Przy wymianie płytki PCB z prostownikiem i kondensatorami, zastąpiłem ją inną PCB ale z tą róznicą, że pojemność kondensatorów była dwa razy mniejsza niż poprzednio. Poziom tętnień na widmie 100 Hz i pochodnych był dokładnie taki sam, także chyba nie tędy droga.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
DIY Pass Aleph 3 - trochę brumi
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Razec11 Zobacz postaPrzy wymianie płytki PCB z prostownikiem i kondensatorami, zastąpiłem ją inną PCB ale z tą róznicą, że pojemność kondensatorów była dwa razy mniejsza niż poprzednio. Poziom tętnień na widmie 100 Hz i pochodnych był dokładnie taki sam, także chyba nie tędy droga.
daj filtrację z płytki tylko na jeden kanał , drugi odłącz tak by płytka zasilacza filtrowała tylko obciążenie jednym kanałem
i napisz czy i jakie są zniany.
jeśli inaczej nie możesz to wylutuj mosfety końcowe z jednego kanału
Skomentuj
-
Filtr CRC zrobił swoje. Dodatkowo zrobiłem tak jak zalecał N. Pass w wypadku pojawienia się brumu, czyli każde napiecie z transformatora ma swój osobny prostownik z filtrem C i dopiero po tym łaczone jest w napięcie symetryczne po którym jest filtr CRC.
Efekt jest zadowlający, brum zniknął całkowicie.Poziom tych najwiekszych harmonicznych z pzredziału 0-1 kHz spadł z -75 dB do -100 dB, tetnienia na wyjściu z filtra CRC wynoszą ok 800 uV, to granica mojego oscyloskopu.
Przy tych pojemnościach kondensatorów (92 mF w pierwszej częśći filtra i 42 mF w drugiej), zastosowałem rezystory mocy 5 W 3x0,22 oma.
Zmienił się wygląd wewnetrzny wzmacniacza:
Temat bedzie do zamknięcia, dziękuję wszystkim za udział i wskazówki.Last edited by Razec11; 05.01.2025, 17:02.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Tak tranzystory muszą być parowane, szczególnie para róznicowa od niej zależy napiecie DC na wyjściu. N. Pass dopuscza w oryginale 100 mV, mi udało się osiagnąć ok. 10 mV. W końcowych konstruktor nie wymaga już takiej jedności, ale im lepsze tym bardziej jednostajnie się będą nagrzewały, niestety rozrzut parametrów w końcowych jest dość znaczny więc do trzech par na stronie to niezłe wyzwanie, może uda ci się z 50 szt. Pamietam że na pary wejściowe kupiłem 30 szt w TME.
- 1 lubię
Skomentuj
Skomentuj