Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do kina domowego LAB12 + 2xMB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do kina domowego LAB12 + 2xMB

Witajcie,
    prezentuję mój subwoofer, który powstaje już długo i zdaje się, że zanim go skończę minie jeszcze sporo czasu.

Zaszła potrzeba zrobienia mocnych subwooferów do kina domowego.
    Wymagania:
    - efektywne od około 20 Hz
    - rozsądna wielkość obudowy
    - zdolność do dobrego zamaskowania się w pomieszczeniu

Wybór padł na Eminence LAB 12, których do tej pory było dość sporo na rynku wtórnym :)
    Doszedłem do wniosku, że aby zrealizować oba wymagania, dobrze będzie zastosować konstrukcję strojoną za pomocą membran biernych.
    Zakupiłem kilka sztuk uszkodzonych labów.
    Po upewnieniu się, że nie działają, usunąłem ich magnesy, wymieniłem zniszczone resory i obmyśliłem sposób mocowania obciążenia.

Następnie skrzynka:
    Jest to konstrukcja ze sklejki 12mm + dwa poprzeczne wzmocnienia między otworami.

Początkowo wyciąłem tylko dwa otwory, żeby móc zestroić osobno obie MB do tej samej częstotliwości.
    Później dociąłem trzeci otwór i całość zestroiłem dokładając obciążenia po równo na obie MB. Strojenie ustaliłem na 24Hz.

Zostało mi: wykończenie obudowy oraz dorobienie maskownicy.

Chyba za cienka sklejka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
      Jest to konstrukcja ze sklejki 12mm
      :ohmy:
      Do Laba 12"?
      Oszalałeś...

Skomentuj

niewiele mialem doswiadczenia z membranami biernymi, ale wiem ze dosc szybko koncza sie mechanicznie - szybciej niz sam glosnik

tak wiec ja bym sie bawil w "aktywne membrany bierne" zbudowane z calego sprawnego glosnika!
        wstepne proby juz dawno przeprowadzalem, ale dokladnych badan nie zdazylem zrobic

musze sie zabrac za ten temat

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Do Laba 12"?
          Oszalałeś...
          Nie. Wręcz bardzo perfidnie podszedłem do sprawy :>
          Obudowa jest sztywna i nie gra. Dlaczego? Bo głośnik jest cięty na 40 Hz daleko poniżej rezonansu tej konstrukcji. Gdybym chciał robić suba ciętego wyżej, to musiałbym zastosować grubsze płyty.

W tej konstrukcji chciałem aby paczka była stosunkowo niewielka do max SPL, dlatego taki materiał i MB.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          niewiele mialem doswiadczenia z membranami biernymi, ale wiem ze dosc szybko koncza sie mechanicznie - szybciej niz sam glosnik
          Rzeczywiście tak jest, delikatnie poniżej strojenia MB zaczynają się ekstremalne wychylenia. Dlatego MB muszą być dwie. Do jednego Laba wystarczają dwie takie.

Ale muszę napisać o jednej rzeczy. Mianowicie skrzynka jest niestabilna przy mocnym graniu. Dwie MB wytwarzają taki pęd, że obudową dosłownie rzuca. Muszę ją jakoś dociążyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          tak wiec ja bym sie bawil w "aktywne membrany bierne" zbudowane z calego sprawnego glosnika!
          Co masz na myśli? Jakiś układ do redukcji wychylenia?
          Last edited by Matador; 20.11.2016, 18:46.

Skomentuj

No to stabilna ta skrzynka czy nie, bo sam siebie zaprzeczasz...

Skomentuj

Lab 12 do kina, olej MB.
              100L BR i dobry panel

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                No to stabilna ta skrzynka czy nie, bo sam siebie zaprzeczasz...
                Nie zaprzeczam, opisuję dwa różne aspekty.
                1. Skrzynka jest sztywna i mocna.
                2. Jest bardzo lekka i ze względu na małą podstawę woofer potrafi ją przemieścić.
                Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                Lab 12 do kina, olej MB.
                100L BR i dobry panel
                Eeeee to by sporo zwiększyło paczkę, bo porządnej średnicy tunel to min 15l, a membrany zajmują mi 4l.

Skomentuj

Co masz na myśli? Jakiś układ do redukcji wychylenia?
                  zwarta cewka na takim glosniku. podczas ruchu glosnika indukuja sie prady, ktore przeciwdzialaja wychylowi
                  dolaczajac tam rezystor mozna dobierac takie tlumienie

Obudowa jest sztywna i nie gra. Dlaczego? Bo głośnik jest cięty na 40 Hz daleko poniżej rezonansu tej konstrukcji. Gdybym chciał robić suba ciętego wyżej, to musiałbym zastosować grubsze płyty.
                  cienka plyta OK, ale tylko z duza iloscia wzmocnien!
                  to ze obudowa nie rezonuje to nic - zmiana cisnien tam bedzie bardzo duza

Skomentuj

Jeden LAB 12 buda coś ok 100l, front podwójny płyta 18mm
                    Tu się nie martwię o prace obudowy :cool:

Last edited by Pawel074; 20.11.2016, 21:59.
                    Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                      Jeden LAB 12 buda coś ok 100l, front podwójny płyta 18mm
                      Niezła paka! Twojej głośnik na pewno nie ruszy z miejsca.
                      Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                      Tu się nie martwię o prace obudowy
                      Demonizujesz. Masz małe odległości między wzmocnieniami, pewnie jest OK. Przed przyklejeniem frontu sprawdzałem jak się zachowa ta paczka. Grubość 12mm wygląda licho ale to naprawdę bardzo dobry materiał na wytrzymałe paczki. W planach miałem dodanie wzmocnień na tył, górę i dół, tak jak przebiega linia narysowana - widoczna na zdjęciu ale paczka nie pracowała za mocno więc dałem sobie spokój.

U mnie objętość brutto obudowy to 105.8l. Netto po odjęciu płyt, głośnika i mb mam 80l.
                      W zasadzie cały system jaki buduję bazuje na paczkach o małej głębokości. Docelowo, wszystko ma być za dużym ekranem projektora.

Skomentuj

Czaruję...
                      X