktoś na AS wykonał go na buforze z preampa słuchawkowego.

Pzdr.
            Arek

Skomentuj

Zamieszczone przez KRKOM Zobacz posta
              sam schemat przy takim wzmacniaczu nie wystarczy
              Mi wystarczy. Panowie, ja tu nie chcę wykonywać tego wzmacniacza, ale mam ochotę po prostu sobie go obejrzeć pod względem rozwiązań konstrukcyjnych :) Tym bardziej, że autor napisał coś takiego:

Zamieszczone przez KRKOM Zobacz posta
              dla nieobeznanych 140W/8ohm lub 280W/4ohm w klasie A PUSH-PULL, do 30W/8ohm w klasie A SINGLE-ENDED
              W takim wypadku zapytam jak to jest rozwiązane? Co je przełącza? Nie wnikam w sens tego rozwiązania, ponieważ osobiście go po prostu nie widzę, ale zważywszy na fakt, że Pass kiedyś o czymś takim wspominał to mnie to po prostu nie dziwi.

No chyba, że stopień napięciowy ma już taki bias w konfiguracji single-ended a wtórnik jest tylko dołączany w celu rozwinięcia dodatkowej mocy. Tylko dalej zostaje kwestia NFB i przełączania tego.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                W takim wypadku zapytam jak to jest rozwiązane? Co je przełącza? Nie wnikam w sens tego rozwiązania, ponieważ osobiście go po prostu nie widzę, ale zważywszy na fakt, że Pass kiedyś o czymś takim wspominał to mnie to po prostu nie dziwi.
                No chyba, że stopień napięciowy ma już taki bias w konfiguracji single-ended a wtórnik jest tylko dołączany w celu rozwinięcia dodatkowej mocy. Tylko dalej zostaje kwestia NFB i przełączania tego.
                Rozwiązanie to funkcjonuje u Passa już od dawna. Otóż gałęzie wtórników źródłowych są asymetryczne (krzyżowo) i posiadają nieco inny BIAS (kilka/kilkanaście mA, stopień napięciowy pozostaje symetryczny i pracuje PUSH-PULL), dzięki czemu przy małym sygnale w jednej gałęzi mostka pracują początkowo N-MOS, w drugiej P-MOS, co daje SINGLE-ENDED w mostku, dopiero po przekroczeniu pewnego progu wzmacniają oba piętra wtórników, a dzięki połączeniu mostkowemu ew. błędy w założeniu się znoszą (wydaje się, że PASS Xs tak pracuje w całym zakresie mocy). Bez mostka by to nie wyszło. Czemu tak? w założeniu przy małym sygnale ma to dawać mniejsze zniekształcenia. Istotą XA.8 jest raczej wprowadzenie przy małych poziomach drugiej harmonicznej, której wartość opada przy wysokim sygnale. Ma to w teorii zapewnić miękkie lampowe brzmienie z dynamiką charakterystyczną dla tranzystorów. Z tego co słyszałem dla niektórych za miękkie. Mam w planach dorobienie układu, w którym płynnie będzie można regulować stosunek 2 do 3 harmonicznej i samemu wpływać na brzmienie.

Część schematów z wyjaśnieniami nieco później.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                X