Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plany budowy na GDWK 10/80/7 EX 8 oraz GDN 30/80/4 8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam mam w planach zbudowanie dwuch kolumn na tych głośnikach: GDWK 10/80/7 EX 8 Ω oraz GDN 30/80/4 8 Ω .
    Pare pytań ,a więc tak:
    Czy warto mi dokupić średnio tonowy głośnik i czy dużo mi to coś zmieni :?:
    Jaką obudowe do nich zrobić :?:
    Jak te głośniki w obudowie rozmieścić :?:
    płyta żwirowa by się do tego nadawała :?:
    I czy ktoś z was wykonał by mi rysunek techniczny takiej obudowy :?:
    Dodam że dokupiłem 2 otwory na bassreflex i w którym miejscu umieścić :?:

GDWK 10/80/7 EX 8 Ω

GDN 30/80/4 8 Ω

bez średniotonowca to będzie dziura w paśmie widze, ze jestyeś poczatkujący zacznij od czegoś prostrzego i tańszego, a a pytania inne znajdziesz odpowiedzi na forum

Skomentuj

» Plany budowy na GDWK 10/80/7 EX 8 oraz GDN 30/80/

Jestem nowy więc pytam.
      Warsztat stolarski też mam już załatwiony ,czyli nowy wydatek średnio tonówki..

Skomentuj

Święty: zapomniałeś dodać że coś "prostszego" to znaczy dwu drożna konstrukcja, bo kolega lovelasik może o tym nie wiedzieć.
        lovelasik wybierz coś z gotowym schematem zwrotnic

Skomentuj

Ja to chce tylko wiedzieć czy solidnie będzie grało w takim połączeniu a zwrotnice do tego już wykombinuje???

Skomentuj

Poszukaj w tym temacie http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5 na początek jakichs monitorów. Ale jesli chesz koniecznie duże 3-drożne kolumny - proszę. Nikt za Ciebie nie będzie tu wyliczał np. zwrotnic, wiec skorzystaj z "gotowców" z linka :)

Skomentuj

a tan na marginesie co to jest płyta żwirowa?

Skomentuj

Nie żwirowa tylko wiórowa bo mi sie przjęzyczyło.

Skomentuj

To ze masz wzmacniacz ~2x80W / 8ohm to nie znaczy ze musisz wpakowac tam gloniki >80W.. Jezeli dasz 80W glosnik basowy calosc moze sie przesterowywac a zawsze lepiej jest miec maly zapas mocy. Tym bardziej 2x80W to raczej smieszna wartosc do napedzenia 3way. Dla przykladu np tonsil 20/100 + sredniak + wysokotonowy (chyba najslabsza mozliwa i sensowna opcja) zezre spokojnie ponad 120W. No oczywiscie mozna by dodac ze THD przy tych 80Watach zapewne osiada wartosc 10% czy cos kolo tego a w miare akceptowalna wartosc zniekrztalcen jest przy parunastu watach mniej. Moze podasz model tego wzmaka?
                  Jesli mowisz o solidnej grze to zastanow sie co wypisujesz o zwrotnicach - masz zetaw pomiarowy? doswiadczenie w budowie zwrotnic? czy moze mowiac solidny zestaw masz na mysli "zwrotnice uniwersalne". Dodam jeszcze ze niezbyt madre jest kupowanie portow BR bez wczesniejszej symulacji obudowy strojenia itd bo niby skad wiesz jaka srednica i dlugosc skoro nawet nie wybrales glosnika? to tak jak kupno nowego silnika przed kupnem samochodu.. potem ten silnik upchniesz na chama jak sie okaze ze kupiles fiata a chcesz tam wsadzic silnik ze skody

BTW ciekawe ile masz na to kasy bo w 3way nie ma sensu sie pchac z budrzetem mniejszym niz ~700-800zl. Koledzy doradzaja ci prostsze konstrukcje np 2way na 2 midwooferach wiec czemu po prostu nie posluchasz ludzi ktorzy maja w tej dziedzinie jak widac o wiele wiecej doswiadczenia niz ty..?

Skomentuj

Czaruję...
                  X