Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do mostka TDA?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do mostka TDA?

Witam.
    Jak w temacie, jaki głośnik kupi do mostka? Ten http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    a może ten
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    a może coś innego?

Musisz zaczynac od konca? wybrałeś TDA bo podoba Ci się jego brzmienie i teraz kupić chcesz głośnik? Chore podejscie, najpierw sie wybiera głośnik a potem wzmacniacz. Do mostka tadeuszy nie dał bym nic więcej niż stara wersja STX, Tonsil czy TVM. Do tych głośników co podałeś wybral bym lepszy wzmacniacz bo na tym się będą marnować. Ale jeżeli musiałbym juz wybierać to pierwszy głośnik, z racji żeby TDA mogło go z kontrolować, bo przypuszczam że nad drugim lepszym miałby problemy i nie wykorzystał by jego potencjału.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
      Musisz zaczynac od konca? wybrałeś TDA bo podoba Ci się jego brzmienie i teraz kupić chcesz głośnik? Chore podejscie, najpierw sie wybiera głośnik a potem wzmacniacz.
      Niee. Chodzi o to, że mostek robiłem do zaj****go alpharda, który okazuje się jest chyba za słaby (powinien miec 180W) bo nawet nie da się podgłosic do połowy a już strzela :lol: :lol: , po prostu żal. No i co mam teraz zrobic z tym fantem, mostek dzisiaj dopiero odpaliłem, a tu taka nieprzyjemna niespodzianka :(, no ale co zrobisz. Myślałem żeby kupic nowy głośnik i chyba zdecyduje się na tego GDNa-22-140-8-SCX.

[ Dodano: 2008-06-16, 22:39 ]
      Mam nadzieje, że z tym STXem nie będzie takich niespodzianek :wink:

Skomentuj

Nie, STX nie przekłamuje parametrów. Cewki które stosują pozwalają na osiągniecie dużo lepszych wyników. Nawet wersje estradowe które są za to tak mocno krytykowane, wytrzymują moce które podano przez wiele godzin. Mówie o AES (RMS) A może pomyśl w inny sposób? weź ten lepszy głośnik, typowo subwooferowy, a potem może zmienisz wzmacniacz na mocniejszy najlepiej tranzystorowy? Przecież wątpie że bedziesz subwoofera słuchał głośno więc na słabych wysterowaniach nie bedzie słychac niedoboru mocy. Ale decyzja należy do Ciebie

EDIT: w dziale 'Gotowe Konstrukcje' ukazała się wlaśnie taka konstrukcja jak chcesz wykonać. STX 22-140-8-SCX, napędzany mostkiem TDA. Napisz do dolphin123 i dowiesz się jak to gra i czy warto

Skomentuj

wasik1989, jakbys nie zauwazyl to malyzmc, go poganial z opisem brzmienia :P

Skomentuj

Właśnie też się zastanawiałem nad mocniejszym a potem lepszym wzmakiem, przecież długo nie pociągnę na tadkach :mrgreen:

Skomentuj

no i wlasnie dlatego kup jednak tego slabszego
              zrobisz dopasowanego suba a potem go sprzedasz

Skomentuj

malyzmc, to juz stricte Twoja decyzja. Jakby nie patrzeć, tego drugiego też będzie trzeba mieć czym napędzić, 250W przy 8 ohmach trudno jest uzyskać, i taki wzmacniacz bedzie kosztował ze 400-500zł. Czy się opłaca do głośnika za 70zł? Raczej taki wzmacniacz zastosował bym do lepszego głośnika, ale tak jak mówie Twoja decyzja. Wyżej przedstawiłem inną ewentualność

Skomentuj

Sam już nie wiem. Może zrobię tak jak Paweł pisze. Właściwie to będzie mój pierwszy profesjonalnie zrobiony (mam nadzieje) sub więc na 100% na początek mi wystarczy. Pokój mam około 13m2 to chyba będzie akurat.

Skomentuj

ja bym zaryzykowal z tym weglowym stxem - jakos na subwoofer mi bardziej pasuje :P

Skomentuj

ja bym zaryzykowal z tym weglowym stxem - jakos na subwoofer mi bardziej pasuje :P
                      Czyli GDN-22-300-8-SW tak :?:

Skomentuj

poczekaj do soboty - wtedy będe testował tą 300 :)

Skomentuj

Ok ja będę kupował dopiero za jakiś tydzień :wink:

Skomentuj

takero, i jak tam testowanie poszło?

Skomentuj

scx jest szybszy i twardszy , bardziej rockowy i bardziej muzykalny, sw wolniejszy, ale i nieco niżej potrafi zejść, bardziej hip hopowy i zmulający.
                              (testowane w 25l @ niepamiętam ile hz :) )
                              Ale co ciekawe mechanicznie potrafi te 300w przyjąć nawet w wymagających kawałkach :)

Skomentuj

A, który w takim razie do techno i szybszej muzy? scx;>

Skomentuj

tak

Skomentuj

Czaruję...
                                  X