Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-18-140-8-AWX Transmission Line

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-18-140-8-AWX Transmission Line

Witam zacne grono forumowiczów po bardzo długiej nieobecności.
    W związku z tym ze osiadłem już na mieliźnie jak to mówią haha, mam czas na spełnienie marzenia sprzed kilku dobrych lat. Mianowicie jak w tytule buduje podłogowki w lini transmisyjnej. A ze w temacie mam zerowe doświadczenie, realizuje projekt kolegi Dabyl’a.
    z racji tego ze formatki z mdfu lerzakowaly na poddaszu z 8 lat to spuchły.
    Swoja realizacja będzie na głośnikach Stx seria AWX - tak seria jeszcze spod tej nazwy. Udało mi się nabyć zestaw monitorów mx-140 w dobrych pieniądzach.

Projekt mój bazuje na formatkach 24mm grubych (2x12mm klejone pod prasą) zachowując wymiary wewnętrzne. Narazie nie mam dostępu do kompa, wszystko pisze z telefonu dlatego do czasu skończenia budowy nie będzie ładu i składu.

Zwrotnice mam przebudowane od podstaw. Sprawa zajął się no kto? Nikt inny jak Paweł S. Dziekowa z tego miejsca za profesjonalne pcb i montaż, wiem ze nie było lekko XD

Kolumny będą najpewniej wykończone lakierem w polysku

Wypelnienia mam zgodne z projektem.
    Dziś doszła do mnie wełna, nie, nie pies już był haha
    Last edited by euphonic; 09.03.2023, 20:11.

Na zewnątrz czym będziesz oklejał kolumny? Zrobiłeś połączenie nakładane więc musisz to teraz czymś przykryć bo jak wymalujesz takie styczne elementy to połączenie wyjdzie wcześniej czy później

Pokaż projekt jeśli to możliwe :)

Skomentuj

STX.6,5 (GDN-18-140-8-AWX) TL + rózne wysokotonówki - projekt by dabyl - DIYaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
        Na zewnątrz czym będziesz oklejał kolumny?
        kolumny będą szpachlowanie i malowane. Ale najpierw skrzynki ostygną na samej szpachli. Malowanie za miesiąc czy dwa.

Skomentuj

Dokladnie to ten projekt

Skomentuj

Dodam jeszcze że zrobiłem kiedy i bardzo mi się podobały (grały)

Skomentuj

By zabezpieczyć się przed pękaniem zaklej laminatem przynajmniej te połączenia. Sezonowanie i super kleje mogą nie wiele dać przy takim połączeniu. Czymam kciuki. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                By zabezpieczyć się przed pękaniem zaklej laminatem przynajmniej te połączenia.
                Dzięki za rady. Moje są i klejone ba zielony titebond i kręcone na konfirmaty. Dojdzie szpachla z włóknem i lakier

Skomentuj

Najważniejsze, aby skrzynki robić i później użytkować w mniej więcej podobnych warunkach klimatycznych: temperatura, wilgotność. Wtedy jest duża szansa, że klawiszowania nie będzie.

Kilka lat temu popełniłem małe monitorki z projektu PawłaS.

Obudowa z MDF i lakierowane. Robiłem w średnio sprzyjających warunkach. Grudzień, płyty ciąłem w garażu (zimnym), kleiłem w domu (już było sucho i ciepło) , potem jechałem do firmy i lakierowałem w ciepłym magazynie. W domu się nie dało , w garażu tym bardziej Robota dosłownie na szybko w jeden weekend, mimo to nawet po kilku latach nic nie wylazło.

Lakiery kupiłem w lokalnej mieszalni. Generalnie zajmują się produktami do motoryzacji, ale dobrali mi fajnie produkty. Izolant do MDF, podkład i lakier.

Skomentuj

Czaruję...
                  X