Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o weryfikację zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o weryfikację zwrotnicy

Witam. Mam prośbę, chciałbym prosić o sprawdzenie projektu zwrotnicy, ponieważ się już trochę w tym zgubiłem i sam nie wiem czy pod względem technicznym jest poprawna? A może ktoś z forum podpowie mi w jaki sposób ją ulepszyć. Równowaga tonalna chyba jest ok ale przestrzeń nie bardzo mi się podoba, dźwięk jest trochę za płytki. Dobrałem takie głośniki częściowo przez przypadek. Vifa z poprzedniego projektu na ARN 150 a Usher spodobał mi się pod względem parametrów i ocen ludzi. Obudowa ma pojemność ok 30L wytłumiona gąbką 10mm, mdf 25mm z usztywnieniami. Pokój ma wielkość ok 11m2 - słabo wytłumiony, elektronika to xindak a06 + cd pioneer pd-s504 po "lekkim" tuningu (wymiana kondensatorów i opa). Bardzo proszę o fachową podpowiedź. Pozdrawiam.

http://www.fothost.pl/upload/08/20/a...impedancja.jpg
    http://www.fothost.pl/upload/08/20/5..._nearfield.jpg
    http://www.fothost.pl/upload/08/20/e...mazwrotnic.jpg
    http://www.fothost.pl/upload/08/20/a...akterystyk.jpg
    http://www.fothost.pl/upload/08/20/8...jenieportu.jpg

zwrotnica wygląda ok za to wytłumienie kolumny kuleje coś się dzieje na 180-190Hz i 1100-1200Hz

Skomentuj

Moim zdaniem, to nie tylko wina tłumienia, ale tazke zbyt duzej obudowy i strojenia wystarczy zobaczyc pomiar impedance.

Skomentuj

Obudowa Twoim zdaniem za duża ? Strojenie może i niedobre, chyba troche za efektywnie działa ten refleks.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
          zwrotnica wygląda ok za to wytłumienie kolumny kuleje coś się dzieje na 180-190Hz i 1100-1200Hz
          Co do tej zmiany impedancji między 180-190Hz to występuje taka sama na charakterystyce kolumn z Akkusa (podobno komora ma ok 34L) jeśli chodzi o tą 1100-1200Hz to Twoim zdaniem jaki materiał będzie dobry do wytłumienia tego?

http://www.akkus.com.pl/index.php?gr...&lang=pl&dh=dt

[ Dodano: 2008-05-18, 00:35 ]
          Zamieszczone przez piku16
          Moim zdaniem, to nie tylko wina tłumienia, ale tazke zbyt duzej obudowy i strojenia wystarczy zobaczyc pomiar impedance.
          Trochę materiałów przejrzałem na temat projektowania obudów i z tego co pamiętam to pisał Yoshi że obudowa jest za duża wtedy, gdy "słupki" impedancji są szerokie i mocniej oddalone od siebie. Ale mogę się mylić, bo aż taki dobry w tym nie jestem.

[ Dodano: 2008-05-18, 00:37 ]
          Zamieszczone przez Rfck
          Obudowa Twoim zdaniem za duża ? Strojenie może i niedobre, chyba troche za efektywnie działa ten refleks.
          Czyli powinienem zestroić niżej? Jeśli tak to ile Hz proponujesz?

Skomentuj

Moim zdaniem piki rezonansowe wyglądają ok i obudowa jest dobra, strojenie ja ustawiam na słuch głównie ale też patrze na pomiar nearfield głosnika z nałożonym na niego Port Response, stroje tak aby schodził troche nizej i nie robił górki tak jak to u Ciebie, w sumie na akkusie tez jest minimalna gorka. Wytlumienie to musisz eksperymentować wełna owcza/ gąbka/watolina i sprawdzać pomiarami

[ Dodano: 2008-05-18, 00:56 ]
            Nie widze dokładnie ile Jakie masz strojenie cos kolo 40 nie ? moim zdaniem basreflex jest wydajny za wczesnie i podbija pasmo z ktorym głosnik jeszcze sobie radzi, a powinien działac troszke później, tak jak mowilem wydluzaj tunel i sprawdzaj pomiarami co wychodzi.

Skomentuj

Jak piki rezonansu niskotonowca sa oddalone daleko od siebie to obudowa jest za mala i mamy rozplaszczony rezonans i slabe ale szerokie dzialanie b-r. Czyli krotko mowiac mamy za duze Qtc. w tym przypadku otwor promieniuje bardzo efektywnie i moze nawet za bardzo. To ze na charakterystyce widac ze b-r jest efektywniejszy od samego glosnika to raczej wina bledow pomiarowych bo taka sytuacja zdaza sie raz na sto glosnikow. Jak b-r jest na przedniej sciance to dobrze zmierzyc calosc (glosnik+br) z np 25cm. Pomiary oddzielne a potem sumowane nie zawsze sa prawdziwe.

8calowy glosnik nisko-sredniotoniowy nie bedzie mial przestrzeni bo jest za duzy i to jest odpowiedz na nurtujace pytanie Rfck. Charakterystyki sie zgadzaja na osi ale jakos to nie gra jak by sie chcialo.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                Jak piki rezonansu niskotonowca sa oddalone daleko od siebie to obudowa jest za mala i mamy rozplaszczony rezonans i slabe ale szerokie dzialanie b-r. Czyli krotko mowiac mamy za duze Qtc. w tym przypadku otwor promieniuje bardzo efektywnie i moze nawet za bardzo. To ze na charakterystyce widac ze b-r jest efektywniejszy od samego glosnika to raczej wina bledow pomiarowych bo taka sytuacja zdaza sie raz na sto glosnikow. Jak b-r jest na przedniej sciance to dobrze zmierzyc calosc (glosnik+br) z np 25cm. Pomiary oddzielne a potem sumowane nie zawsze sa prawdziwe.

8calowy glosnik nisko-sredniotoniowy nie bedzie mial przestrzeni bo jest za duzy i to jest odpowiedz na nurtujace pytanie Rfck. Charakterystyki sie zgadzaja na osi ale jakos to nie gra jak by sie chcialo.
                Otwór mam na przedniej ściance, więc mikrofon muszę ustawić między głośnikiem a br? Bardzo cenię wszystkie wypowiedzi na mój temat. Mam wątpliwości co do zmniejszenia strojenia, ponieważ teraz strojenie wynosi ok 34hz, obawiam się o wytrzymałość mocową głośnika. Co do zwrotnicy to podejrzewam że DX do takich podziałów się nie nadaje, zastosowałem filtr 3rzędu, nie mam za bardzo możliwości wymienić ten głośnik na inny, więc kombinuję na siłę jak to zgrać ze sobą.

[ Dodano: 2008-05-18, 10:07 ]
                Mam jeszcze możliwość zmniejszenia obudowy do ok 25L, wystarczy że zabuduję półkę wzmacniającą

[ Dodano: 2008-05-18, 10:15 ]
                Zamieszczone przez irek
                Charakterystyki sie zgadzaja na osi ale jakos to nie gra jak by sie chcialo.
                Czy możesz mi coś zasugerować do projektu zwrotnicy, jak Ty to widzisz na pierwszy rzut oka?

[ Dodano: 2008-05-18, 11:13 ]
                Jeśli chodzi o obudowę i strojenie to już wiem dzięki Waszym sugestiom co powinienem zrobić, wykonam jeszcze raz pomiar głośnik + otwór, jeśli wyjdzie równo to zostawiam jak jest. Jeśli wyjdzie źle na pomiarze to będę kombinować ze strojeniem i zmniejszeniem obudowy, potem będę likwodować skoki na impedancji poprzez eksperymenty z tłumieniem. Tylko bardzo proszę o sugestie co do zwrotnicy, to bardzo mi pomoże przy tym projekcie. Z góry dziękuję.

Skomentuj

zmierz charki pod kontem 5, 15 i 30 stopni to powie nam coś więcej.

co do 8 cali to z oceną bym się wstrzymał do pierwszych odsłuchów - jeśli jesteś osłuchany to zobaczysz co jest grane i ewentualnie zweryfikujesz projekt.

obudowa wygląda że jest ok za to widać że źle przeskalowałeś wykres promieniowania portu - radzę zmierzyć N-F z odległości jakiś 25-50cm całą kolumnę

Skomentuj

Wykonałem pomiar nearfield z odległości ok 25cm, mikrofon ustawiłem między usherem a wlotem br oto wynik bez wygładzenia i z wygładzeniem 1/16:

http://www.fothost.pl/upload/08/20/4...wygadzenia.jpg
                    http://www.fothost.pl/upload/08/20/d...dzeniem116.jpg

[ Dodano: 2008-05-19, 15:55 ]
                    [quote="Sound Wave"]zmierz charki pod kontem 5, 15 i 30 stopni to powie nam coś więcej.

Rozumiem że pomiar pod kątami pokaże niedociągnięcia w zwrotnicy chociaż zwykły pomiar pokazuje że jest poprawnie?

PS.Chociaż interesuję się konstruowaniem kolumn od jakiegoś czasu to jest sporo niedociągnięć podczas moich pomiarów. Dzięki temu forum sporo się uczę.

[ Dodano: 2008-05-19, 21:14 ]
                    Umieszczam charakterystyki zmierzone prostopadle, i pod kątami 30 i 60 stopni oraz impedancję obudowy po wytłumieniu. Proszę o analizę i ocenę oraz co ewentualnie i jak muszę poprawić

http://www.fothost.pl/upload/08/21/19d1eb09_impedancjabrpowytumieniu.jpg
                    http://www.fothost.pl/upload/08/21/4..._zwrotnica.jpg
                    http://www.fothost.pl/upload/08/21/8...ar30stopni.jpg
                    http://www.fothost.pl/upload/08/21/a...ar15stopni.jpg
                    http://www.fothost.pl/upload/08/21/a...mazwrotnic.jpg

[ Dodano: 2008-05-19, 21:16 ]
                    jeszcze raz pierwszy link impedancji

[ Dodano: 2008-05-20, 10:42 ]
                    Wydaje mi się że tu pomocy nie uzyskam, szkoda......

Skomentuj

Pomiary pod kątem to nic innego jak działanie głosników pod kątem, czyli na chłopski rozum jak dzwiek bedzie słyszalny pod kątami.

I z twoich pomiarów wiadac, ze na skraju pasma DX traci na efektywnosci, ale to zadna nowość Po prostu tak juz jest i nic sie na to nie poradzi.

Strojenia obudowy nie zmieniaj zbyt niskie strojenie bedzie miało duze znaczenie na wytrzymałosci mocowej głosnika.(dlatego zawsze strojenie obudowy po przez port Bass-reflex daje wieksze niz Fs głosnika)

Ja bym próbował zmniejszyc obudowe o kilka litrów, ale na początek powiedz mi jaki masz port, moze to jego wina o tak mocnym oddziałowywaniu (Średnica?)

Z twoich pomiarów widac ze Port, zaczyna "grac" od ok 40hz i to w znaczym stopniu, widac jak jego efektywność jest znaczna od reszty Pasma, moze to spowodowac natarczliwym oddziałowywaniem niskich częstotliwości, chodz sa ludzie którym sie to podoba.

Skomentuj

zwrotka wygląda ok - trochę odznaczają się rezonanse basówki ale na to raczej niewiele można poradzić - nie są one tragiczne - myślę że dodanie pułapki więcej popsuje niż poprawi.

piki na impedancji jak by mniejsze - policz z czego sie one biorą (wylicz długość fali i staraj się dopasować wymiar obudowy albo coś w porcie B-R)

Skomentuj

Pomiary pod kątem to nic innego jak działanie głosników pod kątem, czyli na chłopski rozum jak dzwiek bedzie słyszalny pod kątami.

I z twoich pomiarów wiadac, ze na skraju pasma DX traci na efektywnosci, ale to zadna nowość Po prostu tak juz jest i nic sie na to nie poradzi.

Strojenia obudowy nie zmieniaj zbyt niskie strojenie bedzie miało duze znaczenie na wytrzymałosci mocowej głosnika.(dlatego zawsze strojenie obudowy po przez port Bass-reflex daje wieksze niz Fs głosnika)

Ja bym próbował zmniejszyc obudowe o kilka litrów, ale na początek powiedz mi jaki masz port, moze to jego wina o tak mocnym oddziałowywaniu (Średnica?)

Z twoich pomiarów widac ze Port, zaczyna "grac" od ok 40hz i to w znaczym stopniu, widac jak jego efektywność jest znaczna od reszty Pasma, moze to spowodowac natarczliwym oddziałowywaniem niskich częstotliwości, chodz sa ludzie którym sie to podoba.
                          Dzięki piku16 za reakcję.
                          Zastosowałem większe tłumienie i jakość dźwięku mocno się poprawiła, obudowę jak już wcześniej pisałem najwygodniej mógłbym zmniejszyć o 5L czyli byłaby 25litrowa, port ma średnicę ok 6cm a długość ok 19cm. Robiłem test ze zmniejszeniem obudowy ale piki rezonansowe trochę się rozjechały, chociaż dźwięk był moim zdaniem ciekawszy, bardziej bezpośredni.

Skomentuj

Wydaje mi se ze jak dasz wzmocnienia to pozwoli zmniejszniu litrazu, za razem wzmocni obudowe moze zmniejsz rezonase obudowy oraz fale stojące, wewnątrz obudowy.

Ciekawi mnie jaki masz kształ obudowy.

Z wytłumieniem pamietaj ze obudowe Bass-Reflex, wtłumia sie w małym stopniu, i nie dawaj w poblizu portu.

Ja zawsze stosuje mate bitumiczna w kształcie piramid, albo czwadratów na tylniej sciance obudowy,oraz górze i dole.
                            Chodz nie zawsze poniewaz nie raz stosuje wiecej wzmocnien i ograniczam wytłumienie do minimum.

Zamieszczone przez tomekmo
                            Dzięki piku16 za reakcję.
                            Zastosowałem większe tłumienie i jakość dźwięku mocno się poprawiła, obudowę jak już wcześniej pisałem najwygodniej mógłbym zmniejszyć o 5L czyli byłaby 25litrowa, port ma średnicę ok 6cm a długość ok 19cm. Robiłem test ze zmniejszeniem obudowy ale piki rezonansowe trochę się rozjechały, chociaż dźwięk był moim zdaniem ciekawszy, bardziej bezpośredni.
                            Najwazniesze jest to aby dzwiek zestawu kolumn podobał sie osobie która go stowrzyła, a cała reszta do drugo planowa sprawa :razz: (chodz nie wątpile równie wazna)

Skomentuj

Obudowa wygląda tak, może rzeczywiście jest w niej za mało wzmocnień?

Skomentuj

Im wiecej tym lepiej, ale wyjdaje sie wszytko byc oki, jedynie moze miec jakies znaczenie ten port blisko tej wregi, ale raczej bym to wykluczył.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Na przednią scianke proponuje dac 2-3 płyty mdf im grusze bym lepsze, chodz nie nalezy przesadzać.

Skomentuj

Czaruję...
                                X