Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaka paczka na głośnik ARN 116-60/8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaka paczka na głośnik ARN 116-60/8

witam

posiadam 2 głośniki ARN 116-60/8 chciałbym z nich zrobić zestaw stereo łącznie z TONSIL GDWK 7/50 które w przyszłości chciałbym wykorzystać jako tylne, wiec moje pytania:
    - jaka należy zrobić obudowę do nich czy otwarta czy zamkniętą
    - jaka ma być duża (pojemność)
    - czy zastosować zwrotnice do nich czy nie

wiem ze sa rożne programy do obliczania tego ale nie umiem z nich korzystać nie jestem za bardzo w temacie ale cos sie orientuje

zamieszczam charakterystykę głośnika ARN 116-60/8 :

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=68&catg=1

jeśli ktoś zechce pomóc proszę o podpowiedzi jak złożyć paczkę na nie zależy mi na czystym dźwięku i ładnym tonie wysokim nie chce uzyskać jakiegoś tam potężnego bassu ładny delikatny

2 litry zamknieta i 3 litry b-r 60-70Hz
    niewiem na ile strojony ma byc dokladnie bo jeszcze sie tym nie bawilem (gral w zamknietej testowej)
    zwrotnica mile widziana ale znajac zycie dasz tylko konda na gore lub co najwyzej filtr 2 rzedu

Skomentuj

Ja miałem nawet 5 czy 5,5 litra strojenie nieco ponad 60Hz. dawał rade, ładnie basował :).

Skomentuj

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?i...atit=68&catg=1

ten głośnik jest ekrenowany??

Skomentuj

tak jest ekranowany

a co do paczki to zrobie obudowe zamkniętą ok. 2 litry

Skomentuj

W malej objetosci ten glosnik nie ma basu wiec jezeli to ma byc stereo to proponuje ok 4-5 l b-r. Zalaczam moj pomiar tego glosnika

Skomentuj

pomiary z wykresami mi nic nie muwią co do nich nie mam wiedzy czemu jest tak lub inaczej jeśli kolega proponuje 4-5 i b-r, to jaka ma być średnica tunela i długość

Skomentuj

cysiaczek, czego jest to pomiar?

Skomentuj

Pawel S. sam bylem bardzo zaskoczony, ale to jest ARN 116-60/8 onaxis z ok 1 metra w obudowie 2 litry zamknietej (wygladzony 1/16 oct). Jak widac szalu nie ma (alpy, a nawet himalaje).
                  forttres sciagnij sobie jakis symulator (np. WinISD) i zasymuluj. Strojenie nie wieksze niz 60-70 Hz.

Skomentuj

cysiaczek, niewierze...

Skomentuj

Porownanie mojej ch-ki (na dole) z ch-ka producenta (na gorze). Moj pomiar wiarygodny od ok 1,5 kHz w gore. Sadze ze roznice w okolicy 2-5 kHz zwiazane sa z zastosowaniem innej obudowy (moja bardzo waska ok 14 cm, wysokosc ok 22 cm)

Skomentuj

cysiaczek jak do wykresów to nic nie kumam z nich

a co do mojego odsłuchu to już na dniach paczuszki w połowie zrobione

[ Dodano: 2008-05-12, 22:27 ]
                        juz mogłem posłuchać na nich hmm narazie ich nie moge dobrze przetestować bo zasilam je z zestawu creative P580 niedługo bede mieć amplituner to wtedy moge słyszeć na co je stać

Skomentuj

Szanowni koledzy, potrzebuję pomocy z tym głośnikiem. (Bo w temacie głośników nie czuję się mocny.)
                          Jako, że leżą u mnie w szufladzie dwa takie głośniki, pomyślałem że warto by zrobić dwa małe monitorki (powiedzmy w połączeniu z GDWK 10/80/19, które też posiadam).
                          Jednak wyniki tego, co pokazuje mi WinISD w symulacji, kompletnie mnie zaskoczyły.
                          Parametry głośników, przepisane z karty produktu.

https://diyaudio.pl/i/29815/e7fac9f0...1548785654.jpg

WinISD, pokazuje mi dla obudowy zamkniętej dla Qtc=0.7 objętość 36,91l. Dla wymuszonej objętości 5l, podaje Qtc=0.918.
                          Przy obudowie wentylowanej, domyślnie wskazuje obudowę około 24l, strojoną na 42Hz. Przy obudowie 5,5l strojonej na 65Hz, pokazuje podbicie 4dB w okolicach 100Hz.

Czy tak jest być powinno?
                          Last edited by tytka; 29.01.2019, 18:24.

Skomentuj

Sprawdź jeszcze raz wprowadzone parametry głośnika. Poza tym na początku tematu masz propozycję pojemności obudów.

Skomentuj

Sprawdzałem te parametry i nie wygląda na to że coś pomieszałem.

Zobacz sam:

A tu wyniki, które otrzymałem:
                              - domyślny

- po ustawieniu sugerowanych 5,5l

Dla mnie to wygląda dziwnie, więc proszę o Wasze sugestie/opinie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X