Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

niedrogie nadstawki...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tu masz schemat subsonica:
    http://diyaudio.pl/portal.php?show=18

Ew. może być wbudowany w końcówke/crossover.

Gde bedzie lepszy na średnich i ma lepszą efektywność (nieco), jednak do pełni zadowolenia do gdn też będzie trzeba użyć subbasu, nie ma co sie oszukiwać. Na mniejsze imprezy można zawsze wziąść jeden sub i bedzie cacy.

Skomentuj

zastanawiam się tylko czy nie lepiej dołożyć jeszcze te 200zł i dać zestaw na dwóch 32-500 w sumie cena wyjdzie podobna (600 a 800zł) ale efekt będzie zdecydowanie lepszy :) zwłaszcza że dajesz solidny driver który warto było by wykorzystać :)

Skomentuj

Sound Wave właśnie i ja przed chwilą zasymulowałem sobie w winisd 2 sztuki GDE-32-500 i aż się zdziwiłem...
        buda trochę większa, strojona na 65Hz, Br szczelinowy, buda 100l i Spl troche ponad 100Db a to już sporo.. :razz: Group delay 8ms, podbicie 1Db przy 100hz, Max power przy 55Hz
        100l byłaby dobra do 2szt GDE?
        tylko jak takie coś napędzić :roll: Końcówka mocy z 4 wyjściami?

Skomentuj

Łączysz równolegle gde równolegle i masz 4 ohm, wtedy bez problemu napędzasz to końcówką mocy

Skomentuj

A ja mam takie pytanko.
            Zamierzam złożyć zestaw oparty na
            2x STX GDE-32-500-8-SE (połączone równolegle)
            1x driver Selenium DH200E-E + horn Selenium HM17-25

buda 90 L strojona na ~ 65 hz
            zwrotka - niskotonowe odcięte cewką 0,33mH dr. 1,2mm (tj.2000 hz) natomiast wysokotonowy Filtrem III rzędu 18 db/okt (od 2300 hz) + żarówka dla zabezpieczenia.

Jako napęd użyłbym ADSa lx800

teraz pytanie takie : czy ten zestaw ma sens ?? co poprawić by było lepiej??
            dzieki pozdro

Skomentuj

generalnie jak ma to współpracować z subbasem to możesz dać nawet jeszcze trochę mniejszą bude (np 70L na dwa i strojenie na 70Hz) jak ma grać samo to buda między 90 a 120L i strojenie koło 60Hz

co poprawić - zwrotnicę - bo na oko widać że z symulatora a nie pomiarów :) tak mała cewka praktycznie nic nie odfiltruje i jednak dał bym na bas 12dB/okt

upbeat - zasilanie to łączysz je równolegle i niema problemu :)

Skomentuj

No i lepszy napęd w przyszłości, bo LX to ani rewelacja brzmieniowa, mocy też by sie wiecej przydało...ale za to są nie do zajechania nawet jak sie ich używa wyjątkowo brutalnie.

Skomentuj

To jaki polecacie napęd ??? i pytanie jakiego suba w przyszłości użyć ???(oczywiscie budzetowy :wink: )

Skomentuj

W sumie to nic z tańszych końcówek co by było lepsze od LX'a niema zostają tylko dapy ale to krok wstecz. Lepsze są plx'y ale i ceny zdecydowanie "ambitniejsze"

w przyszłości możesz dorobić sub na 46-1200 i to już będzie solidnie dawało czadu :)

Skomentuj

Tanie i dobrze brzmiące - Jolly Roger.

Skomentuj

A ja sie teraz biję z myślami.. Jeden STX czy 2 STX na paczkę :twisted:

Skomentuj

Daj dwa STX'y. Cena aż tak drastycznie nie podskoczy ,do przyjęcia. Już z dwóch STX'ów jakiś kick bass powienien być ... przynajmniej mi sie tak wydaje :smile:

Skomentuj

A co ma ilość głośników do odtwarzania basu? Chodź oczywiście lepiej dać dwa midbasy, bo koszty nie wiele wieksze a zysk natężenia dość znaczny.

Skomentuj

no właśnie Shiver ma być głośno. Tylko zastanawiam się czy wyrobię się z funduszem na końcówkę mocy. Ale już się skłaniam ku 2 STX a jutro mam zamiar zacząć strugać pudła więc decyzję podejmę w miarę szybko

Skomentuj

Shiver chodziło mi o to , że jest większa powierzchnia drgająca , noi oczywiscie będzie głośniej. Pytanie - ile w taką paczkę z dwoma STXami można maksymalnie wpakować mocy ??

Skomentuj

Zamieszczone przez daro89
                                  le w taką paczkę z dwoma STXami można maksymalnie wpakować mocy ??
                                  A ile minimalnie żeby to zagrało??

Skomentuj

Wg. tego co podaje stx przy odcięciu na 70hz (12db/oktawa) dało by sie w taką paczuszke wpakować 1000 wat, czyli nie licho. A minimalnie? Hmm, myśle że nie ma co schodzić poniżej 400-500 wat.

Skomentuj

a ja powiem tak - o połowę mniej niż w paczkę na jednym 32-500 :) ostatecznie SPL większy o 3dB to połowa mocy żeby uzyskać ten sam efekt :)

ja tam bym jednak 1000W w nie nie ładował myślę że jakiś wzmacniacz 2x800 powinien być optymalny - na początek można to zasilić czymś słabszym 2x400 a nawet 2x100W przy tym SPL zrobi niezłe zamieszanie

Skomentuj

jutro zaczynam strugać budy, każdą na dwa STX GDE-32-500 i 1x driver Selenium DH200E :twisted:
                                        głośniki właśnie się zamawiają :razz:

Skomentuj

Oczywista sprawa że nawet przy 100 watach narobi taki zestawik zamieszania, jednak jak to sie mówi...to już nie to samo Pozdrawiam i życze owocnego budowania.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X