Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosze o pomoc w dobraniu głośników do obudowy typu TL...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosze o pomoc w dobraniu głośników do obudowy typu TL...

Witam.
    Jakiś czas temu wpadły mi w ręce obudowy zrobione na bazie Buschorn Mk2. Mają otwory na głośniki 13cm. Proszę o pomoc w dobraniu odpowiednich głośników szerokopasmowych w rozsądnej cenie. Zastanawiam się jeszcze czy nie zrobić z tego systemu 2-drożnego... czy ma to sens? Jak macie jakieś pomysły jak te obudowy wykorzystać to piszcie. W tej chwili są tam włożone jakies niemieckie szerokopasmówki (chyba), gra to dość dziwnie. Dość mocno dudnią, a czasem w zależności od typu muzyki zatrzęsą mebelkami. Głośniki te to ok 25-45w rms nie pamietam juz, zasilane wzmakiem TEAC A-X55 DC.... w dźwięku brak wyraźnych tonów wysokich, podłaczone bezpośrednio do wzmacniacza.

Prosze o pomoc.. :sad:

Zasada jest taka ze to pod głosnik liczy sie obudowe a nie dobiera głosnik do obudowy
    ! :razz: Raczej nikt ci nie pomoze co tam wsadzic bo nie ma sensu wsadzac w jakoms obudowe o której nic nie wiemy głsnika- i tak nie zagra to foajnie, a przynajmniej tak jak powinnio! :wink:

Stare obudowy mozesz zamienic na energie cieplna :grin: alebo opchnac na allegro! :grin:

[ Dodano: 2008-04-25, 20:43 ]
    kolumnienki moga "dudnic" dlatego ze nie ma tam głosników o parametrach pod które były liczone....

Skomentuj

tyle to i ja wiem... do obudowy zamkniętej lub bassreflex. Tyle że to jest LINIA TRANSMISYJNA ,grały w nich monacory SPH-60x (brak dudnienia, Basik mięcho, średnie bardzo wyraźne ...wysokie - słyszalne ale nic pozatym),. traktuje to jako rodzaj eksperymentu... A dudnią raczej dlatego że te głośniki co teraz są chyba niżej niż 100Hz nie zejdą (poza tym te głośniki to ogólnie kicha), a jeszcze jedno pod innym wzmakiem już tego efektu tak nie słychać... zabawa z takimi obudowami to raczej metoda prób i błędów.... wiec proszę o jakieś propozycje...

Skomentuj

to moze jednak warto wsadzic tam glosnik ktory byl oryginalnie?

Skomentuj

no niby tak... tylko ze te monacory to tez nie to co w oryginale.... powinny być fostexy fe108 tylko że powiększyłem już otwory na 13 a po drugie to cena... fostex kosztuje sobie trochę...

Skomentuj

Czaruję...
          X