Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienka za 100zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienka za 100zł

Zbudowałem obudowę zamkniętą 5L. Głośniki W.15.140.8.MCX +
    T.10.200.8.PC.
    Fajnie by było jakby ktoś też zrobił taką kopię i wyraził swoją opinię jak to gra. A nie piszę o tym bez powodu. Powodem jest zwrotnica pułapka rezonansowa która kręci fazą jak szalona. Nie trzeba zamieniać biegunowości +/- na głośniku wysokotonowym, jakimś cudem się zgrywa w miarę :lol:
    średnica cewek na korpusie powietrznym 22mm

Last edited by Oliver; 06.07.2019, 15:04.

Ta obudowa nie za duża jest ? Mniejszej nie było ? Masz błędny schemat. Nie masz podane indukcyjności cewek. Poza tym do tych głośników raczej jest zwrotnica na forum.
    Last edited by Oskar29; 06.07.2019, 15:32.

Skomentuj

Kto ten schemat pisał?
      Albo jeszcze lepiej, kto projektował?
      Ten drugi kond na wysokim ma 3,2uf?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Kto ten schemat pisał?
        Albo jeszcze lepiej, kto projektował?
        Ten drugi kond na wysokim ma 3,2uf?
        Jest tam błąd , pomyłka dotyczy cewki 93uH na niskim, na rysunku jest μF . Znowu pomyliłem jednostki szybko pisząc

elementy na wysokim:
        7,2μF kondensator
        320μH cewka powietrzna
        3,2 Ω rezystor
        6,4 Ω rezystor

elementy na niskie:
        680μH cewka powietrzna
        10μF kondensator
        93μH cewka powietrzna

Nie wiem Marian gdzie widzisz tam kondensator 3,2μF. Oskar29, wiem że jest projekt Pawła z tymi głośnikami, chyba wszyscy wiedzą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
          Nie wiem Marian gdzie widzisz tam kondensator 3,2μF.
          Fakt, pomyłka, jeszcze mi szumi w głowie po dzisiejszym frezowaniu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
            Oskar29, wiem że jest projekt Pawła z tymi głośnikami, chyba wszyscy wiedzą.
            To czemu nie zrobisz z jego zwrotnicą? Nie ma sensu wyważać otwartych drzwi chyba.

Skomentuj

mam pomiary tego zestawu wiec zasymulowalem ta zwrotnice
              nie jest tak zle
              ale do rewelacji jeszcze daleko :p
              schematu/wykresu nie bede wrzucal, zeby inni nie kopiowali

moja zwrotnice musze poprawic. tzn zrobic kolejna wersje. w pracy slucham tych kolumn i nieco malo basu (jak na duza hale pelna pracujacych maszyn :p )

Skomentuj

Kierowałem się tym by niskotonowy był jak najmniej słyszalny powyżej podziału dlatego taka zwrotnica. A obudowa zamknięta bo rozmiary mniejsze. Na wysokich jest kondensator 7,2uF to wytrzymałość mocowa będzie u mnie też słabsza. Nie pamiętam tylko dlaczego wstawiłem 7,2uF . Może chodziło o zgranie fazowe ?

Skomentuj

Wypadałoby trochę urealnić te wartości elementów bo są delikatnie mówiąc bez sensu. Takie rezystory, kondensatory i cewka nie występują w "naturze" , trzeba dać elementy z typoszregu. Czyli kondensator najlepiej 6,8uF ewentualnie 7,5 chodz ten występuje chyba tylko w crosscapie tylko, rezystory 3,3 i 6,2 ohm, cewka 90uH albo 100uH zamiast 93, cewka 320uH jest do dostania aczkolwiek 330uH to bardziej popularna wartość. Poza tym kolumny za stówę to temat jak najbardziej na propsie. Mało takich projektów a czasem nie trzeba bóg wie jakiego wyszukanego. Tego typu projekty w połączeniu z jakimś prostym wzmacniaczem (może być moduł z elektronicznego za kilkadziesiąt zł + zasilacz wtyczkowy) mogą być świetną alternatywą dla zestawów komputerowych.
                  Last edited by Yoshi_80; 09.07.2019, 10:38.

Skomentuj

ale stowka to koszt glosnikow na jedna kolumne :(
                    para gotowych kolumn to min 300-400zl

Skomentuj

Czaruję...
                    X