Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Duże 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Duże 3-way

Zainspirowany konstrukcją Yoshiego i Binganta postanowiłem wspólnie z kolegą zbudować podobne kolumny, aczkolwiek mniejsze i dużo tańsze. Głośniki nisko tonowe to Alcone AC10HE, po dwa na kolumnę. Te głośniki już są. Jako średniotonowe wstępnie przymierzyliśmy się do SB15CAC30-8 i pod względem skuteczności pasują. Twiter ma być w waveguides eliptycznym. Pasowała by Bliesma T25A-6, ale waveguides jest tylko do berylowej. Na razie zrobiłem tylko obudowę testową jako połówkę docelowej . pomiary robi kolega i jak znajdzie trochę czasu, to zamieści co pomierzył. Chciałbym , żebyśmy trochę podyskutowali na temat tej konstrukcji i nie nie obrażę się nawet za najbardziej negatywne opinie. Myślę że jest to ostatni projekt , w którym biorę aktywny udział (ze względu na wiek), ale obudowy jeszcze będę robił. Pozdrawiam

Coś nieoczywistego, chwali się! Tylko czym są te kolumny na zdjęciach? Bo nie tym co na rysunkach na zdjęciach w oczy kłuje odległość między wysokotonowym, a średniakiem - i wizualnie i technicznie.

​​​​​

Skomentuj

To tylko obudowy testowe do dopasowania woofera i midrange, oraz sprawdzenia wielkości obudowy.

Skomentuj

Janekzet jeśli cena berylowej w sklepach jest problemem to poszukaj mojej oferty na T25B w Ogłoszeniach. Będziesz miał możliwość zastosowania WG i najwyższą jakość wysokich w jednym. Pozdrawiam
        Last edited by jaro4444; 13.12.2023, 17:12.

Skomentuj

Trochę się zmieniło w projekcie z różnych powodów. Parę zdjęć z realizacji.

Skomentuj

Nieźle to się zapowiada.

Skomentuj

Solidna robota Janku. Jeśli mogę coś zaproponować, to wklejenie łączników między wzmocnieniami bocznych ścianek.

Szkoda, że nie zdecydowaliście się na głośniki sredniotonowe i tweeter z waveguide, ale jak to dobrze pomierzycie i zrobicie dobra zwrotnice, to całość zagra bardzo dobrze.

Skomentuj

Znajomo wygląda ten garaż :)
                Czyżby to u Rafała?

Kolumny już widziałem miesiąc temu, Rafał się chwalił że razem coś tam tworzycie :) Piękna robota, gratuluje !

Skomentuj

Od kilku lat noszę się z zamiarem zrobić podobnej konstrukcji kolumny z przodem w kształcie klepsydry, takie żeby szerokość kolumny była max 30 cm.
                  Za same głośniki z projektu na którym sie chciałem oprzeć cena wyszła mi za dwie kolumny ok.15 tys. Więc z dużym zaciekawieniem patrzę na wasz projekt i zacząłem szukać głosników w sklepach by oszacować koszty. Głośniki niskotonowe niedostępne są w sklepach internetowych. Średniotonowe i wysokotonowy znalazłem i mam porównanie cen. Czy możecie też dobrać głośniki z czarnymi membranami? Może macie jakis dostęp do innych głośników na same pomiary.

Skomentuj

Czaruję...
                  X