Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumienki do domu z wykorzystaniem zestawu samochodowego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumienki do domu z wykorzystaniem zestawu samochodowego?

Witam
    Posiadam takie głośniki :
    http://www2.mac-audio.de/index.php?id=2543&L=1

I teraz pytanie najważniejsze czy da się przy ich użyciu zbudować przyzwoite kolumny do domu?
    Generalnie do różnych gatunków muzyki i do grania.

Czy jest sens?

Dzięki za pomoc

jak juz je masz to sens jest. ale nie gwarantuje ze zagraja one dobrze

Skomentuj

A jak mógłbym wyliczyć objętość ewentualnej skrzyni? Niby są te programy ale dla mnie to czarna magia.

Skomentuj

Zamieszczone przez eXelium
        A jak mógłbym wyliczyć objętość ewentualnej skrzyni? Niby są te programy ale dla mnie to czarna magia.
        A masz do nich parametry TS? Jeśli nie to pozostaje JIG i pomiary.

Skomentuj

Nie mam do nich parametrów innych niż na stronie na pierwszej stronie. Jest jakaś strona gdzie sa takie rzeczy umieszczone?

EDIT: Znalazłem tylko :
          Frequency response: 32-32000Hz
          Crossover frequencies: 3400Hz
          Sound pressure : 91dB

Generalnie z tego co wiem taki nowy zestaw kosztuje coś koło 700zł

Skomentuj

To sprzedaj za te 700zł i rob jakies konkretne monitory :)

Skomentuj

wsadz je w obudowe zamknieta 6-10 litrow
              lub sprzedaj...

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                To sprzedaj za te 700zł i rob jakies konkretne monitory :)
                Właśnie problem jest taki, że tyle kosztują nowe a używki to może 300zł sa warte :/
                Chodzi mi o zrobienie kolumienek lepszych niż zestaw głośników komputerowych Cambridge SoundWorks 4.1 które już dogorywają (subwoofer cyka, trochę trzeszczą, czasem grają głośniej czasem ciszej). Wiem, że wyjdzie mi tylko stereo ale co będzie dalej to się zobaczy.

Czemu obudowa zamknięta? (bez bass refleksów?)

Skomentuj

Zamieszczone przez eXelium
                  Czemu obudowa zamknięta? (bez bass refleksów?)
                  bo nieznasz parametrow glosnika niskotonowego a taka obudowa jest "bezpieczna"
                  no i z regoly glosniki samochodowe raczej by sie nie sprawdzily w b-r

Skomentuj

Takie pytanie. Jeśli zrobię zamkniętą skrzynie o takim litrażu i się okaże, że nie warto (zakładam, że koszt zrobienia surowej skrzyni bez upiększaczy nie będzie duży) to czy wchodzi w gre wywiercienie dziury wtedy? Znaczy czy litraż otwartej i zamknietej skrzyni powinien się różnić?

Jaka jest różnica między głośnikami samochodowymi a "normalnymi"? Dla mnie głośnik to głośnik i albo jest wykonany dobrze albo źle.

Skomentuj

gole skrzynki to koszt ok 20zl (zakup przycietej plyty)
                      i tutaj pojawia sie twoj problem - niemasz parametrow tych glosnikow wiec niewiesz jaka powinienes miec obudowe.
                      glosniki samochodowe sa wykonane z innych materialow. maja one na celu przetrzymanie niekozystnych warunkow panujacych w samochodzie.
                      glosniki do zestawow przednich maja tez tak dobrane parametry zeby zagraly w duzej "komorze" drzwi. "komorze" poniewaz niejest ona idealnie szczelna wiec niemozna nazwac tego obudowa zamknieta. po czesci to jest "free air"

Skomentuj

załóżmy, że chciałbym zrobić obudowę z bass reflexem. Czy wtedy skrzynka jest w środku "pusta" czy trzeba robić jakieś przegrody?

Skomentuj

pusta. zawsze jest pusta. robisz w srodku nie przegrody ale wzmocnienia. cos w rodzaju zebrowania

Skomentuj

Kolumienka złożona. Gra bardzo dobrze. Jedyna rzecz którą przydałoby się zrobić to jakiś bass reflex bo szafki i inne rzeczy wibrują ładnie ale jakoś bassu nie słychać. Jaką średnice powinien mieć otwór bass reflexa?

Skomentuj

powinno wystarczyc 45-50mm
                              niezdziwie sie jak po dodaniu b-r zacznie "dudnic"

Skomentuj

Hehe to wtedy sie zrobi spowrotem bez bass refleksu ponieważ to co teraz mam to konstrukcja "prototypowa". Tak btw ojciec, którego mogę nazwać audiofilem sam stwierdził, że ładnie to gra :)

Skomentuj

no to podaj litraz obudowy to policze jaki tunel dac

Tak btw ojciec, którego mogę nazwać audiofilem sam stwierdził, że ładnie to gra
                                  akurat okreslenie "audiofil" jest dosc kontrowersyjne i mamy mieszane uczuci z tym - poczytaj to sie dowiesz

Skomentuj

Nie wiem jak na diyaudio, ale pewnie tak samo jak na am za okreslenie kogos audiofilem czlowiek raczej sie obrazi, niż ucieszy, hehe :P - audiofil kojarzy sie raczej z bogatym kolesiem ktory wmowil sobie ze ma dobry sluch i kupuje sprzety za np 20kzł i potem nie umie odroznic ich brzmienia od takich za 0,2kzł :P

Skomentuj

Heh nie wiedziałem, że tak tu jest postrzegany audiofil. Ojciec nie przegina pały, że tak powiem.

Skomentuj

Tutaj chłopaki wolą sami coś "spłodzic" według własnych upodobań, a nie podporządkowywac się innym i topic kasę w sprzęcie, który nie zawsze zagra tak jak byśmy tego chcieli :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X