Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z głośnikem stx 18akx

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z głośnikem stx 18akx

Witam!
    Mam zbudowane kolumny na tych przetwornikach,zauważyłem, że jeden głośnik przy pewnej częstotliwości trzeszczy ,jest to dobrze słyszalne przy wysokich partiach fortepianu.
    Mam pytanie jak sprawdzić ten głośnik nie mając nie mając przyrządów pomiarowych i czy takie trzeszczenie może być podstawą reklamacji?
    Może ktoś miał podobne problemy z tymi głośnikami i przeszedł procedurę reklamacji?
    Pozdrowienia!

Sprawdź najpierw wzmacniacz - zamień kanały i zobacz czy charczenie zostanie na tej samej stronie, czy "pójdzie" za głośnikiem.

Skomentuj

llero1, sprobuj wziąć sprężone powietrze i go tam gdzieniegdzie dmuchnąć, może coś Ci wpadło do niego przy tym jak wkładałeś go w obudowę.

Skomentuj

proponuje sprawdzic czy glosnik jest dobrze przykrecony i czy np terminale masz dobrze przykrecone.
        mialem podobny efekt w kolumnach - klonach yoshiego. raz brzeczal mi terminal a drugi raz plyta czolowa od GDWK wpadala w rezonans. a slychac to bylo tylko na jednym utworze

Skomentuj

Proponuję wpierw dokładnie sprawdzić na głośnikach w kolumnach, potem na wyjętych głośnikach, a potem przy jakiej częstotliwości, ale zanim to wszystko - sprawdź czy cewka nie jest bardzo blisko nabiegunnika - na tyle daleko żę przy normalnej grze nie obciera, a na tyle blisko że przy większych wychyleniach gdy przestaje idealnie w płaszczyźnie chodzić nie zaczyna trzeć.

Skomentuj

Przyczyną tych trzasków okazał się być odtwarzacz CD techniks SL-PG200A ,bo podpiąłem inny odtwarzacz i trzaski zniknęły.
            może ktoś mi poradzi, na co zmienić trzeszczącego Techniksa,bo naprawiać się chyba nie opłaci.
            Chodzi mi o jakiś używany i niedrogi a w miarę dobry odtwarzacz.

Skomentuj

Może jakiś denon. Ja za swojego (używanego oczywiście) dałem 250zł (dcd-635 chyba) i chodzi bez zarzutu. Ewentualni sprawdzony przeze mnie JVC XL-V284. Kupisz w granicach 200zł a u mnie chodzi już bezawaryjnie 10 lat. Polecam

Skomentuj

z tego co pamietam ten technics miał opcje zmniejszenia poziomy wyjściowego - może coś się przesterowuje - sprawdź na mniejszym poziomie może płyta jest wybitnie głośno nagrana.

Skomentuj

Czaruję...
                X