Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumnypodłogowe na stx18akx+dx25 i pierdzący bas.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumnypodłogowe na stx18akx+dx25 i pierdzący bas.

witam!
    Właśnie skończyłem podłogówki na 18akx+dx25 i okazało się ,że gdy chcę podkręcić wzmacniacz na około 1/2obrotu siły głosu, bas robi się jakiś taki pierdzący i głośnik lata jak chorągiewka,gdzie popełniłem błąd ,proszę o radę.
    kolumny 25l bs 12,2cm dł i 6,8 średnicy.kolumny wytłumione wszystkie ścianki cienkim filcem i w górnej części sztuczną ociepliną(flizeliną). wzmacniacz Denon pm-560.
    czy to kwestia złego zestrojenia, za dużej budy,czy złego wytłumienia.
    Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość i jakieś cenne rady.
    Pozdrowienia!

To jest raczej wina wzmacniacza. Nie ma kontroli nad głosnikiem stąd pierdzący bas i nie kontrolowane "latanie" membrany. Zainwestuj w jakiś mocniejszy z lepszym DF.

Skomentuj

llero1, przykręć bas to przestanie latać :wink:
      A z drugiej strony to tak jak Shiver napisał, brak kontroli i dlatego tak się dzieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez llero1
        chcę podkręcić wzmacniacz na około 1/2obrotu siły głosu,
        i kolejna osoba która myli gałkę głośności we wzmaku ze wskaźnikiem mocy :)

Co to za wzmak ?

Skomentuj

Słucham zawsze bez żadnych podbić,w poprzednich kolumnach 2xstx17sc+tvm104 spokojnie na tym wzmacniaczu mogłem podkręcić na 2/3 a na tych kolumnach w utworach gdzie jest więcej basu zaczyna pierdzieć już na trochę więcej jak 1/3obrotu gałki.
          Co to za wzmak ?
          Denon pma 560
          Wzmacniacz ma wyjścia na dwie pary kolumn można, to jakoś zmostkować żeby miał więcej mocy?

Skomentuj

Wzmacniacz ma wyjścia na dwie pary kolumn można, to jakoś zmostkować żeby miał więcej mocy?
            A niby skad ta moc miałaby sie pojawic?

Skomentuj

moze za wysoko buda strojona? sprobuj nieco wydluzyc rurke i zobacz jak wtedy bedzie. jesli nadal bedzie kiepsko no to nawrzucaj ksiazek do obudowy zeby troche zrzucic litrazu.
              ew sprawdz na innym wzmaku

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                moze za wysoko buda strojona?
                jezeli ten tunel jest z polinka to nie. mam tak samo strojone vify i u mnie jest OK
                o ile sie nie myle to michal k. tez ma tak samo...

Skomentuj

Słucham zawsze bez żadnych podbić,w poprzednich kolumnach 2xstx17sc+tvm104 spokojnie na tym wzmacniaczu mogłem podkręcić na 2/3 a na tych kolumnach w utworach gdzie jest więcej basu zaczyna pierdzieć już na trochę więcej jak 1/3obrotu gałki.
                  na źródle dasz wyższy poziom i się okaże że przy 10% odkręcenia gałki ten sam efekt nastąpi...

Skomentuj

Z rurą bs kombinowałem z 16cm skróciłem do 12cm,próbowałem zatkać całkiem za każdym razem efekt taki sam.
                    Spróbuję jeszcze zmniejszyć pojemność obudowy,tylko co tam wepchać żeby przeszło przez dziurę od głośnika,może to być styropian lub jakaś gąbka o zwartej strukturze?

Skomentuj

Gabka na pewno nie a i styropian tez nie, laduj worki z cukrem albo butelki z woda mozesz tez dac jakies klocki drewniane.
                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

ale mi chodzilo raczej o wydluzenie rury, a nie skrocenie... :))) zrobiles dokladnie odwrotnie :). a zatykajac to sie juz w ogole nie dziwie
                        a zmniejszyc objetosc mozesz ksiazkami

Skomentuj

po raz kolejny wam pisze ze obudowa i strojenie sa OK!! ja mam tak samo w vifach i tak samo ma michal K. w tym samym STXie
                          tak wiec wina jest albo w zwrotnicy albo po stronie wzmacnaicza

Skomentuj

Dzięki za rady,spróbuję pożyczyć inny wzmacniacz i zobaczę jaki będzie efekt.
                            Może ktoś poleci mi jakiś odpowiedni wzmacniacz pod te kolumny,chodzi mi raczej o ciepłe brzmienie i ładną scenę,co myślicie o luxmanie L- 410 byłby dobry pod te kolumny?
                            Pozdrowienia!

Skomentuj

co myślicie o luxmanie L- 410 byłby dobry pod te kolumny?
                              Według specyfikacji ma 75w at 8ohm i coś mi się wydaje że może to być mało co objawi się słabą kontrolą membramy.

Skomentuj

Może ktoś poleci mi jakiś odpowiedni wzmacniacz pod te kolumny,chodzi mi raczej o ciepłe brzmienie i ładną scenę,
                                uniamp

Skomentuj

Zamieszczone przez VwMarcin
                                  Według specyfikacji ma 75w at 8ohm i coś mi się wydaje że może to być mało co objawi się słabą kontrolą membramy.
                                  Nie wiem jak sie te nowe stx maja do starych 180-120-6, ale tamte swego czasu 15W wzmakiem napedzalem do pewnego momentu (mi wystarczylo) i nie bylo przesteru. A tutaj 75 i malo

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                                    Zamieszczone przez VwMarcin
                                    Nie wiem jak sie te nowe stx maja do starych 180-120-6, ale tamte swego czasu 15W wzmakiem napedzalem do pewnego momentu (mi wystarczylo) i nie bylo przesteru. A tutaj 75 i malo
                                    Ten stx ma podaną moc 130w w rms więc na tej podstawie sądze że ten luxman może(ale niemusi) niewysterować tego głośnika w odpowiednim stopniu o ile ma te 75w. Lepsza kontrola powinna wyeliminować efekt który wystepuje w tym wypadku czyli latanie membramy i dziwny bass więc lepiej kupić coś co da wystarczającą kontrole napewno.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X