Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS CA18RNX projektu Troelsa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SEAS CA18RNX projektu Troelsa

Witam!
    Chcę zbudować kolumny z projektu Troelsa ( http://www.troelsgravesen.dk/CA18RNX.htm ). I mam dylemat gdzie umieścić zwrotnicę. Napisałem maila do niego z pytaniem czy mogę to zrobić za środkowym głośnikiem na tylnej ściance obudowy. Dostałem odpowiedź że on nie poleca umieszczania zwrotnicy blisko głośników i chce bym ją umieścił na dole kolumny blisko wtyków. Jakie są wasze opinie na ten temat? Pytam bo budowałem już kolumny od Akustyka i tam Pan Andrzej kazał mi umieścić zwrotnice za środkowym głośnikiem.

Sam głośnik tak słabo wpływa na cewki że to jest nie istotne, bardziej mają wpływ wkręty którymi przykrecasz zwrotnice

Smiało możesz dać za głośnikiem...
    Last edited by Pteterycz; 04.01.2018, 13:30.
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Tylko jak ją tam umieścić, żeby w razie "W" dało się ją wyjąć z obudowy wg tego projektu???
      Musiałbyś ją tam zamontować, przed zamknięciem obudowy. Nie polecam.

Ja bym zamontował za którymś z wooferów. Bez przesady, "w górę nie poleci"
      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

tak właśnie chcę zrobić zamontować za 18cm głośnikiem tym pierwszym od góry który pełni rolę średniotonówki

Skomentuj

Ta zwrotka nie jest duża umieść ją na terminalu.

Skomentuj

mam prośbę, czy ktoś sprawdziłby mi zwrotnicę czy jest wszystko dobrze polutowane?

Skomentuj

Kolego, ja na twoim miejscu przemyślał bym trochę rozmieszczenie elementów bo w tej chwili to nie wygląda za dobrze. Niektóre połączenia bardzo blisko siebie aż proszą się o zwarcie. Postaraj się jakoś tak rozłożyć aby zminimalizować długości połączeń itp

Skomentuj

to tylko na zdjęciach tak ciasno wygląda w rzeczywistości połączenia są jakieś 4cm od siebie i na różnych wysokościach

Skomentuj

Polutowane jest dobrze, ale weź to jakoś inaczej ogarnij.
                  Mały niebieski kond z rezystorem daj pionowo po lewej stronie cewki 1mH.
                  Rezystor 1,5 ohm daj poziomo przy dolnej krawędzi płytki.
                  Rezystor 5,6 ohm dajesz ciut niżej.
                  Rezystor 68 ohm z kondem 0,22uf zamieniasz miejscami (rezystor na wejściu, kond na wyjściu), co spowoduje oddalenie drutu cewki od tego wejściowego splotu plusowego.

Ja rozumiem że to będzie teraz trudne bo poskręcałeś druty, ale pomyśl nad tym.
                  Last edited by marian; 09.02.2018, 08:58.

Skomentuj

Musiałby teraz całość rozwalić i na nowo działać, tylko tak jak pisałem wyżej, na zdjęciach wygląda o wiele gorzej niż w rzeczywistości. Kable są od siebie oddalone i nie ma opcji żeby się zwarły z czasem. Tam gdzie lutowałem są bardzo sztywne połączenia i nawet gdybym chciał na siłę to wygiąć to raczej pęknie niż dojdzie do zetknięcia.
                    Last edited by Malinex20; 09.02.2018, 09:29.

Skomentuj

chciałem zapytać jeszcze czy wielkość otworów we wzmocnieniach wewnątrz kolumn ma znaczenie? Czy mogę zmienić wzmocnienia tak jak przedstawiłem to na rysunku poniżej?

Skomentuj

Będzie mniej sztywna zrób kratownice.

Skomentuj

ok zrobię kratownice, tylko czy wielkość otworów ma jakieś znaczenie?

Skomentuj

Raczej nie za grube rozpórki powinny tylko usztywnić obudowę, nie zabierać litrażu i nie tamować przepływu ( powietrza ).:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Malinex20 Zobacz posta
                              chciałem zapytać jeszcze czy wielkość otworów we wzmocnieniach wewnątrz kolumn ma znaczenie? Czy mogę zmienić wzmocnienia tak jak przedstawiłem to na rysunku poniżej?
                              Zrób w Renault
                              ___
                              |/\|
                              |\/|
                              ''''''
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                Sam głośnik tak słabo wpływa na cewki że to jest nie istotne, bardziej mają wpływ wkręty którymi przykrecasz zwrotnice

Smiało możesz dać za głośnikiem...
                                A ja dołożę, że ważniejsze są uszczelki i siła docisku wkrętów mocujących głośnik. Harmoniczna 3 rzędu lubi tutaj nie wiedzę....a Troels to już wkracza w czarną dziurę z tym mocowaniem zwrotnicy.

Skomentuj

Czaruję...
                                X