Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomysł na obudowę - czy będzie ok?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomysł na obudowę - czy będzie ok?

Witam wszystkich,
    Mam takie pytanie. Przymierzam się do budowy subwoofera i obudowę postanowiłem zbudować z płyt "meblowych" (można kupić i przyciąć w CASTORAMIE za ok 30 zł/m^2). Pozwoli mi to uniknąć oklejania czy fornirowania , bo rózżnie to wychodzi, a do obróbki posotaną tylko krawędzie, ale to już prosta sprawa (okleina na żelazko). Wymyśliłem sobie, że aby uniknąć konieczności stosowania wkrętów, co wiązałoby się z koniecznością maskowania dziur połącze płyty od środka przy pomocy kleju i kątowników metalowych (śruby będą od środka). Na wkręty będzie przykręcona tylko tylna ścianka. Czy ktoś z Was stosował już takie rozwiązanie i czy nie ma ryzyka wystąpienia jaikchś problemów, których nie potrafię przewidzieć.
    Pozdrawiam
    Daniel

daniel1234, komplikujesz sobie życie, naprawdę.

1. prosta sprawa z krawędziami nie będzie, bo nie dobierzesz idealnie słoi, będzie to widać.

2. Twoje połączenie kątownikami to zły pomysł, lepiej wywiercić te pare dziur na wkręty będzie lepiej trzymać

Skomentuj

jesli juz sie uparles na takie wykonanie, to po co wkrety? kolki +vicol i gwarantuje ci ze nie posci:) zadnych kątownikow.

Skomentuj

Wkręty mają przymocować kątowniki. Takie rozwiązanie powinno zagwarantować dużą sztywność konstrukcji. Tak z ciekawości, to co jest złego w zastosowaniu kątowników? Mam nadzieję, ze nie jest to odpowiedź typu "nie bo nie" lub "nie bo tak jeszcze nikt nie robił" ;-)
        Pozdrawiam
        Daniel

Skomentuj

kupujac laminowana plyte niewiele tutaj zaoszczedzisz a efekt bedzie tez nienajlepszy. te krawedzie bedzie bardzo widac i beda cie wkurzaly pozniej. zobacz na elektrodzie sporo osob tak zrobilo i paskudnie to wyglada :???:
          katowniki mozesz dac ale faktycznie kolki + klej zagwarantuja to samo a nawet i beda lepsze
          lub nawet mozesz dac sam klej ale wtedy bedziesz musial zeszlifowac laminat w miejscu laczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel1234
            Wkręty mają przymocować kątowniki. Takie rozwiązanie powinno zagwarantować dużą sztywność konstrukcji. Tak z ciekawości, to co jest złego w zastosowaniu kątowników? Mam nadzieję, ze nie jest to odpowiedź typu "nie bo nie" lub "nie bo tak jeszcze nikt nie robił" ;-)
            Pozdrawiam
            Daniel
            Nie ma nic zlego, ale jest drozej, wiecej robocizny, no i zbytnio utrudnia konstrukcje.

Skomentuj

Drewna klejonego wikolem prawie nie da sie rozerwac... zazwyczaj (robie z wiorowki) łamie sie decha :).. jakies dodatkowe elementy katowniki itd sa zupelnie niepotrzebne :)

Skomentuj

Czaruję...
              X