witam, dostałem od kolegi I-AMPa do naprawy z preampem na PGA2320. Znam ten wzmacniacz dość dobrze bo uruchamiałem w nim różne IPS ostatnio lampowy na ECC82 i było nieźle. Wzmacniacz ma niezłą obudowę ale nie ma w płycie czołowej wywierconego otworu na czujnik IR więc ten czujnik był wyprowadzony na kabelku. Niestety w trakcie sprzątania doszło do jakiegoś zwarcia w tym czujniku i prawdopodobnie poszło coś po zasilaniu i zgasł wyświetlacz i zaczęły trzeszczeć przekaźniki. Wzmacniacz został odłączony od zasilania i trafił do mnie. Wstępnie stwierdziłem że jest zwarcie na jakimś odbiorze +5V. Miałem nadzieję że to stabilizator ale po wylutowaniu i poprzecinaniu ścieżek okazało się że ATMEGA ma zwarcie na nóżkach zasilających i jestem załatwiony bo na tym się nie znam.
Muszę wymienić ATMEGę i zaprogramować, kompletnie nie wiem jak to zrobić. Na razie wyciąłem uszkodzoną Atmegę i kupuję nową. Wiem że będzie potrzebny programator więc też kupię ale co dalej ? Pomoże ktoś w tym temacie ?
Muszę wymienić ATMEGę i zaprogramować, kompletnie nie wiem jak to zrobić. Na razie wyciąłem uszkodzoną Atmegę i kupuję nową. Wiem że będzie potrzebny programator więc też kupię ale co dalej ? Pomoże ktoś w tym temacie ?
Skomentuj