Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry głosnika a czas

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry głosnika a czas

Witam
    Pomierzyłem ostatnio parametry trzech głośników po 1,5 rocznym użytkowaniu. Sa to głośniki TVM:
    ARN 150/73/8
    ARN 165/05/8
    ARN 165/05/4
    Wnioski są takie ze głośniki nie maja nic wspólnego z tym co podaje producent. Fs wszystkich poszło do góry od 10 - 15 Hz. Vas arn 165 zmalała blisko dwukrotnie a Qts głośnika ARN 165/05/8 podniosło sie nawet do 0,7. Mierzyłem metodą Add mass obciążeniem 6,5 g. Czy głosnik po takim czasie aż tak może tracić parametry czy poprostu producent tak mocno naciaga parametry?
    Pozdrawiam

W sumie dziwnym jest że Fs poszło do góry, spodziewałbym sie raczej działania odwrotnego. Parametry mierzyłeś po odpowiednim rozgrzaniu głośników??

Skomentuj

A użytkowałeś te głośniki w tym czasie czy w szafie leżały ?

Skomentuj

Arn 150/73/8 był rozgrzewany bez obudowy przez godzinę szumem różowym z płyty i różnice były marginalne w porównaniu z zimnym głośnikiem.
        Głosniki przez te 1,5 roku pracowały cały czas w obudowie zamknietej.
        Zapomniałem jeszcze dodać ze zmierzyłem także GDN 30/60/1 i Fs tego głośnika wyniosło 20 HZ (5 mniej niz podaje producent) i Qts zmniejszyło się do 0,41 ( producent cos powyżej 0,5 podawał)

Skomentuj

To że TVM zaniża FS i qts to wiadomo nie od dziś, ale żeby aż o 10-15hz ...

Skomentuj

No i Qts podaje cos ok 0,45 dla arn165/05/8 a mi wychodziło za każdym razem 0,7. Zaleta jest napewno niskie Vas. Ciekawostką jest też to że niewiele zmienił sie stosunek Fs/Qes.

Skomentuj

A jaką moc podałeś głośnikowi? Kopółki przeciwpyłowe były chociaż ciepłe? To dość istotne bo można sobie puścić szum różowy przy 1 wacie i raczej nie wpłynie to znacząco na temperature cewki. Chodź tak czy siak, nie rozumiem tak znacznego wzrostu Fs.

Skomentuj

panowie trochę panikujecie :) właściwie rozpatrywanie samego parametru Fs jest tragiczną pomyłką. parametr ten wbrew temu co się uważa aż tak dużo nie wnosi. Natomiast jest on cholernie wrażliwy na metodę pomiaru - inna wartość wychodzi jeśli pomiaru dokonujemy przy pomocy SW - czyli na głośnik podawana jest mała moc. inna wartość wychodzi dla pomiarów robionych w clio gdzie moce podawane są zdecydowanie większe. zasada jest taka - im większą mocą mierzone (zaznaczam mierzone a nie wygrzewane) są głośniki tym Fs będzie niższe.

Skomentuj

Typowa tolerancja Fs przy produkcji glosnikow to +-10%!
                  Zmiana jednego parametru pociaga za soba zmiane innych co wypadkowo daje bardzo podobne wyniki zachowania glosnika w obudowie.

To ze glosniki sie starzeja nikogo chyba nie dziwi. Jednym rozlatuja sie zawieszenia i fs spada a inne sztywnieja i fs rosnie. Jak na razie nie widzialem zeby ktos probowal sluchac statystycznych rozrzutow parametrow nowych glosnikow czy tez takich samych glosnikow w roznym wieku. Jest wiele magii w brzmieniu glosnikow czy superkondensatorow a czesto zapomina sie o zwyklych wlasciwosciach ktore zmieniaja sie z czasem.

Skomentuj

Shiver. Nie wiem jaka moc to była, w każdym razie membrana się solidnie wychylała. Kopółki przeciwpyłowe nie były ciepłe ale uważam to za mało istotne w praktyce ponieważ nie są to głośniki estradowe, które maja pracować z dużą moca przez kilka godzin. Jeżeli słucham myzyki w domu przez dwie godziny to max i napewno nie z pełna mocą, więc nie ma sensu mierzyć go w takich warunkach, ponieważ zmierzone w ten sposób parametry nie będą obiektywne do rzeczywistości.
                    Zapomniałem tylko o tym że guma w miare czau się starzeje i w efekcie sztywnieje, konsekwencją czego jest wyższe Fs, niższe Vas a także zmiana Qms. I teraz ostatnie moje pytanie: Czy w zwiazku z tym należałoby po pewnym czasie zmienić obudowę?
                    Pozdrawiam

Skomentuj

Jeśli mierzyć już w głośniki w zadanych warunkach to dobrze by było gdyby warunki te były zbliżone do takich w których głośnik pracuje na codzień.

Skomentuj

zmienic obudowe???? Bez przesady to tak jakby do kazdego glosnika trzeba bylo dopasowywac obudowe i strojenie b-r. Zreszta jak sie fs podniesie to spada vas wiec wyliczalna obudowa pozostaje praktycznie taka sama.

Skomentuj

Leszek M Raczej chodziło mi o to że producent mógł dokonywać pomiarów głośnika właśnie w takich warunkach stąd te różnice. Chodź to tylko domysły.

Skomentuj

temperatura niema zbyt dużego wpływu na Fs - robiłem kiedyś w zimę pomiar głośnika wystawionego na dwa dni na mróz -15 stopni a potem wstawionego do piekarnika na 50stopni i różnice były niewielkie rzędu kilku Hz.

Jak już powiedziałem dużo większy wpływ na Fs głośnika ma moc podanego w czasie pomiaru sygnału.

Skomentuj

Ale na qts ma wpływ.

Skomentuj

Parę dni temu jak je mierzyłem to zrobiłem jeszcze numer z podgrzaniem głośnika suszarką do włosów, tak aby górne i dolne zawieszenie było ciepłe. Tak jak mówi Sound Wave różnice były rzędu 3-5 Hz.
                                Czyli wniosek może być taki że SW na dwóch różnych kartach dżwiękowych ( mniejsza, większa moc karty) dla tego samego głośnika poda inne parametry?

Skomentuj

Czaruję...
                                X