Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakies uwagi do takiej aplikacji?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakies uwagi do takiej aplikacji?

obudowa :
    obudowa 13 l
    strojenie na 45Hz
    fi BR=5cm l=18,5

Głośnik:
    perless HDS-164
    fs=45
    Vas=19 l
    Qts=0,35
    amplituda +\- 5,5mm
    8 om

Liczylem dla rezystancji szeregowej 1 om

Pytam bo: 1.nie wiem, czy nie za wysoko stroje?
    2. 12.5 ms odpowiedzi dla 35 Hz to duzo czy malo?
    3 . mozna z tym glosnikiem zrobic cos lepszego? (najlepiej bezzmiany objetosci obudowy)
    4. Wymiary otworu - nie za mala srednica ( z wieksza za dlugi tunel)?
    pozdrawiam

Witam,
    Osobiście, moim zdaniem:
    ad.1: zacząłbym od 40Hz (potem można skracać b-r, lecz bezpowrotnie),
    ad.2: 12,5ms jest jeszcze do przyjęcia,
    ad.3: potrzebowałbym więcej czasu (którego nie mam),
    ad.4: pole powierzchni tunelu, wg mnie, minimum 22mm2 (cóż, czasem musi być długi).
    Pozdrawiam, Piotr01

[ Dodano: 2004-10-21, 19:51 ]
    Witam, raz jeszcze,
    Pole powierzchni oczywiście min. 22cm2.
    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

ad. 4 prędkość powietrza w tunelu nie powinna przekraczać 16 m/s co duże prawdopodobieństwo, że świsty nie wystąpią. Wystarczy skorzystać z dowolnego programu symulacyjnego i sprawdzić V w tunelu b-r.

Skomentuj

przy 40Hz strojenia impuls wzrasta do 15ms (to za duzo prawda?) a otwor przy 5cm srednicy mialby 25 cm długosci. (Ciekawi mnie jeszcze jak sie ma impuls do charakterystyki przenoszenia, bo w tym przypadku maksymalny (15ms) wystepuje przy 30Hz a tam kolumna bedzie grala juz 12 db ciszej. Czy to ma jakies znaczenie (tzn czy jesli impuls nie do przyjęcia wystepuje w zakresie granym mniej efektywnie to jest bardziej do przyjęcia?)). Kanał 25cm zmieściłby sie tylko wyprowadzony od dołu lub zagięty. Zagiętego takiego długiego nie kupie i raczej nie zrobie ( a moze pcv + kolanko 90st? - ktoś robił coś takiego?)... Z predkoscia nie ma problemu - w granicach 4 m/s.

Skomentuj

Witam raz jeszcze,
          Zerknąłem na dane tego HDS`a i z grubsza ustaliłem. Jeśli założymy, że jego efektywność maksymalna to 89dB to dla f35Hz jego poziom to -12dB (oczywiście przed jakimkolwiek wbudowaniem głośnika w jakąkolwiek obudowę). Dalej ustaliłem, że po wbudowaniu go w br o fb35Hz jego skuteczność dla f35Hz to max. -13dB. My dokładnie zamierzamy stroić na 40-45Hz. Poniżej fb, jak wiadomo efektywność spada powiedzmy, bardziej stromo. Bez dokładniejszych obliczeń, w tym wypadku jestem skłonny oszacować poziom dla f35 na około -20+/-3dB. Może to Marven, ułatwi Tobie decyzję i dylemat odnośnie przenoszenia f30Hz.
          Odnośnie długości tunelu, cóż, napisałem że bywają czasem długie. Co, jak zrobić, zależy już od konstruktora. Możesz zacząć stroić od 42, 45Hz. Ty decydujesz.
          Satysfakcjonujących wyników. Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Ciekawi mnie jeszcze jak sie ma impuls do charakterystyki przenoszenia, bo w tym przypadku maksymalny (15ms) wystepuje przy 30Hz a tam kolumna bedzie grala juz 12 db ciszej. Czy to ma jakies znaczenie (tzn czy jesli impuls nie do przyjęcia wystepuje w zakresie granym mniej efektywnie to jest bardziej do przyjęcia?)).
            Przy spadku -12dB nie będzie juz słychać tej częstotliwości a więc impuls jaki występuje w tym zakresie nie ma znaczenia.

Skomentuj

nie jestem taki pewien czy nie ma znaczenia ten impuls przy 30Hz. Mimo ze częstotliwosci nie slychać to jednak drgania te trwają podczas odtwazania przez glosnik czestotliwosci wyższych - wiec maja wplyw na ich nieznieksztalcone odtwazanie (patrz np efekt doplera czy zjawisko znieksztalcen przy częstotliwości sumy i różnicy dwu jednoczesnie odtwarzanych czestotliwosci).

Skomentuj

Czaruję...