Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mini monitorki Stx W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mini monitorki Stx W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX

Chciałem pokazać wam mini monitory, które będę na spokojnie bez pośpiechu w wolnym czasie robił. Głośniki jakie chcę użyć to Stx W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.ALX. Obudowa wykonana będzie z płyty MDF 18mm, wzmocnienie pomiędzy głośnikami. Chciał bym, by przynajmniej delikatnie pojawił się bas.

Kilka słów o obudowie.
    Wymiary 18x33,5x30 pojemność wewnętrzna brutto 11,4 litra, po odjęciu wzmocnienia portu oraz magnesów około 10.7 litra.
    Port br 72x143 stx umiejscowiony z tyłu. Wewnętrzna średnica uśredniona 46mm, strojenie około 51hz.

Łączenie - wkręty + klej patex ponieważ nie mam tylu ścisków. Nad wykończeniem krawędzi frontu jeszcze się zastanowię, będzie albo frez w koło zaokrąglone albo skosy przytarte na głębokość 18mm i szerokość 10 -12 by zwęzić wizualnie front. Wykończenie tak samo albo biały lakier albo fornir plus czarny front.
    Zwrotnica projektu Pawel S. jeśli mogę ją zastosować w projekcie bez siatki na ALX.
    Oto kilka fotek z dzisiejszych prac

Last edited by Flip90; 25.09.2019, 17:40.

Hej,

Super, że robisz kolejny projekt. Pytanie drugie w sumie dlaczego? W poprzednim coś brakowało? Widzę, że napisałeś że liczysz na bass. Dosyć wysoko robisz strojenie. Druga uwaga czemu nie próbujesz innych głośników? ja też zaczynałem od STX i biorąc pod uwagę co oferuje konkurencja STX wypada średnio. Był pewien boom wcześniej na Vifę, Tonsila, potem był STX, teraz coraz więcej projektów jest na SB i SB Satori. Jedno jest pewne i napiszę Ci to z całą odpowiedzialnością - jeśli chcesz dokładną zwrotnicę to musisz robić pomiar gotowych paczek. Inaczej to jest trochę sztuka dla sztuki. Różnicę mogą być nawet na tych samych głośnikach gdzie jeden od drugiego będzie się różnił pomiarami.

Jeśli planujesz wygłuszenie to zrób je sobie wcześniej. Polecam Ci filc na każdej ściance (z wyjątkiem frontu).

Przy takim strojeniu wychodzi długość około 13 cm. Czyli trochę szału niema. Mógłbyś zrobić kolanko o długości ~~23 cm wtedy strojenie wyjdzie Ci ~~40 Hz. Też miałem Ci doradzić (bogatszy w wiedzę) aby wysokotonówki nie robić w jednej osi z midwooferem i dać ją bliżej jednego z rogów). Wtedy nie wyjdą Ci żadne dołki w paśmie i nie będziesz musiał pchać tyle elementów do zwrotnicy, żeby ewentualnie zrobić korektę.
    Last edited by QidinAD; 25.09.2019, 21:09.

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
      Hej,

Super, że robisz kolejny projekt. Pytanie drugie w sumie dlaczego? W poprzednim coś brakowało? Widzę, że napisałeś że liczysz na bass. Dosyć wysoko robisz strojenie. Druga uwaga czemu nie próbujesz innych głośników? ja też zaczynałem od STX i biorąc pod uwagę co oferuje konkurencja STX wypada średnio. Był pewien boom wcześniej na Vifę, Tonsila, potem był STX, teraz coraz więcej projektów jest na SB i SB Satori. Jedno jest pewne i napiszę Ci to z całą odpowiedzialnością - jeśli chcesz dokładną zwrotnicę to musisz robić pomiar gotowych paczek. Inaczej to jest trochę sztuka dla sztuki. Różnicę mogą być nawet na tych samych głośnikach gdzie jeden od drugiego będzie się różnił pomiarami.

Jeśli planujesz wygłuszenie to zrób je sobie wcześniej. Polecam Ci filc na każdej ściance (z wyjątkiem frontu).

Przy takim strojeniu wychodzi długość około 13 cm. Czyli trochę szału niema. Mógłbyś zrobić kolanko o długości ~~23 cm wtedy strojenie wyjdzie Ci ~~40 Hz. Też miałem Ci doradzić (bogatszy w wiedzę) aby wysokotonówki nie robić w jednej osi z midwooferem i dać ją bliżej jednego z rogów). Wtedy nie wyjdą Ci żadne dołki w paśmie.
      Dziękuję za odzew :biggrin:
      W poprzednim projekcie nie brakuje mi niczego, kolumienki grają w pokoju obok Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie bas po odpowiednim ustawieniu kolumn od ścian bas nie dudni i schodzi dosyć nisko przy czym jest go bardzo dużo.

Potrzebuję jeszcze parę takich malutkich monitorów.

Chciał bym by mimo małych rozmiarów i ograniczeń związanych z małym głośnikiem pojawiło się trochę basu.
      To jest 15 cm głośnik nie wiem czy by podołał ze strojeniem na 40 hz To może koledzy niech się wypowiedzą. Po odsłuchach zobaczymy czy będzie trzeba wydłużać - stroić niżej czy też nie. Rurka jest długości 143mm.

Dlaczego stx ponieważ są mi znane i bardzo tanie, przy czym był już projekt tutaj na nich.
      Zdaję sobie sprawę z tego, że pomiar gotowych paczek był by najlepszym rozwiązaniem - tylko czy w tym budżecie i takich głośnikach to ma sens?
      Jeśli są różnice tych samych głośników na pewno mieszczą się w jakimś przedziale i każda kolumna musiała by mieć oddzielny pomiar.

Będę wygłuszał troszkę.
      Ten głośnik przy 12 litrach i strojeniu 45 hz pisali, że lubi czasem stuknąć. Koledzy ze swoich projektów stroili go z powodzeniem na 45 - 52 Hz. A czy zbyt niskie strojenie nie spowoduje mniejszej efektywności?

Nie mam takiej wiedzy co do rozmieszczenia wysokotonówki to pewnie ten co mierzy wie o tym doskonale.

Swoją drogą słuchałeś już tych swoich SB?
      Last edited by Flip90; 25.09.2019, 21:58.

Skomentuj

Jeśli różowy szum można nazwać słuchaniem to tak . Musze poczekać do wtorku na całość ale akurat midwoofer miał bardzo dobre parametry. W głowie cały czas mam brzmienie wcześniejszego projektu (zresztą można napisać, że mieliśmy 2 bliźniacze) zatem będę mógł do tego odnieść. Co do wielkości membrany to wiem też, że czasami 15 cm potrafi lepiej zagrać niż 17 (mniej mulący bass). Niema w tym reguły. Tak naprawdę wszystko wyjdzie w praniu. Co do wysokotonówek one są dosyć specyficzne tzn, będzie ten dźwięk bardziej ostry jeśli chodzi o twoje alu.

Skomentuj

Z tego co słyszałem ALX jest łagodniejszy w brzmieniu od PCX'a.

Skomentuj

Ale którego PCX'a?

Skomentuj

T.10.200.8.PCX gra bardziej ostro od ALX a jak to będzie się przekonam

Skomentuj

Różne opinie słyszałem. W sumie to bez różnicy - kwestia potem jak ogarnie to zwrotnica. Zawsze można skorygować. A nie myślałeś np. o Daytonach? Wiem, że do tego nigdzie nie będziesz miał zwrotnic ale na pewno ktoś z forum byłby w stanie zrobić ci pomiar np. Granat Audio. 90 zł to nie majątek a przynajmniej miałbyś coś swojego

Głośnik Dayton Audio DA135-8 5-1/4" - 8ohm - membrana aluminiowa
                Głośnik Dayton Audio DC28F-8 1-1/8" - 8ohm - kopułka jedwabna

Cenowo wyjdzie podobnie.
                Last edited by QidinAD; 25.09.2019, 22:15.

Skomentuj

No nie wiem, ale ten 135mm to malutki. Nie ma pewności czy to zagra lepiej. Zastanowię się jeszcze,chyba koncepcja się nie zmieni.

Skomentuj

Za te 50zl ta 15'tka stx'a jeszcze ujdzie (chociaż zastanowił bym się też nad SBA z serii pfc). Ta wysokotonowka jest gorsza. ALX jest bardzo łagodny w brzmieniu. Wszystkiego się zwrotnica nie zmieni. Charakter grania pozostanie taki sam raczej. Można zmienić głośność tłumikiem itd ale jeśli jakoś drastycznie nie zmieni się punkt cięcia albo koncepcja filtracji to charakter grania pozostanie taki sam. PCXy i ALX są wymienne z tego co wiem. Można je stosować zamiennie bez jakiś większych zmian w zwrotnicy. Przynajmniej tak było opisane w którymś z tematów na forum. Ja bym proponował zamiast tego ALXa peerlessa da25bg08-06 albo seasa 22taf/g (jeśli chodzi o kopułki alu). Różnica w cenie jest dość znaczna ale poprawa brzmienia moim zdaniem też spora i warta wydania dodatkowej kasy. Do tego oczywiście nie ma zwrotnicy więc trzeba by zrobić.
                    Last edited by Oskar29; 26.09.2019, 05:57.

Skomentuj

A mnie dalej korci Daytona. Bardzo dużo zagranicznych projektów jest na tym robione i ludzie są zadowoleni. Ja w wtorek będę wszystko wiedział. Jeśli nie musisz już teraz frezować to się wstrzymaj. Przynajmniej dam Ci znać jak to ma się do wcześniej projektu na STX PCX i jak duża jest różnica.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        Za te 50zl ta 15'tka stx'a jeszcze ujdzie (chociaż zastanowił bym się też nad SBA z serii pfc). Ta wysokotonowka jest gorsza. ALX jest bardzo łagodny w brzmieniu. Wszystkiego się zwrotnica nie zmieni. Charakter grania pozostanie taki sam raczej. Można zmienić głośność tłumikiem itd ale jeśli jakoś drastycznie nie zmieni się punkt cięcia albo koncepcja filtracji to charakter grania pozostanie taki sam. PCXy i ALX są wymienne z tego co wiem. Można je stosować zamiennie bez jakiś większych zmian w zwrotnicy. Przynajmniej tak było opisane w którymś z tematów na forum. Ja bym proponował zamiast tego ALXa peerlessa da25bg08-06 albo seasa 22taf/g (jeśli chodzi o kopułki alu). Różnica w cenie jest dość znaczna ale poprawa brzmienia moim zdaniem też spora i warta wydania dodatkowej kasy. Do tego oczywiście nie ma zwrotnicy więc trzeba by zrobić.
                        Zastanowię się jeszcze ale prawdopodobnie koncepcja się nie zmieni. Jestem ciekawy jak zagra finalnie konstrukcja, którą planuje wykonać. Brzmienie stx mi odpowiada a te kopułki w mojej ocenie brzmią wystarczająco dobrze. Nie szukam głośników z wyższej półki.

QidinAD być może różnica będzie słyszalna bardziej kontrolowanego zwartego basu czy też ciepłości brzmienia oraz szczegółów ale najlepiej gdyby porównać bezpośrednio czy na zwykłej eskowej muzie mp3 (pop, dance) będzie duża różnica bo przy disco jak i klubowej nie liczył bym na poprawę
                        Last edited by Flip90; 26.09.2019, 17:11.

Skomentuj

Oskar29 wiem, że ta siatka chroni kopułkę głośnika wysokotonowego ale nie podoba mi sie to bardzo. Co do marki na pewno lepsze tylko czy głośniki są rzeczywiście lepsze w brzmieniu? Nie wiem do końca jak jest z parametrami ale ALX ma niższe FS i bardziej płaska charakterystykę, również lepsze charakterystyki kierunkowe. A jak faktycznie wyszło by porównanie ich względem siebie nie wiadomo. Słuchałeś ich i mógłbyś powiedzieć coś więcej jak one grają w porównaniu do ALX?
                          Gdybym miał wybierać skłaniał bym się bardziej ku Peerless by Tymphany DA25BG08-06 1"
                          Tylko czy on zagra z tym 15 mcx w sumie nie słyszałem jego średnicy czy lepiej wypada on od wiekrzego brata.
                          Może gdyby go nisko ciąć miał by miejsce bytu tylko dylemat czy pozostać przy tych dwuch stx czy dać 15 mcx nisko cięty z tym Peerless by Tymphany DA25BG08-06 1"

Ten projekt zwrotki do stx MCX 15 plus ALX też ma niski podział na pewno inaczej zagra od blizniaczego projektu na MCX, gdzie podział jest dużo wyższy.
                          Last edited by Flip90; 27.09.2019, 07:19.

Skomentuj

Tylko STX ma bardzo duży problem. A problem polega na tym, że można mieć 4 głośniki z tej samej partii a i tak ich parametry będą różne. Wiem, że to może się tyczyć każdego producenta ale STX z tym ma wybitny problem...

Skomentuj

Zamieszczone przez QidinAD Zobacz posta
                              Tylko STX ma bardzo duży problem. A problem polega na tym, że można mieć 4 głośniki z tej samej partii a i tak ich parametry będą różne. Wiem, że to może się tyczyć każdego producenta ale STX z tym ma wybitny problem...
                              Zdziwiłbyś się jakie rozrzuty ma właśnie Dayton, gdzie trzeba było kupować po kilka głośników, aby dopasować pary, które będą pracować na takiej samej zwrotnicy. Może niektóre głośniki STX mogą odbiegać parametrami od tego co podaje producent, ale powtarzalność jest niezła, szczególnie w tańszych modelach.

Skomentuj

Tylko szkoda, że w tej średniej półce STX zbyt dużo na ten moment nie pokazuje i są lepsze konstrukcje dostępne ;/

Skomentuj

No cóż, biznes to nie zawsze koncert życzeń.

Skomentuj

ALX nie jest taki zły ale tylko w swojej cenie. Do 80-90zl. więcej nie jest wart. On nie gra jak typowa kopułka aluminiowa. Jest bardzo łagodny. Seasa 22taf/g mam u siebie w kolumnach których słucham na codzień. Od 2,5khz możesz spróbować na nim 3rzedu a od 3khz nawet w niektórych przypadkach może być 2rzad. Bardziej mi się ten głośnik podoba w brzmieniu od np. h1212. Moim zdaniem 22taf/g jest jednym z lepszych tanich głośników seasa z serii prestige. Co do peerlessa to paczka do mnie doszła dzisiaj. Wiem czego się po tych głośnikach spodziewać ogólnie. Jak za swoją cenę są naprawdę ok. Co do stx'a i ich charakterystyk to te charakterystyki z ich strony to tylko co najwyżej charakterystyki poglądowe. Na nich bym absolutnie nie opierał swojego wyboru.

Skomentuj

Mam przemieszane już w głowie. Teraz gdybym nawet chciał zmienić midwoofer na jakiś inny lepszy to nie pasuje litraż obudowy 10.7 litra do 5'' trochę dużo. Miał być zwyczajny tani projekt na STX a dostałem kilka innych propozycji. Był bym w stanie wysłać kolumnę na pomiar ale do tej obudowy co zaprojektowałem jedynie pasuje w tej chwili ten stx 15 MCX o ile nie będzie mulił i miał coś basu możliwe, że zagrało by to nawet z niskim podziałem Peerless by Tymphany DA25BG08-06 1".
                                      Chyba, że macie inne propozycje w rozsądnej cenie średnica około 150mm co by nadało się do tego litrażu? Jeśli nie to może ten Stx MCX zda egzamin. Na te większe nie narzekam.

Na szybko znalazłem coś takiego:
                                      SB Acoustics SB15MFC30-8 6" do zastosowania w obudowie:
                                      - zamkniętej o objętości około 4 litry dla F3 około 89 Hz.
                                      - basreflex z rurą o średnicy około 38 mm i długości 152 mm, objętość około 10 litrów dla F3 wynoszącego 50 Hz.
                                      Last edited by Flip90; 27.09.2019, 18:07.

Skomentuj

Jak ma być tanio to lepiej od stx sprawdzi się sb13pfc. Są teraz w wersji okrągłej i litraż myślę że by się mniej więcej zgadzał. Zobacz sobie https://diyaudio.pl/showthread.php/3...o-amp-DIY-Spot ja bym wolał zamiast tej wysokotonowki sb tego peerlessa ale to myślę że też sprawa gustu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X