Witam wszystkich. Jestem na tym forum nowy i jest to mój pierwszy temat. Zbudowałem subwoofer aktywny na głośniku Peerless xxls12" P830844, czyli tym przystosowanym do pracy z membraną bierną, zasilany wzmacniaczem Hypex DS 4.0. Po tym co przeczytałem na temat takich konstrukcji w internecie (sub sonus faber i projekty z netu), spodziewałem się solidnego, mocnego i ładnie wybarwionego basu, ale przede wszystkim sub miał mi długo posłużyć i zapewnić solidną podstawę basową dla (jak się spodziewałem) nawet dużych zespołów głośnikowych. I owszem, sub gra ładnie, równo, bez podbarwień z dużą klasą i precyzją. Jednak po 2 tyg. grania na niezbyt dużych poziomach głośności, membrana bierna zaczęła wydawać trzaski, hałasy, podobne do tych jakie wydają przesterowane głośniki. Uznałem to za wadę fabryczną membrany i ponieważ kupiłem ją nową z gwarancją, wymieniłem ją na nową. Jednak po kilku zaledwie dniach, nowa membrana zaczęła się zachowywać identycznie jak poprzednia, mimo to że oszczędzałem subwoofer jeszcze bardziej niż przed wymianą, ponieważ brałem pod uwagę możliwość przesterowania membrany biernej. Obudowa suba z MDF, szczelna, a jej objętość wynosi 39,3L (340x340x340), membrana bierna 425g P830548, wzmacniacz w osobnej komorze. Czy ktoś miał podobne problemy z subem z jedną membraną bierną? Wiem, że powierzchnia membrany biernej powinna wynosić 2x więcej od powierzchni głośnika, by nie doszło do przesterowania, jednak mało kto buduje suby z dwoma PR na Peerless xxls, a nie widziałem podobnego problemu w necie (podobno bas jest piorunujący i ogromna siła uderzenia). Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego "mojego problemu", może zbyt wiele wymagam od tego suba, ale muszę przyznać że koda sw15a, którą używałem przez 3 lata grała głośniej (fakt że wyżej), a kosztowała o połowę mniej niż części na Peerlessa. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
W załącznikach projekty suba w formacie pdf.
W załącznikach projekty suba w formacie pdf.