Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na MDS 08 i MIVOC AM 120

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na MDS 08 i MIVOC AM 120

Cześć wszystkim,

Ze 3 lata temu pytałem tutaj na forum o wybór głośnika i wzmaka. Już byłem gotowy kupować wszystko, ale nagle się urwało wszystko. Parę dni temu nabyłem wzmacniacz i głośnik. Obudowę policzyłem sobie jeszcze przed nabyciem elektroniki. Wykonałem symulację w programie i wybrałem odpowiednie parametry obudowy. Następnie sobie wyrysowałem w programie dla zwizualizowania.

Wymiary to gł 43cm wys 39cm i szer 29,6cm. Litraż nettto bez br i głośnika to 23 litry i strojenie na ~36Hz. Myślałem, że zrobię z MDFu ale chyba jednak będzie wiór o gr 18mm standardowo na wikol i wkręty. Zdecydowałem się na br szczelinowy. Trudniejszy w wykonaniu, ale za to ma normalną długość którą da się ogarnąć bez kolanek itd jak w przypadku okrągłego.

Pierwszy mój poważny projekt. Jakieś wskazówki? Rady?
    Last edited by DragonFy; 28.12.2018, 21:54.

Zastanawiałeś się 3 lata i kupiłeś do suba wzmacniacz 120W RMS / 4Ω? Skromnie :unsure:

Wewnętrzny wylot b-r nie za blisko ścianki? Może zmienić wymiary skrzynki, aby było tam "więcej powietrza".
    Rurka z kolankiem to taki duży problem?

Przy powierzchni membrany ponad 200 cm^2 dasz tylko 40 cm^2 otworu? Też oszczędnie. Ale do 120W wystarczy.

Podstawa skrzynki tylko na rysunku, czy będzie taka zrobiona?
    Last edited by hi-fi; 29.12.2018, 10:30.

Skomentuj

3 lata temu to pytałem, później nawet o tym nie myślałem. Wzmak, coż pokój mam 16m^2 do tego mieszkam w bloku. Te około 100 W wydało mi się wystarczające. Co prawda mamy nie dam rady tym zagłuszyć, ale do komfortowego słuchania wystarczy. Obecnie mam jakiegoś Cata, ma to może ze 100 W. Ale całość jest trochę leniwa.

BR na całym swoim przekroju ma 18x224mm. Rurka nie sprawia więskzych problemów, ale jednak wolę szczelinowy. Bardziej mi się podoba.

Litraż zalecany to 20-25L netto w budzie z BR. Symulację wykonałem w programie i tak mi się wydaję, że to będzie odpowiednie. Wiadomo to tylko symulacja.

Podstawa, myslę nad taką jak na rysunku, lub dopasowana do ogolnego obrysu i oddzielona metalowymi pierscieniami do tego na spodzie kolce. Coś jak w Canton Karat AS 750 SC. A dlaczego pytasz? Coś z nią nie tak?

Skomentuj

"pokój mam 16m^2 do tego mieszkam w bloku. Te około 100 W wydało mi się wystarczające."
        Blok to wytrzyma. Chyba, że z wielkiej płyty. Wtedy ostrożnie z gałką.

"mamy nie dam rady tym zagłuszyć"
        Mama ma pewno 300W na 12"? Czego słucha?

"BR na całym swoim przekroju ma 18x224mm"
        Podejrzewałem, że tak właśnie jest.

"Litraż zalecany to 20-25L netto w budzie z BR"
        Nie twierdzę, że jest inaczej.

"wolę szczelinowy. Bardziej mi się podoba."
        A tego nie mówiłeś, dlatego sugerowałem rurę.

Podstawa w porządku, ale zwiększa obrys i będzie zbierać kurz. Tylko tyle.
        Taka w rozmiarze skrzynki ok, jeśli się podoba.

Nie zapomnij o wzmocnieniach łaczących ścianki.

Skomentuj

Dostanę złota łopatę za odkopanie tematu. Ale mivoc się spalił. Jaki wzmacniacz moglibyście polecić do niego? Kupował ktoś te z Ali? Rozważam też kupno jakiegoś suba żeby tylko panel mieć bo samych paneli jest mało. Jakiś eltax, jbl itd. IMG_20190124_212839.jpeg

Skomentuj

a naprawa?

Skomentuj

Elektronikiem nie jestem i nie wiem za co się brać. Posprawdzałem tranzystory, sprawdziłem mostek a na wyjściu do głośnika jest 40v prądu stałego z tego co pamiętam. Schemat mam, ale nie wiem co pomierzyć żeby się dowiedzieć gdzie szukacz przyczyny.

Skomentuj

Jeśli na wyjść wzmacniacza masz 40V DC to obstawiam uszkodzony tranzystor mocy lub któryś sterujący. Jeśli mierząc względem masy jest to +40V szukał bym tranzystorów po dodatniej stronie zasilania. Jeśli na wyjściu jest -40 V to od ujemnej strony zasilania. PS sprawdź rezystancję glosnika, jeśli nie było układu zabezpieczającego z przekaźnikiem to głośnik mógł uledz uszkodzeniu.

Skomentuj

Posprawdzałem wszystkie tranzystory od strony ujemnej i są dobre. Główne tranzystory też są git. Załączanie działa a na wyjściu jest dalej -43,2 vdc i rezystancja jakieś 0,7megaohmow. Jutro wrzucę schemat to wtedy będzie widać o czym rozmawiamy. Wzmacniacz miał taki problem, że jak amplituner grał cicho to był słaby sygnał na wejściu i działało automatyczne załączanie i wyłączanie. Pewnego dnia się wyłączył i już się nie włączył. Spalił się wtedy czujnik temp w trafo. Wymieniłem na nowy i od tamtego czasu już było słychać buczenie w głośniku, ale nie takie jak obecnie. Do testów miałem jakiś stary także ten powinien być sprawny. Jutro sprawdzę.

Skomentuj

Udało mi się kupić wzmacniacz, nawet pasuje pod poprzedni otwór. Hypex ds 2.0. Jak na razie jestem zadowolony. Jak mnie ochota najdzie na grzebanie przy tym mivoca to pewnie odświeżę temat.

Skomentuj

Czaruję...
                    X