Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

6dB czy 12dB ???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

6dB czy 12dB ???

Witam wszystkich!!!!
    Jestem na forum nowy ale troche poczytalem o budowie kolumn. Mam nadzieje , ze troche zrozumialem. Chcialbym zbudowac sobie kolumny na bazie glosnikow vifa. Kopia kolumn Esa Meritum lub korrekt-xt. Glosniki to XG18WH00/08 i XT25TG-30/04.
    Moje pytanie dotyczy zwrotnicy: Czy
    zrobic zwrotnice 6dB na kondensatorze 800 VDC; MCap SUPREME Mundorf a moze nawet 1200 V MCap SUPREME Silver/Oil Mundorf
    i jakiejs odpowiednio "duzej" cewce tasmowej
    Czy moze 12dB wg projektu producenta na kondensatorach MKP 400V i cewkach powietrznych calkowicie wystarczy.
    A moze 6dB na MKP i cewkach powietrznych wystarczy?????
    Wiem, ze wy macie wieksze doswiadczenie w budowie kolumn wiec pytam nim jeszcze zaczalem robic i wydalem niepotrzebnie kase.
    Z gory dziekuje ze kazda pomoc.
    Juz mi sie nie chce...

Ty na oko chcesz tą zwrotę zrobić ?

Zanim się zdecydujesz na xt/xg sprawdź czy poradzisz sobie z frezami pod te głośniki.

Skomentuj

Mam gotowy projekt na:
      http://www.audiocomponents.nl/speake...t-line_eng.htm
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trzebaby tych zwrot posłuchać - żeby móc ocenić, jednak powiem Ci że jeśli chcesz kupować
        Zamieszczone przez lklukasz
        800 VDC; MCap SUPREME Mundorf a moze nawet 1200 V MCap SUPREME Silver/Oil Mundorf
        i jakiejs odpowiednio "duzej" cewce tasmowej
        to lepiej tą kasę zainwestuj w lepsze głośniki, scan 9300 , czy w lepszym razie 9700 kosztuje w AC nie aż tak dużo, a da więcej niż najlepszy nawet kond.

Skomentuj

No wlasnie balem sie tej odpowiedzi ze wzgledu na koszty.
          Chyba ze do 6dB zastosuje MKP i zwykla cewke i wtedy poslucham roznicy.
          Koszt w sumie nie duzy.
          A moze ktos robil instalacje na tych glosnikach i ma jakies doswiadczenia??

I jeszcze mam 2 pytania.

Jaka jest roznica miedzy Mundorf a Jantzen?

Nie bede umial obliczyc kondenstara i cewki do 6dB. Czy ktos moze pomoc? Podzial 3kHz (jak sie myle)

Z gory dziekuje za pomoc.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A moze ktos robil instalacje na tych glosnikach i ma jakies doswiadczenia??
            mam xt18wh i xt19.

Nie bede umial obliczyc kondenstara i cewki do 6dB. Czy ktos moze pomoc? Podzial 3kHz (jak sie myle)
            tutaj nic się nie liczy, trzeba zmierzyć charki wpierw , bez tego ani rusz, a do tego zestaw pomiarowy potrzebny.

Skomentuj

Czyli mam rozumiec, ze schemat zwotnic podany na stronie jw do tych glosnikow i do tej obudowy mi sie do niczego nie przyda??
              Nawet jak zrobie je dokladnie wg zworu ze strony??
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

tamte schematy są w oparciu o pomiary (miejmy nadzieję), a nie kalkulator, Ty natomiast prosisz o podanie wzoru do obliczenia elementów zwrotnicy.

Skomentuj

To w koncu "audiocomponents" miejmy nadzieje, mierzyli.
                  Czyli chyba zrobie "na sluch" bo jak na moje mozliwosci to na pomiary nie mam co liczyc (brak najmniejszego pojecia- aczkolwiek chetnie sie zobacze jak to sie robi i chetnie sie naucze). <---- i zostane przy najprostrzej 6dB
                  A co wybrac Mundorf a Jantzen?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To w koncu "audiocomponents" miejmy nadzieje, mierzyli.
                    Czyli chyba zrobie "na sluch" bo jak na moje mozliwosci to na pomiary nie mam co liczyc (brak najmniejszego pojecia- aczkolwiek chetnie sie zobacze jak to sie robi i chetnie sie naucze). <---- i zostane przy najprostrzej 6dB
                    to tak na pałę nieco, ale skoro chcesz...

jak Cię stać to może być cokolwiek, tyle że nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ile tych kondów (oraz cewek) musisz kupić ?
                    Taniej będzie kupić zestaw pomiarowy, jeśli samemu nie czujesz się na siłach, ew znaleźć kogoś kto Ci zaprojektuje zwroty pod ten zestaw.

Skomentuj

No wlasnie masz racje.
                      Moze wiesz kto ma taki zestaw i moglby dla mnie to zrobic??
                      A moze ty?? Mialbym nie daleko :wink:
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

odezwij się na PW :)

Skomentuj

lklukasz, wysokie modele jenzena i mundorfa imho sa bardzo porownywalne a jenseny sa latwo odstepne wiadomo gdzie

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Zanim się zdecydujesz na xt/xg sprawdź czy poradzisz sobie z frezami pod te głośniki
                            potrzebujesz frezarki (koniecznie :!: ) oraz pomierzenia glosnika przed frezowaniem - wymiary podane przez producenta sa bledne!
                            Czyli chyba zrobie "na sluch" bo jak na moje mozliwosci to na pomiary nie mam co liczyc
                            nic sie nie baw tylko wykonuj zwrotnice wg schematu podanego przez AC! jak nieczujesz sie na silach to moge ja wykonac... (zdjecia podam jak bedziesz zainteresowany)
                            w tej polce jeszcze roznicy istotnej nie uslyszysz.

Skomentuj

Dziekuje Panowie bardzo za wszelka pomoc.
                              Teraz pora sie zastanowic!
                              Pozdrawiam
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                              X