Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mivoc fgw 258 - pomoc w zrobieniu suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mivoc fgw 258 - pomoc w zrobieniu suba

Witam.
    Odrazu prosze o wyrozumialosc bo tepy jestem w tym jak but, a wiec: Mam glosnik mivoc fgw 258 . chce z tego zrobic sub PASYWNY z obudowa bass reflex. i tu sa pytania:
    1.Jakie wymiary pudla (nie mam parametrow glosnika i nie moglem tez znalesc )
    2.Za ile i gdzie moge kupic plyte MDF i jaka gruboscia(jak najtaniej). i czym wykonczyc?(mysllem o tym zemy ja pomalowac ma czarno (kilka razy) i kilka warstw lakieru. tylko czy pa plyte mdf moge tak malowac bo chce miec gladziutka powierzchnie.
    3. no i zwrotnica. jaka? kupic czy zrobic?

Z barku funduszy robie glosnik pasywny. w nastepnym czasie mam zamiar zbudowac wzmacniacz na TDA 100W mono z filtrem.

prosze o pomoc:)

1. Jeśli nigdzie nie ma parametrów to pozostaje JIG i SW. Będą parametry to będzie można dobrać odpowiedni litraż. Jeśli będzie litraż to wymiary chyba sobie sam dobierzesz.
    2. Nie wiem za ile, rozejrzyj się po sklepach. Ostatecznie to wcale nie musi być MDF, wystarczy wiórówka 18-22mm. Wykończ czym chcesz i jak chcesz. Płytę można tak malować, ale musi być idealnie gładka.
    3. Zwrotnica pasywna?? Bez sensu. Lepiej zrobić suba aktywnego z regulowanym filtrem (choćby na TDA o którym piszesz).

Skomentuj

Mivoc - FGW 258
      TSP Parameter des Lautsprechers: Mivoc - FGW 258

Hauptdaten:
      Qts: 0,45
      Fs (Hz): 27
      Vas (l): 120

Erweiterte Hauptdaten:
      Qms: 2,8
      Qes: 0,55

Sonstige Daten:
      Preis: 55
      SPL (dB): 91

Bemerkung:

Elektrische, Mechanische Parameter:
      RMS (P):
      Re (Ohm): 6,8
      Mms (g):
      Cms (vm/N):
      BL (TM):
      Dd (cm):
      Le (mH):

takie cos znalazlem. a co chodzi do tego to narzei chce zrobic sub pasywny tylko dlatego ze nie mam pieniedzy na zrobienie aktywnego. a czemu nie moze byc zwrotnica pasywna?a tak ile bd kosztowal modul taki na suba aktywnego??

Skomentuj

te glosniki mial UKA. zastosowanie do niego wzmacniacza na TDA7294 to kompletne nieporozumienie, a robienie z niego suba pasywnego t wrecz glupota!
        ten glosnik ma niska efektywnosc, ciezka membrane i dosc spory skok. ten glosnik poprostu potrzebuje mocy!!
        niewiem po co go kupiles skoro niepotrafisz mu dostarczyc odpowienidej mocy...
        jak podlaczysz go pod TDA to bedizesz kolejna osoba ktora narzeka za z tego glosnika jest malo basu i chcesz wiekszy...
        nazbieraj kase na wzmacniacz a dopiero potem zacznij budowe.
        obudowa z tego co panietam to 35-40 litrow

Skomentuj

a jaki ten wzmacniacz?? i jakie koszty?? a jak juz mowicie ze najlepeij zrobic aktywnego to taki tem modol zasilajacy z filtrem itp. to ile to kosztuje? a Głosniki mam za grosze....

Skomentuj

nie wiem na ile sa to wiarygodne parametry, ale jesli sa to raczej zadnego bassreflexu bym nie dawal - litraz jak podal Pawel, moze ciut wiekszy.
            Co do wzmacniacza z filtrem to licz jakies 300-400zl

Skomentuj

niepamietam ile on naprawde potrzebuje mocy. ale ceny paneli u irka to 270zl za 150W i 480zl za 300W
              w fazie prototypu jest 450W panel

Skomentuj

wezmiecie mnie za idoite ale pol dnia siedze i nie moge wyliczyc WYMIAROW scianek zeby bylo 45 litrow.... tak wiem wiem .. tragedia...

Skomentuj

wymierz sobie przednia scianke jaka chcesz uzyskac,odejmij grubosci plyt i glebokosc dostosuj do litrazu, proste=]

Skomentuj

konrad_ziele, 2min:
                    30cm x 30cm x 50cm (szer x wys x gł)
                    Przykładowe wymiary. Oczywiście możesz dobrać sobie inne. Do tego trzeba doliczyć grubość płyty.

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad_ziele
                      wezmiecie mnie za idoite ale pol dnia siedze i nie moge wyliczyc WYMIAROW scianek zeby bylo 45 litrow.... tak wiem wiem .. tragedia...
                      ile masz lat? :razz:

Skomentuj

lepiej jak sie nie przyznam bo wstyd ale juz sobie wyliczylem

Skomentuj

Głośnik może zagrać fajnie, ale bez 200W nie ma co podchodzić. Parametry mierzyłem i wyszło Vas sporo mniejsze i Qts 0,38. Teraz się nie dokopie, ale pamietam, że buda dla niego optymalnie ok. 35l i strojenie ok. 35Hz. Wiem, że pewnie i tak nie ma sensu pisać, bo kolega raczej podepnie głosnik pasywnie pod jakąś starą diorę, w dodatku w źle zestrojonej budzie Stwierdzi potem, że nie ma basui w ogóle, że głośnik do dupy :P. Niestety takie są realia. Głosnik można wyrwać za 70zł, a za całą reszte trzeba zapłacić kilka stówek... :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez pizdzik
                            ile masz lat?
                            Zamieszczone przez konrad_ziele
                            lepiej jak sie nie przyznam bo wstyd
                            wstydu juz sobie narobiles - mam nadzieje ze twoja matematyczka tego nie przeczyta ;]
                            jak dobrze zauwazyles na swoim przykladzie jednak warto sie uczyc bo "to" do czegos sie jednak przydaje :P

Skomentuj

Czaruję...
                            X