Potrzebuję w miarę dobry głośnik basowy do 130zł sztuka.Najlepiej jak by miał 30 cm ale może być najmniej 25 cm.Ten głośnik będzie grał do około 150-250hz co wy byście mi doradzili.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wybór basówki
Collapse
X
-
Szerokopasmowiec mały pociągnie do 250hz tylko czy to ma sens :).... to praktycznie wtedy jak sub + szerokopasmowiec calym pasmem wiec nie ma po co tego basowca dawac do kazdej kolumny... zreszta sila rzeczy taki szerokopasmowiec ciagnacy do 150Hz bedzie mial na pewno nizszy SPL niz basowiec taki wielki wiec tym bardziej to bez sensu
Skomentuj
-
No wyczuliście mnie ale dajcie jakieś konkretne propozycje głośnika.Może akurat wyjdzie i będzie super albo będzie kicha to trudno.Chcę mieć po prostu coś innego.
[ Dodano: 2008-05-24, 23:03 ]
No i z tymi sprzętami pomiarowymi i zwrotkami to już przyszłość spokojnie ludzie ale zniechęcajcie odrazu na początku do takich pomysłów.Ja myślę że to ma szanse ciekawie zagrać a jak se nie uda to zbuduje coś innego.
Skomentuj
-
Wiem że bez zwrotnicy to nie ma żadnego sensu ale najpierw trzeba chyba dobrać głośniki wtedy zrobić obudowy a wtedy różnego rodzaju pomiary i projekty zwrotnic.CzY inaczej to się robi :neutral:
[ Dodano: 2008-05-24, 23:36 ]
Ale gdyby zwrotnice były dobrze zaprojektowane i wykonane to ma szanse dobrze zagrać,takero w szczególności do ciebie się zwracam bo pisałeś ,że miałeś doświadczenie z takimi różnymi dziwnymi konstrukcjami.A tak w ogóle powiem może lepiej jaka to jest ta moja koncepcja a więc miały to być kolumny w technologi bose direct reflecting układ głośników miał być podobny jak w bose 301 series 3.Mają tam być dwie szerokopasmówki i jeden basowy który będzie grał praktycznię jak subwoofer i o tym dobrze wiem.Więc będą do tych 4 szerokopasmówek dwa subwoofery,i pytanie jest jakie głośniki sobie dobrze z tym zadaniem poradzą.
Skomentuj
-
Mam góra 300zł na niskotonowy bo mam już 4 szerokopasmowe bose,te szerokopasmówki są montowane w zestawach acousticmas.Ale mi chodzi oto aby właśnie nie było 2.1 bo mi się to nie podoba.Chce mieć poprostu wkażdej kolumnie 2 szerokopasamowe bo je już mam i po jednym basowym w każdej kolumnie.Wybierzcie mi taki głośnik żeby szerokopasmowe nie były za bardzo zagłuszane ale żeby basówki miały lekki zapas żeby je póżniej można było najwyżej przytłumić.
Skomentuj
-
zasadniczo ta idea średnio mi się podoba - zwłaszcza z 2 szerokopasmowcami na kolumnę , ale może kup po prostu mdsy ? :)
MDS 08 razy dwa i zawsze w razie czego możesz sobie 3 drogi na MDSach zrobić - projekt zwroty już jest, tyle że imho jesli poważnie myślisz o tych zestawach a'la bose to nie kupuj żadnych głośników tylko wpierw zainwestuj w zestaw pomiarowy i pomierz te szerokopasmowce.
Skomentuj
-
Sprzęt pomiarowy to mikrofon + JIG + przedwzmacniacz i komputer z kartą muzyczną i z zainstalowanym programem Speaker Workshop
Tu masz JIG'a
Tu masz preamp
Tu masz SW
Tu masz mikrofon
Tu możesz pobrać SW
A tu masz tutorial do SW
To czy będziesz to potrafił i czy ci się to opłaca musisz już sam ocenić...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez malyzmcA bez dzwiekowki to ile bedzie kosztowal sprzecik do pomiarow?
mikrofon
JIG
przedwzmacniacz do mikrofonu to koszt max 10zl, do tego kabelki zeby wszystko razem spiac - ale tu koszt zalezy juz bardziej od jakosci, mozna kupic jakies najtansze za kilka zl
czyli spokojnie mozna sie zmiescic w 120-130zl
Skomentuj
Skomentuj