Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki na ARN 116 i sc10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitorki na ARN 116 i sc10n

Witam. Chciałbym zrobić monitorki na ARN 116-60/8 i Visatonie sc10/n/8.
    Czy ma ktoś zaprojektowaną zwrotkę do takiego zestawu bo nigdzie nie mogę znaleźć. I jaki litraż obudowy jest potrzebny do tych ARN 116 i jaką długość i średnicę BR zastosować? Ze strony producenta wpisałem parametry tego głośnika do WinISD ale chyba coś źle zrobiłem bo niby mi wychodzi że obudowa 25l.

3-5max litrow dla arna ale jaki br tego Ci nie powiem..

Skomentuj

2 litry zamknieta i 3 litry b-r
      strojenie chyba na okolice 60-70Hz
      zwrotnicy pod te glosniki niema. yoshi chyba zrobil niesprawdzony projekt zwrotnicy pod ARN 116 + GDWK 9/80/1 wiec mysle ze moznaby go zapozyczyc i pobawic sie tylko tlumikiem

Skomentuj

Tego schematu co Pan napisał też nie mogę znaleźć. Ma go Pan może gdzieś na oku? I co by trzeba było zrobić z tym tłumikiem? A średnica BR by pewnie była 5cm. A jaka długść tego BR żeby to było zestrojone na 60Hz?

Skomentuj

rezystor zmieniaj tak zeby pasowalo ci brzmienie. wysokich tonow niemoze byc ani za duzo ani za malo.
          zwrotnica niezostala jeszcze przetestowana ale przynajmnije dla sc10n stosuje sie takie same filtry

Zamieszczone przez lars233
          Pan
          pawel

Zamieszczone przez lars233
          A średnica BR by pewnie była 5cm
          za duzo. fi 35-120 z polinka bedzie tutaj dobry.

Skomentuj

dziękuję pawle:-)

[ Dodano: 2008-04-23, 00:47 ]
            tylko mam znowu tą wstydliwą prośbę żebyś mi ten projekt przerobił i rozrysował tak żebym mógł płytkę wytrawić. Tak jak mi pomogłeś przy projekcie frontów 2x ARN150 i Vifa DX25. Apropo ten projekt idzie dobrze i jestem na etapie szpachlowania i szlifowania skrzyń pod fornir. Zwrotnicę już zrobiłem i zamontowałem wraz z okablowaniem. Zwrotnica działa bo sprawdzałem na próbę:-)

[ Dodano: 2008-04-23, 19:04 ]
            Przepraszam zapomniałem się przedstawić. Sebastian jestem i bardzo mi miło. Mam jeszcze jedno takie pytanie. Czy tego BR można umieścić od dołu? Bo chciałbym te monitorki powiesić na ścianie.

[ Dodano: 2008-04-27, 11:03 ]
            Nikt mi nie pomoże?

Skomentuj

Podepnę się do tematu.
              Mianowicie ostatnio myślałem, żeby wykonać kolumienki na 2xARN 116 + Sc10N. Czy jest sens takiej aplikacji? Służyłyby do spokojnego słuchania jakichś "ambitniejszych" numerów, Jack Johnson, Metallica, itp. Łupanka odpada.
              Jak czytałem, to średnica w 116 jest o wiele lepsza niż w ARN 150 (a jej brak trochę doskwiera, tylko co będzie z bassem?
              Myślałem nad wąskimi podłogówkami bass-reflex.
              P.S. Wiem, że można złożyć coś lepszego, ale chcę poprostu poeksperymentować :razz:

Skomentuj

caMaro, to zalezy czy chcesz tym poszalec, bo SPL-u wystarczy do sluchania ale do "glosnego" sluchania w zaleznosci od pokoju moze juz zabraknac.

Niskiego basu tez z tego nie wyciagniesz.

Skomentuj

Mój pokój to 10m2, a co do głębokiego basu, to nie jest mi za bardzo potrzebny. Ponad to przedkładam wykop. Wiem, że z takiej średnicy głośniczków nie ma co oczekiwać mocarności basu.

Skomentuj

Niestety ale arn116 to tylko 10cm i jakiegoś wybitnego dołu w specjalnie dużej ilości spodziewać się nie można, do pełni szczęścia przydałby się jakiś sub - w takim pomieszczeniu jakieś dobre 8 cali, choćby dośc tani MDS 08 by się przydało, no i na górę proponowałbym DXa zamiast sc10n.

Skomentuj

caMaro: ja na Twoim miejscu zrobilbym cos na np GDN 13/40/2 - basu z tego w Twoim pomieszczeniu juz bedzie pod dostatkiem i nie trzeba bedzie subwoofera budowac. Glosnik jest malo kaprysny wiec wlasciwie bedzie mogl popracowac z kazda kopulka - byle tylko znalezc jakas zwrote :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                        byle tylko znalezc jakas zwrote
                        i to jest największy problem w tym wypadku... Proponuję wpierw poszukać zwrot, a potem zastanawiać się nad kupnem głośników :)

Skomentuj

cos tam czytalem o projekcie zwroty dla gdn 13/40/2 i gdwk 10/80/7 jako zamiennika dla totem mite. powstalo toto? :)

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo to niebardzo...Chyba PawełS po skończeniu monitorków miał je wysłać do Irka na pomiary, jednak jeszcze ich nie skończył.

[ Dodano: 2008-05-04, 15:09 ]
                            Ale w ciągu paru dni powstanie projekt zwroty do nowego 14 scx + aj/pj, więc ceny głośników podobne, a góra napewno lepsza od tonsili :)

Skomentuj

Zamieszczone przez caMaro
                              ostatnio myślałem, żeby wykonać kolumienki na 2xARN 116 + Sc10N
                              na czeskiej stronie z ktorej jest pelno zwrotnic pod TVMy robili taki uklad
                              schemat jest ten sam co do 2xARN 116 + ARV ale tlumik inny

Skomentuj

Czaruję...
                              X