Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arn 116 czy arp? jaki arn226??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arn 116 czy arp? jaki arn226??

witam
    bede robił kolumny 3 way na teslach góra arv 104 -03/8ohm
    dól jaki arn 226 wersja 3,5 czy7????? 4 ohm
    sredniak arn 116 ( nie wiem która wersja) czy arp150 -00/8ohm

sredniak i wypki bedą koło siebie na froncie a arn226 bedzie przy podłodze z boku kolumny tak aby front był wąski

JAK POCIAC PASMO????????????????????????

[ Dodano: 2004-10-19, 16:05 ]
    najlepiej zeby srednie dominowały nad resztą pasma

z tego co wiem aby osignac fajny efekt z glosnikim ktory znajduje sie na boku kolumny to trzeba go dosc nisko ciac..i tu lepiej by sie nadawal 116 teoretycznie bo jest to glosnik niskosredniotonowy....ale napisales takrze ze chcesz aby srednie domynowaly nad reszta pasma....tu natomiast lepszy byl by arp...

a na nisko tonowca polecam wercje z koncowka 7...maja najwieksza efektywnosc i nawet fajnie graja w dobrze zestrojonym BR

Skomentuj

a na nisko tonowca polecam wercje z koncowka 7...
      Jestem tego samego zdania.

Skomentuj

dobra arn 226 wersja 7 .zastanawiam sie zeby prsacował do 1ok 400hz tylko ze arp ciagnie od 500.. a co bby było gdyby dac arn 150 jako nisko sredniotonowy? i wtedy pociac go od góry?? zeby arv wyrabiał sie?

Skomentuj

Przy niskotonowcu na boku trza go ciąc przy max 150-200hz, w innym wypadku zmasakrujesz stereofonie. Ja bym wziął Arn116 można go wyżej uciąć.

Skomentuj

niskotonowiec na boku to według mnie nic innego jak zintegrowany sub. On tylko uzupełnia pasmo w zakresie w którym kierunkowość słuchu jest kiepska. Tnij nisko, jak suba.

Skomentuj

hmm co do arn226 to tez do niedawna mialem taki problem.. zastanawialem sie miedzy 226-03-4; 226-05-4; 225-07-4...
              Wybralem 226-05-4 ktory bedzie gral w 44l closed (w takiej podobno gra najladniej) 226-03-4 odpadl poniewaz mial identyczne parametry jak 05 ale 05 mial minimalnie lepsza charakterystyke przenoszenia.. (pozatym bardziej podoba mi sie wersja ze spiralka )
              adres to konstrukcji na 226-03-4 (mi sie podoba) http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=11998#11998

Wersja 07 odpadla poniewaz na forum byla opisana jedna konstrukcja na tym przetworniku. Konstruktor pisze tak
              CYTAT:
              *glosniki

arn226: calkiem milo wygladajacy glosnik, wybralem wersje 07 ze wzgledu na najwyzsze SPL: 88dB, niestety z moich pomiarow parametry wyszly inne niz podaje producent (fs=39Hz, qts=0,67), sprawdzalem ten glosnik takze w obudowie br strojonej na
              okolo 40Hz, gral dosc glosno w porownaniu z zamknieta, niestety bas byl rozlaly i dudniacy. moim zdaniem nie jest to udany model tesli, malenki jak na te srednice magnes, mimo ze podwojny, nie potrafi zagrac nisko i mocno. moze spece w tvm nie
              wiedza ze magneslepien zrobicwiekszej srednicy:> anie doklejac kolejny. nie udany glosnik! smiem pzrypuszczac ze arn312 tez kjest kiepski ze swoim biednym xmax 4,25 (niektore 16 maja 6mm, 20/80/2 ma 6mm)..... testuje jeszcze na 30-35Hz. tesla tak stroi ars350
              adres tej konstrukcji http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?t=710

a teraz juz za niedlugi czas na forum zamieszcze mojego subika na 226-05-4 :)

Skomentuj

gdzie ty z 44L buda do arn 226 chyba troszku za duzo! daj 30L bedzie dobrze, napewno lepiej niz w 44, kontrola wytrzymalosc, przemysl to zanim zrobisz

Skomentuj

do tej 3 droznej to daj lepiej jakiegos tonsilka (jak ja np.) poniewaz musisz bardzo nisko ciac max 200hz a jesli chcesz miec duzo srednicy to zrezygnuj z tesli 150 bo z niej za duzo srednicy nie wyciagniesz....
                  pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez MoJojojo
                    gdzie ty z 44L buda do arn 226 chyba troszku za duzo! daj 30L bedzie dobrze, napewno lepiej niz w 44, kontrola wytrzymalosc, przemysl to zanim zrobisz
                    Nieprawda !!

ARN 226 idealne spisuje sie v 40- 45l closed u nas roki tak stawiano a to jest idealna obudowa !!

Skomentuj

a tvm w jakims modelu daje arn 226 w br

Skomentuj

Czaruję...
                      X