Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do suba do 120zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do suba do 120zł

Witam, mam wielki dylemat jaki głośnik kupić do suba, ma on wspomagać monitorki na AKX 15 i nowym AK stxa bo z tego zbyt dużo basu nie ma :P, myślałem nad: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb tylko nie wiem czy zapewni dobre zejście, sub ma być tylko do muzyki ale ma schodzić jak najniżej no i przydało by się żeby tego basu jednak trochę było, nie chciałbym żeby za bardzo mulił hehe. Jakieś inne propozycje? najlepiej coś z stx a może jakąś używkę? nie chce przekroczyć tych 120zł... oczywiście tańsze głośniki mile widziane :) chcę coś co ktoś już słyszał żebym się nie zawiódł. Z góry dzięki.

Jeszcze jedno, dobrze by było gdybyście podawali od razu propozycję głośnik+napęd do niego w miarę tanio.

W jakim pomieszczeniu to ma grać?

Skomentuj

lepiej podaj ile masz kasy na wszystko. bo do tego GDN 27 potrzebujesz irkowego panela za 480zl :P

Skomentuj

pomieszczenie 20 metrów kw 2,5m wysokości. Do napędu się dozbiera poprostu chcę głośnik którego nie będę musiał wymieniać jak coś wymieni się napęd narazie będzie to śmigało pewnie na mostku tadka ale z czasem wymieni się na coś mocniejszego, poprostu chcę głośnik na przyszłość. Dalej czekam na propozycje głośnik + napęd :)

Skomentuj

poszukaj w takim razie jakieś używki na allegro bo stx w żadnym razie nie jest przyszłościowym głośnikiem...

Skomentuj

Więc czego mam na tym allegro szukać?

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
              przyłanczam sie do pytania

Skomentuj

ak ktos chce mam prawie nowke, sprawdzony tylko czy chodzi 32-300-4-SS juz nie produkowanej. 100zl nie duza cena mysle za ten stan

Skomentuj

Co myślicie o tym: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb ? Nada się? Czy będzie za słaby?

Skomentuj

do suba wlasnie chyba zostal stworzony

Skomentuj

Właśnie tylko troszkę mały... wolałbym jednak doś 27cm :) bo boję się że na tym basu będzie za mało...

Skomentuj

to masz nowa 27 tez|:)

Skomentuj

Tylko żeby zasilić to 27cm bydle to już wydasz 4 razy tyle

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
                            niestety ciężko by w jednym poście wypisać wszystkie możliwe godne uwagi głośniki w tej cenie, zwykle trzeba ryzykować :)
                            Ale się opłaca, nieraz można trafić głośnik 70% taniej Generalnie szuka się firmówek, za 100 parę zł można było parę razy kupić JBLa GT4, a co by nie mówić to mimo nieco dresiarksiego designu głośnik sporo lepszy od ww stxów.

[ Dodano: 2008-05-18, 13:38 ]
                            co do tej 27 to mam mieszane uczucia - widzę że kosz ten sam co stara wersja, zawieszenie dolne nie podniesione , więc może mieć i 1000w , tyle że mechanicznie skończy się duużo wcześniej niestety i ma xdam na poziomie 10mm.

Skomentuj

mam pytanie ogólne teoretyczne

lepiej bedzie grał glośnik basowy 60W czy 100W
                              przy wzmacniaczu 60W

zakładając że oba glośniki mają te same parametry

Skomentuj

jeśli mają te same parametry to będą grały tak samo.

załóżmy że mamy dwa głośniki - jeden ma cewkę nawiniętą drutem o wytrzymałości termicznej 50 a drugi 200 stopni - poza tym drobnym szczegółem głośniki są identyczne - ta sama membrana ten sam układ magnetyczny, to samo zawieszenie, kosz, karkas cewki, wysokość cewki, rezystancja cewki itp. i teraz pytanie - czemu te głośniki miały by grać inaczej?? że co lakier wpływa na dźwięk - toć to już podchodzi pod herezje

Tak samo nie wiem skąd wziął się mit że do głośnika o dużej mocy koniecznie trzeba ładować mocny wzmacniacz - prawda jest taka że każdy głośnik zagra lepiej z mocniejszym wzmacniaczem (a raczej takim który ma mniejszą rezystancję wyjściową!!)

Mocny wzmacniacz jest potrzebny do głośników o niskim SPL a nie o wysokiej mocy :)

Skomentuj

zadałem to pytanie ponieważ mam niskie fundusze(tzn. tylko na głośnik niskotonowy)

posiadam 2wzmaki unitre 2x20W i blupunkta 2 x 60W a potrzebuje uzupełnić dół
                                  mam zestaw 2xarz6604 i 2kolumny(altusy) pokój 35m2

napisałem do kolegi z forum(który mi już wiele razy profesjonalnie pomógł) jaki głośnik mogę do tego dokupić....po kilku minutach rozmowy i rozeznaniu sie w sytuacji polecił mi 2cewkowego arn-200-9....

zapytałem się: „czy nie lepiej dołożyć do czegoś lepszego, przecież jak będę miał za slaby wzmacniacz to tylko ciszej zagra”

kolega z forum odpowiedział:
                                  „wcale nie - tak właśnie większość myśli ale tak nie jest, bas potrzebuje mocy”

Jak uważacie kupić arn-200-9(40zł), czy dołożyć(150zł) i nie wykorzystać potencjału głośnika, przy czym w przyszłości na pewno kupie jakiś lepszy wzmacniacz?(zaoszczędzę dzięki temu bo i tak bede musiał kupić nowy głośnik)

aha co myślicie o ARN 226-07/4?

i wykorzystałem czyjś temat do swoich celow :oops:

Skomentuj

to czemu stxa weglowego nie bierzesz pod uwage, bo jest 8', a tesle nagle bierzesz pod uwage, chociaz jest tej samej wielkosci? :P
                                    do tak malego pomieszczenia ja bym ryzykowal SW :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      to czemu stxa weglowego nie bierzesz pod uwage, bo jest 8', a tesle nagle bierzesz pod uwage, chociaz jest tej samej wielkosci? :P
                                      do tak malego pomieszczenia ja bym ryzykowal SW :)
                                      pomylilo mi sie to jest prawie 40m3a nie 2 sorki
                                      to jest b.duzy pokój

zaproponuje mi ktoś przykładowe głośniki warte polecenia
                                      Caleb o jaki model Ci chodzi?

ahateraz mam taki http://arbiter.pl/zdjecie/2700 chce coś co bedzie lepiej grało

P.S Caleb czy my sie nie znamy z mp3store ?

[ Dodano: 2008-05-20, 23:05 ]
                                      chyba kupie GDN-32-150-4 :) tani i wydaje mi sie ze najlepszy w swojej kategorii cenowej

Skomentuj

no to przydaloby sie cos duzego - 12' powiedzmy, ale i naped mocny, ktory tez niestey kosztuje.
                                        P.S Caleb czy my sie nie znamy z mp3store ?
                                        znamy, znamy
                                        chyba kupie GDN-32-150-4 :) tani i wydaje mi sie ze najlepszy w swojej kategorii cenowej
                                        mam wersje 8ohmowa tego - odradzam. chyba najwieksza padaka, jaka mialem w zyciu. Moze lepiej upolowac np ravemastera BSW-124 II. przekroczy budzet, ale bedzie "raz a porzadnie", a nie jakies byle co.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X