Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana glosnikow w kinie domowym.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez VwMarcin
    Na największym forum audio w naszym kraju można takie teksty poczytać, konkretnie w snobistycznch kręgach wzajemnej ekscytacji tym co niesłyszalne
    audiostereo :lol: - tam dla niektorych TOTEM MITE to hi-end :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
      Peerlesy z seri Exclusive mają opinię głośników wymagających wzmacniaczy wydajnych prądowo, niektórzy twierdzą nawet że trudniej je napędzić od scan-speak'ów. Głośniki zagrają na czymkolwiek ale...bez odpowiedniej dawki prądu nic ciekawego z tego niewyniknie a niestety wiadomo jak wzmacniacze do kina wypadają w tej kategori...
      Jeśli nieplanujesz zakupu naprawde solidnego ampli mogącego konkurować z konkretniejszymi wzmakami stereo to szkoda marnować te głośniki bo to onkyo nieda rady kompletnie. Zestaw na Peerlesach Ex + Xt jak najbardziej bedzie zestawem bardzo konkretnym pozwalającym cieszyć sie muzyka ale potrzebuje solidnego napędu a taki dużo latwiej i taniej jest pozyskać w segmencie stereo.
      Ale to co do kina nie beda sie wogule ,,nadawaly,, pod ten ampli,to juz nie wiem co mam zrobic,bo nie mam pojecia kiedy kupie nowy ampli.

Zestaw by mi sie podobal tylko co z napedem jak VW marcin mowi ze moj ampli nie wydoli to jak to bedzie gralo ?

Bo mam oprocz tego wzmaka pioneera model chyba a656 mk2 jest naprawde mocny tylko chodzi o kino jak to by gralo(koncerty filmy)

Skomentuj

marcing3, grac to bedzie i to nawet niezle. jednak niedobor mocy spowoduje ze glosnik niepokaze wszystkiego na co go stac. tak wiec troche z basu stracisz...
        czy ten amplituner ma wyjscie przedwzmaczniacza? (czy ma 5.1 OUT?)

Skomentuj

A to jest jedno wyjscie to do przedwzmacniacza czy jak bo nie bardzo wiem,i pytalem sie troszke jeszcze dlatego ponawiam pytanie zeby moze zrobic 2,5 drogi na takich peerleesach
          jeden na bas a drugi na srednie b o ma on mala efektywnosc 87,8 db a buda do jednego ma tylko20 litrow max

[ Dodano: 2008-04-16, 16:33 ]
          Chodzi mi o to zeby lepiej bylo zrobic 2,5 drogi,troszke drozej ale efekt lepszy napewno a bude by sie zrobilo na 40 l i dolozylo do zwrotki filtr dolnoprzepustowy.

Co o tym uwarzasz.

[ Dodano: 2008-04-16, 16:57 ]
          Np cos takiego by mi pasowalo http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html

Wtedy mozna by dac 2 X peerlees hds 164 albo nawet na hds 180.Takie jest moje zdanie moge sie mylic.

[ Dodano: 2008-04-16, 18:16 ]
          Mam tam 5 wyjsc analogowych,to mozna by wtedy z tych wyjsc podlaczyc pod zew wzmacniacz i do niego tylko fronty o to ci sie rozchodzi.

Skomentuj

Jeśli masz wyjścia na osobne końcówki to masz rozwiązanie. Jeśli zamierzasz zrobić 5 kanałów na Exclusive'ie to potrzebowałbyś na każdy kanał takiej samej mocy więc dodatkowa konćówka na kazdym kanale nietylko na fronty. Na 2,5 drogi potrzebowałbyś więcej prądu niż na 2 drogi(w opcji z tylko jednym niskośredniakiem). Następna kwestia to różnica pomiędzy hds nomex/ppb a Exclusive'em jest od strony technicznej dość spora a pod względem brzmienia ponoć wypadają wręcz jednakowo. Ex ma zupełnie inny napęd niewspominając o przekombinowanym połączeniu kopółki przeciwpyłowej z korektorem fazy gdzie idea sztywnego tłoka idzie się...więc może za sprawą tej kombinacji wynikło zwiększone zapotrzebowanie prądowe względem normalnego hds-a gdzie z własnego doświadczenia moge powiedzieć ze nomex'y niemaja wielkich wymagań prądowych aby zagrać naprawde mocno z "pazurem"(jak na przetwornik tej wielkości to jestem bardzo zaskoczony).

Teraz na forum chłopaki zkładają uniampa w dodatku niedrogo. Zmontuj taki x5 jako końcówki pod obecny ampli + 5x zestaw na Exclusive'ie a bankowo uzyskasz brzmienie na bardzo wysokim poziomie.

Skomentuj

Ale to co mam w koncu zrobic,robic 2 drogi czy 2,5 i na jakich glosnikach, bo po malu dostaje do glowy, boje sie ze bedzie brakowalo srednich tonow.

I nie wiem czy te wejscia analogowe ktore mam w ampli sie nadaja bo z tego co wiem to tam mozna tylk opodpiac zewnetrzny sygnal np z dvd ktore nie ma cyfrowego wyjscia,ja mam tam akurat podlaczonego kompa.

To nie wiem czy to jest to.

Tylko ze ja bym chcial reszte kolumn zrobic na czyms mniejszym bo po co do tylow wkladac takie wielkie peerleesy a i do centrala 18 to chyba troche wielki glosnik jaka buda by do tego musiala byc.

Skomentuj

Sa już zbudowane konstrukcje 2 drożne na 1xEx i 2,5drożne na 2xEx poczytaj to się dowiesz co bardziej się sprawdzi i jak jest z brzmieniem. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic853111-0.html
                http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic723662-0.html
                Hds164+dx25
                http://www2.elektroda.pl/rtvforum/topic950123.html

Co do ampli to potrzebujesz wyjść a nie wejść bo już niewiem co tam masz bo teraz wynika że to wejścia a jeśli tak to kiepsko...

Skomentuj

Co do wzmaka pod stereo to mam wlasnie tego: http://cgi.ebay.pl/Pioneer-A-656-MKI...ayphotohosting
                  Mysle ze on bez problemu starczy do takich 2,5 drogi,bo takie by mi sie podobaly,moge nawet na razie zrobic tylko 2 fronty a pozniej po malu tworzyc reszte a z biegiem czasu,kupie inny ampli do kina.

Co o tym sadzicie

Bo jak przeczytalem linka ktorego mi podales Vwmarcin to naprawde az chce miec te 2,5 drogi

Skomentuj

żaden ampli nie napędzi tych 2 i pół drogi,szczególnie w trybie wielokanałowym.
                    Zresztą w kinie wolałbym pieniadze zaoszczędzone na 5 HDSach w suba zainwestować :)

Skomentuj

Exclusive'y z tym pionkiem powinny zagrać także taka opcja wygląda ok wedlug mnie. Niewykluczone że takie stereo spodoba się na tyle że odpuścisz kino.

Skomentuj

Zamiast ładować się w 2.5way wolałbym wejść w 3way ze średniakiem który lepiej sobie ze średnica poradzi i czymś na dół co poradzi sobie lepiej z basem.

Skomentuj

marcing3, najlepiej pokaz tylna scianke ampli. jezeli sa WYJSCIA to mozesz filmy ogladac z amplitunera a na muzyke przelaczyc na zewnetrzny wzmacniacz stereo (ktorego i tak masz)

jak niechcesz takich "kolosow" to zrob 3xHDS 150 (13cm) + XT19 a na fronty HDS 180 + XT25. roznica w brzmieniu bedzie wiec stracisz troche na spojnosci ale i tak efekt powinien byc naprawde dobry

2,5 drogi narazie odpusc - od tego bedziesz mial suba

Skomentuj

Pawel s chodzi ci chyba o ten glosnik Peerless HDS-152 Exclusive,a powiedz jeszcze czy dalo by rade zalatwic taniej z audiocomponents bo widzialem ze peerless hds 180 wychodzi po 200 zl z podatkiem wiec wylo by duzo taniej, ale czemu nie dac xt25 tez do tych 3 glosnikow a peerlees moze byc mniejszy.Zdjecie zrobie ampli zrobie popoludniu.

Choc wydaje mi sie ze nie ma tam takich wyjsc.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcing3
                              ale czemu nie dac xt25 tez do tych 3 glosnikow a peerlees moze byc mniejszy
                              poniewaz podalem zestaw do ktorego jest zwrotnica. jak komus wyslesz glosniki na pomiary to wtedy mozesz zastosowac XT25

czy dalo by rade zalatwic taniej z audiocomponents
                              oczywiscie

Skomentuj

To jeszcze jedno pytanie,czy moge zrobic obudowe na 40 litrow i przegrodzic zeby mialy komory po 20 litrow dlatego ze po pierwsze kiolumny byly by wieksze bo jednak jak by miala 20 litrow to byla by malutka,a po drugie zawsze pozniej moge tam wlozyc drugiego peerleesa :wink: gdybym kiedys potrzebowal a obudowa byla by juz przygotowana,a zwrotke to zawsze mozna zmienic.

I powiedzcie czy gdybym je zrobil na 105-110 cm to nie byla by za wysoka bo by mi taka pasowala,bo wymiary to chyba sobie oblicze przez program ktory jest wstawiony na forum ?

Tylko jak dzielic te komory zeby bylo dobrze?

Acha a przeciez do centrala trzeba by dac dwa peerleesy bo tak chyba powinno byc ?

I czy do tych 3 glosnikow czyli central i dwa tyly choc mam 3 tylne tez robic nowe budy czy do nich juz by starczyly te stare.

Skomentuj

To jeszcze jedno pytanie,czy moge zrobic obudowe na 40 litrow i przegrodzic zeby mialy komory po 20 litrow
                                  mozesz
                                  gdybym je zrobil na 105-110 cm to nie byla by za wysoka
                                  nie. ale to juz raczej max.
                                  Tylko jak dzielic te komory zeby bylo dobrze?
                                  tak zeby pasowalo pod kazdym wzgledem :P np zeby tunel sie zmiescil itp
                                  Acha a przeciez do centrala trzeba by dac dwa peerleesy bo tak chyba powinno byc ?
                                  nie, niemusi. poprostu tak sie przyjelo...
                                  I czy do tych 3 glosnikow czyli central i dwa tyly choc mam 3 tylne tez robic nowe budy czy do nich juz by starczyly te stare.
                                  do wszystkiego nowe :P

Skomentuj

Ale to powiedz i lle np:musi byc wieksza komora zeby po odliczeniu magnesu wyszlo 20 litrow i czy do wysokotonowki ma byc osobna komora

Skomentuj

osobnej komory niemusisz robic w wiekszosci przypadkowdla wysokotonowek. czasami jest konieczna jak glosnik jest nieszczelny

jak doliczysz 1litr czy go nie doliczysz to i tak tego nie uslyszysz. ja przyjmuje zasade ze to co zabierze magnes itp odzyskam przez wytlumienie

Skomentuj

Ok temat wyjasniony i realizowany. :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X