Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wilk SB acoustic MW19p8 TW29rn-B8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wilk SB acoustic MW19p8 TW29rn-B8

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, a przedewszystkim konstruktorów DIY! bo to od was będę potrzebował sporo pomocy (proszę o wyrozumiałość, dopiero zaczynam) porwałem się na projekt i budowę kolumn na w/w przetwornikach. Dobierając je, troche sugerowałem się jednym z projektów trolesa, jednak wybrałem oba głośniki 8ohm. Chciałem duże kolumny, podłogowe, ale takie, które zagrają dobrze na niedużym metrażu pomieszczenia. ( Lubię nieco większe gabaryty stąd pomysł) obudowy to 26/27 L ( komora dla MW19P8) wyżej w osi w oddzielnej komorze TW29 ale jak najbliżej niskosredniotonowego. Obudowa basa reflex z wylotem na froncie u dołu komory niskosredniotonowego. Całość pochylona o 5-7° do tyłu. Zwrotnica ( póki co jest tylko wyliczona na kalkulatorze bez pomiarów, ale zgodnie z opisem producenta. Zanim podejmę się budowy zwrotnicy napewno będę mierzyć i tu też będzie pytanie, ale narazie chce przedstawić całość projektu) cięcie 1700hz 12db/okt. Na wysoki pewnie będzie trzeba zastosować LPad, który już gdzieś wyliczyłem na kalkulatorach, ale dziwi mnie że często kalkulatory podają różne wartości rezystorów w wyniku, mimo wpisywania tych samych wartości impedancji i tłumienia. Poniżej dodaje zdjęcie obudowy, która jest w trakcie powstawania. Obudowa to sklejka układana warstwowo wycinana na cnc. Ścianki boczne 20mm do tego dojdzie MDF gięty 8mm +fornir lakier. Na front MDF i tu pytanie, 18? 28? 36? Mam dostęp do materiałów pracuje w hurtowni płyty meblowej i jestem stolarzem ale nie mam pojęcia co będzie lepsze. Na tył również dojdzie jeszcze kręgosłup z MDF, i to będzie już 36mm. Wieniec dolny i górny, to sfrezowana ukośnie sklejka lub MDF w tym samym kształcie, tak aby uzyskać poziom góry i dołu mimo pochylenia kolumny. I tu też proszę o radę wewnątrz przewiduje krzyżak usztywniający, będą ofrezowane jeszcze jakimś R6 dla wygładzenia krawędzi. Jeden poniżej MW19p8, górę będzie usztwinala pelna przegroda ze sklejki między jednym a drugim glosnikiem. To co na tym etapie mnie jeszcze interesuje, to czym i czy wogole wygluszac wnętrze kolumny? Jeśli tak to gdzie napewno je umieścić i jakie, a gdzie eksperymentować lub nie dawać, każda rada bardzo cenna, i bardzo proszę o objaśnienie dlaczego akurat tak a nie inaczej, chce chłonąć wiedzę ale bardzo pomaga gdy ktoś klimaty dobrze wytłumaczy ☺️ za co z góry dziękuję posiadam już przetworniki oraz kończę obudowy. Jeśli chodzi o litraż i proponujecie zmianę proszę również o pomoc będę pewniejszy zanim je skleje . Zagadnieniem zwrotnicy zajmiemy się jak kupię urządzenie pomiarowe bo dopiero wtedy będę przybliżał również sobie całą topologię. Póki co wyliczyłem ja na kalkulatorze żeby określić mniejwiecej koszt. Chciał bym na górę założyć chyba silvera od jantzen, a na dół superiory. Wszędzie raczej muszą iść po dwa, a na górę jeszcze jakiś L tlumienie 4db? Czy raczej więcej? Trochę się rozpisalem ale projekt jak na pierwszy wyszedł dość ambitny jak na pierwszy projekt kogoś zupełnie zielonego w temacie a że brak mi wiedzy, za każdą radę, pomoc a przedewszystkim przekazana wiedzę praktyczną i teoretyczna
    z góry bardzo dziękuję

https://diyaudio.pl/i/31377/af3a370f...1641643674.jpg

https://diyaudio.pl/i/31377/9345c8ca...1641643671.jpg
    Załączone pliki
    Last edited by KW początkujący; 09.01.2022, 00:59.

Kolego, w tym dziale opisujemy skończone projekty, a nie pomysły na nie. Natomiast zdjęcia ładujemy za pomocą forumowego uploadera.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
      Wątek przeniosłem w odpowiednie miejsce, proszę jeszcze o zamieszczenie odpowiednio zdjęć.
      DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

jestem nowy i jeszcze dobrze nie poznałem forum. nigdy na żadnym jeszcze nie byłem, dlatego przepraszam za pomyłkę

Skomentuj

https://diyaudio.pl/i/31377/af3a370f...1641643674.jpg

https://diyaudio.pl/i/31377/9345c8ca...1641643671.jpg

Skomentuj

Czy mogę prosić kogoś o pomoc? Bardzo zależy mi na kontynuacji budowy

Skomentuj

Obudowe mozesz zrobic wieksza, poniewaz zawsze mozesz ja pozniej zmniejszyc, a w druga strone to juz nie dziala. Te 26-27 litrow wzgledem 24 to nie jest jakas wielka roznica. Jesli bedzie obudowa podlogowa z BR na dole, to trzeba uwzglednic pojawienie sie fal stojacych, ktore trzeba bedzie wytlumic, oraz dostrojenie portu BR.

Zwrotnica na chwile obecna nie zawracaj sobie glowy, tym bardziej, ze chcesz ja obliczac z kalkulatorow, ktore w przypadku realnych glosnikow nie dzialaja. Podzial drugim rzedem na 1700 hz to nie jest dobry pomysl i nawet Troels, fan filtrow pierwszego i drugiego rzedu zrobil u sibie 4 rzad z wyrownaniem czasowym.

Grubosc frontu mozesz dac wlasciwie dowolna o ile bedziesz pamietal o usunieciu czesci materialu od tylnej czesci frontu, tak aby glosnik mial czym "oddychac" oraz aby nie tworzyly sie fale stojace.

Wytlumienie kolumny mozesz zgapic od Troelsa, ktory stosuje typowe zestawie. To jest mata bitumiczna na scianki obudowy, nastepnie filc prasowany/poroso na mate bitumiczna i owata poliestrowa w krytycznych miescach powstawania rezonansow falowych. Generalnie ilosc materialu tlumiacego ( glownie owaty ) musisz dobrac na sluch oraz za pomoca pomiarow. Nie ma jedynie slusznej metody wytlumiania, poza tym to Tobie dzwiek ma odpowiadac.

Rodzajem kondensatorow nie zawracaj sobei teraz glowy.

Skomentuj

Czyli będę musiał zaprojektować prawdopodobnie 4rzad? To chyba będzie dość skomplikowane jak na pierwszy w życiu projekt. Raczej będę potrzebowac dużo pomocy.

Zwrotnicy nie chce wyliczać na kalkulatorach. Zrobiłem to tylko orientacyjnie. W ruch pójdzie prawdopodobnie system pomiarowy od "Dayton audio" chce również kupić mikrofon, Dayton ma komplet z plikami kalibracyjnymi. Nie będzie to napewno mój jedyny projekt bo już są pomysły na 3 kolejne . Ten miał być pierwszym doświadczeniem z budową na tanich przetwornikach, ale cóż nie lubię robić nic na odwal się i wyszło co wyszło .

Oczywiście wszystkie otwory na glosniki będą podfrezowane od wewnętrznej części. Było to przewidziane od początku kształt mojej kolumny (to co na dodanym zdjęciu, chyba powinien trochę pomóc. Od wewnątrz wszystkie ścianki tworzą obłe kształty.

Troles u siebie jednak użył głośnika 4 i 8ohm, u mnie są oba 8ohm. Nie wiem czy tu nie popełniłem błędu? No ale już są, mam nadzieję że nie jest to problem nie do przejścia, lub taki który niekorzystnie wpłynie na brzmienie?

WEdlug założenia kolumna ma być pochylona o 5-7° do tyłu. Czy to dobry pomysł? Chyba od tego zależy również jak będzie później konstruowana zwrotnica. Nie chciał bym przypadkiem niekorzystnie wpłynąć tym na dalsze etapy pracy czy na finalne brzmienie samych kolumn.

Basa reflex będzie na dole komory niskosredniotonowego. Jednak sama komora będzie wyżej niż podłoga, czyli br również znajdzie się na pewnej wysokości, która ustalę zgodnie z miejscem odsłuchowym. Niżej będzie kolejna komora na zwrotnice, oddzielone sklejka 42mm od całej reszty. Wysokotonowy prawdopodobnie na wysokości uszu lub trochę poniżej, ponieważ doczytałem, że przy pochylonych paczkach, ten tweeter lepiej promieniuje na wprost i w górę, a gdy znajdował się powyżej psuła się już scena. Czego zdecydowanie nie chce.

Bardzo dziękuję za konkretne odpowiedzi. Bardzo dużo mi pomogły, mam nadzieję że z taką pomocą projekt będzie naprawdę udany a ja grzecznie będę słuchać, czytać i obiecuje się starać pozdrawiam ☺️

Skomentuj

Zwrotnica 2 rzedu moze przeciazyc glosnik wyskotonowy, oraz moze w niewystarczajacy sposob odfiltrowac znieksztalcenia midwoofera. Dlatego w tym przypadku uzycie zwrotnicy czwartego rzedu LR bedzie najrozsadniejszym wyborem.

System pomiarowy powinienes oprzec na skalibrowanym mikrofonie XLR ( nie USB ) oraz odpowiednim interfejsie audio. Nastepnie warto zbudowac Jig pomiarowy do programu Arta ( choc ten jig moze wspolpracowac z innymi programami ). Nie jest on absolutnie niezbedny, ale bardzo pomocny przy pomiarach.

8 Ohmowy tweeter jak najbardziej bedzie poprawnie dzialac.

Pochylenie obudowy musi byc uwzglednione w trakcie projektowania zwrotnicy. Moze byc tak, ze wysokosc odsluchu, bedzie powyzej zaprojektowanej osi odsluchu i wtedy mozna odchylic kolumny tak, aby skierowac je na wlasciwa os odsluchu, ktora zwykle jest na poziomie uszu.

Skomentuj

Miałem w planach zbudowanie jiga do speaker workshop. Zrezygnowałem z niego bo według Daytona, ich urządzenie wraz z oprogramowaniem, mierzy wszystkie parametry i jig podobno jest wtedy zbędny.

Jesli jednak lepiej go zbudować to mam cały schemat i będę działać.

Czyli mikrofon od Dayton to lipa?

Jaki interfejs. Chciałem kupić któryś ze Scarlett, czy to wystarczy do pomiarow?

Skomentuj

Speaker Workshop to juz przestarzale oprogramowanie. Dzisiaj korzystamy z lepszych i nowszych narzedzi. System pomiarowy Daytona jest ok, ale ma pewne ograniczenia, ktore w przyszlosci moga zmusic do zmiany systemu pomiarowego.

Mikrofon Dayton ale na XLR jest ok, w podobnej cenie bedzie mikrofon Sonarworks

Scarlett 2i2 mk2 i mk3 to juz sprawdzone interfejsy do pomiarow. Sprawdzi sie rowniez Behringer UMC202HD czy Steingberg UR22 lub inny interfejs z dwoma, niezaleznymi kanalami. Te interfejsy umozliwiaja pomiary bez dodatkowego przedwzmacniacza mikrofonowego.

Pamietaj, abys nie kupil interejsu Solo, z jednym kanalem wejsciowym.

Skomentuj

Super! Wszystko jasne. Będę działać i poinformuje jak pojawia się postępy i jak zbite cały sprzęt ☺️ naprawdę doceniam pomoc jest nieoceniona, pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru ☺️✌️

Skomentuj

Czaruję...
                        X