Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn trojdroznych na głośnikach stx z włokna węglowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn trojdroznych na głośnikach stx z włokna węglowego

Dzień dobry!
    chcę wykonać kolumny trójdrozne(tweeker+średnie+ 2xwoofer z basa refleks). Tweeker z głośnikiem sredniotonowym chcę umieścić na górze, oddzielone od wooferow, tak jakby był na górze monitor głośnikowy a na dole woofer. Poprostu dwie oddzielne sekcje. góra będzie wygłuszona w całości pianką akustuczną. I tu pojawia się moje pytanie. Czy na dole gdzie są woofery nie umieszcza się żadnej pianki żeby dzwięk się odbijał i wydobywał przez basa refleks? Drugie pytanie czy ma to znaczenie czy woofery będą podłączone w szeregu czy równolegle do zwrotnicy trójdroznej? Na razie tyle
    Jestem początkującym w budowie kolumn ale myslę że sobie poradzę z lekkimi radami lepszych ode mnie
    Z góry dzięki za pomoc.

Czy na dole gdzie są woofery nie umieszcza się żadnej pianki żeby dzwięk się odbijał i wydobywał przez basa refleks?
    Wygłasza się, ale niekoniecznie przy samej rurze b-r

Drugie pytanie czy ma to znaczenie czy woofery będą podłączone w szeregu czy równolegle do zwrotnicy trójdroznej?
    Powinny być podłączone w taki sposób, by ich impedancja zgadzała się z projektem zwrotnicy

Skomentuj

Dobra czyli jak podłączę dwa 16ohmowe woofery równolegle to wynikiem będzie 8ohm prawda?

Skomentuj

I tutaj pojawia się kolejne pytanie
        bo czym impedancja jest mniejsza tym większa jest moc ktorą może dać wzmacniacz więc teraz czy lepiej połączyć równolegle 2x16 ohm czy 2x8ohm i czy wpłynie to tylko na moc, czy też na charakterystykę dźwięku wydawanego przez głośnik?

Skomentuj

Zmiana impedancji głośników to konieczność zmiany elementów zwrotnicy.
          Projekt to gotowiec czy od podstaw oddasz na pomiar i zaprojektowanie zwrotnic?

Skomentuj

Sam zaprojektuje z waszą małą pomocą, jestem początkującym elektronikiem więc sądzę że nie będzie jakiegos większego problemu, jedynie kupa czasu ktorą na to poświęcę

Skomentuj

Wiedza z elektroniki w przypadku projektowania zwrotnicy to mały procent całości. Umiejętność rozróżnienia cewki od kondensatora na pewno się przyda.
              Na tym forum ludzie będą chcieli doradzić jak zbudować super dopracowany projekt, według swojej najlepszej wiedzy. Oczywiście to dobrze i powinniśmy być im wdzięczni za to. Przypuszczam jednak, że chęć nadmiernego dążenia do doskonałości projektu może Cię zniechęcić. Temat jest głębszy niż się może wydawać.

Na początek poprostu zbuduj coś co będzie miało jakikolwiek sens teoretyczny. Nie radzę pchać się od razu w konstrukcję trójdrożną, jest trudna. Pieniądze przeznaczone na głośnik średniotonowy przesuń na lepszy tweeter. Z dwoma 18cm wooferami spokojnie poradzi sobie większość kopułek np.: https://sbacoustics.com/product/sb26stac-c000-4/

Skomentuj

W audio jest tak że czym coś jest prostsze tym lepiej działa, oczywiście są wyjątki od reguły

Skomentuj

Zamieszczone przez CiemnyRyś Zobacz posta
                  W audio jest tak że czym coś jest prostsze tym lepiej działa, oczywiście są wyjątki od reguły
                  To raczej pobożne życzenie zupełnie zielonych amatorów.

Skomentuj

Jaki to amator, jemu tylko małe rady wystarczą

Skomentuj

Czaruję...
                    X