Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki + Band-Pass 6th pasywnie - Jak połączyć? pomocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki + Band-Pass 6th pasywnie - Jak połączyć? pomocy

Witam, prosze o wyrozumialosc poniewaz nie mam zbytniego stażu na tym forum, jednak postaram sie nie uprzykrzac zycia innym uzytkownikom Smile

Mam problem, a raczej metlik w glowie, na temat budowy nowego naglosnienia do mojego pokoju w akademiku.

Zacznę od początku czyli od napędu. Posiadam 2 wzmacniacze:
    - Dual CV 6060 - slicznie brzmiący, mocy tez ma sporo bodajże 2x80W przy 8ohm
    - Kenwood KA-5010 - nie ma juz takiego ladnego brzmienia jak Dualek jednak ma 2x85W przy 8ohm i 2x120 przy 4 co jest moim zdaniem dużą zaletą.

W domu posiadam 2 kolumny scherzo 200 (na boku napiszę ze niepodoba mi się w nich średnica, a bass jest za bardzo dudniący, bassreflexy potrafia furczeć, jednak glosniki 20cm pracuja rewelka dla zainteresowanych: http://video.google.com/videoplay?do...G6Ok2ALT05HNAg).

Jak na młodego człowieka przystało, muzyki głośno słuchać lubie, ale i wymagania co do dźwięku posiadam. Narazie nie zastanawiam się nad przetwornikami, tylko nad samą koncepcją.

W tej chwili mam w akademiku kolumny wlasnej roboty, jednak zajmuja za duzo miejsca, chce to jakos skompaktowac. Na biurku wymyslilem ze beda 2 monitorki, nie za duze, na 16'stkach - 20stkach. Pod biurkiem natomiast chcialbym zrobic band-pass 6th pasywny(wiem ze odwazne posuniecie, jednak chcem sprobowac).

Nie wiem jak to napędzić (chodzi o połączenie).
    Czy dać zwrotnicę tak, by moc była dzielona razem z satelitami (tylko wtedy jak to zrobić zeby do suba trafiala moc z obu kanałów)?
    Czy moze podlaczyć suba pod kanały tylnie? Tylko wtedy jest ten sam problem chyba ze zmostkowałbym tylnie kanały, co myśle ze w przypadku obu wzmacniaczy jest niemożliwe to bo integry z tego co mi sie wydaje ;p
    Czy moze zrobić ten subwoofer z dwoma głośnikami i podlaczyc je pod kanały tylnie/zwrotnice wraz z satelitami. Zrobię raczej zestaw na 4ohm i podlacze je pod kenwooda, tak by uzyskać większą moc Smile tylko ze przy 4 ohmowych głośnikach mozna uzywać tylko jednej pary (a badź b). Duala natomiast chyba zostawie do kolumn Scherzo, ktore i tak są na 8ohm, a dual z tyłu ma napisana informację tylko o takiej własnie impedancji.
    Macie jakieś pomysły jak to połączyć?

Nad przetwornikami narazie sie nie zastanawiam (raczej pojade w stx), bo chce najpierw wymyslić koncepcję- co gdzie i z czym. Mam w domu 2x GDN 25/60/1 z wyplutymi zwieszeniami, z regenerowac nie problem, tylko mysle ze do bp raczej sie nie nadadzą. Jak myślicie?

Zamieszczone przez frajcik
    Na biurku wymyslilem ze beda 2 monitorki, nie za duze, na 16'stkach - 20stkach. Pod biurkiem natomiast chcialbym zrobic band-pass 6th pasywny(wiem ze odwazne posuniecie, jednak chcem sprobowac).
    no nie wytrzymam...
    4-ta poczatkujaca osoba w ciagu tygodnia ktora chce robic band-pass :?: :!:

frajcik, napisz mi skad takie brednie czytacie i dlaczego koniecznie chcecie robic band-pass?? i to koniecnzie 6-tego rzedu! nawet irek - profesjonalista z kilkunastoletnim doswiadczeniem w branzy niechetnie sie za taki projekt zabiera a WSZYSCY poczatkujacy mysla tylko o tym... :???:
    jak juz pisalismy to kilka razy - NIEMASZ SZANS na budowe suba band-pass 6-rzedu bez sporej wiedzy i sprzetu pomiaroweg - tak wiec zapomnij o tym

Czy moze podlaczyć suba pod kanały tylnie?
    jakie tylne kanaly? to masz jakis amplituner? przeciez pisales ze masz 2 wzmacniacze stereo

jak chcesz robic suba pasywnego i podpiac pod ten sam wzmacniacz co monitory to zapomnij - glupi i niepraktyczny pomysl (przerabiane dziesiatki razy)
    proponuje wykozystac drugi wzmacniacz jako "aktywny" naped do suba. czy w dualu jest wyjscie przedwzmacniacza? (2 pary RCA na korektor?) jezeli tak to da rade to ladnie zgrac

napisz ile masz kasy na wszystko bo niewiem jakie glosniki ci polecac. czy SCXy czy AKXy

Skomentuj

no niestety budzetu za duzego nie mam chcialbym zmiescic się w okolo 150zl za same przetworniki, a sprobowac z bp chce, bo robilem juz suby i otwarte i zamkniete a bp nie

ryzyk fizyk moze sie uda, jak nie to przerobie go na zwykly vented :)

oba wzmacniacze maja wyjscia na 4 kolumny głosnikowe, problem w tym ze napewno nie sa to wyjscia ktore da sie mostkowac

niestety zaden z tych 2 wzmacniaczy nie ma wyjsc na korektor :\ a uzyc moge tylko jednego wzmacniacza poniewaz drugi musze zostawic do scherzo

prosze narazie bardziej o pomoc w sprawie polaczenia, nie przetwornikow, zostawmy to na pozniej

tak wyglada zestaw wyjsc w kenwoodzie: http://i23.ebayimg.com/02/i/000/f6/09/6a30_3.JPG
      zdjecia duala narazie zrobic nie moge poniewaz nie ma mnie w domu

Skomentuj

a sprobowac z bp chce, bo robilem juz suby i otwarte i zamkniete a bp nie
        no to zacznij od 4 rzedu - latwiej
        oba wzmacniacze maja wyjscia na 4 kolumny głosnikowe, problem w tym ze napewno nie sa to wyjscia ktore da sie mostkowac
        to sa 2 PARY WYJSC STEREO! tam masz tylko 2 kanaly!
        prosze narazie bardziej o pomoc w sprawie polaczenia, nie przetwornikow, zostawmy to na pozniej
        no to zostaje tylko sub aktywny lub kombinacja z pasywka - ale to jest bez sensu bo ze zwrotnica wyjdzie na to samo jakbys 3 drogi robil

Skomentuj

tak pawel, wiem ze jest to wzmacniacz stereo, czyli ma 2 koncowki mocy - gdy wlaczam 2 pary glosnikow to są one poprostu podłączone do koncowek rownolegle, tyle ze sa poprostu w innych zaciskach tak?

w takim razie wydaje mi sie ze takie polaczenie:

jest raczej niemozliwe :\

Skomentuj

gdy wlaczam 2 pary glosnikow to są one poprostu podłączone do koncowek rownolegle, tyle ze sa poprostu w innych zaciskach tak?
            tak
            w takim razie wydaje mi sie ze takie polaczenie:

jest raczej niemozliwe :\
            zrobisz zwarcie i w najgorszym przypadku spalisz wzmacniacz

Skomentuj

A gdyby zrobić suba vented z dwoma głośnikami i jeden podłączyc pod lewe tylne wyjście a drugi pod prawe tylne?

Skomentuj

Jeżeli chcesz wszystko (kolumny i suby) podłączyć pod jeden wzmacniacz to zapomnij, że to będzie dobrze grało. Suby nie będą wyrabiały z efektywnością i w efekcie kolumny będą się darły jak głupie a suby będzie ledwo słychać.

Inne wyjście to podłączenie tych subów (lub jednego suba) pod drugi wzmacniacz. Wtedy wejście wzmacniacza, którym napędzasz suby podłączasz kabelkiem pod wyjście słuchawkowe wzmacniacza od kolumn. Jednak wtedy nie radzę w tym pierwszym podkręcać basu.

[ Dodano: 2008-06-25, 15:08 ]
                Jednak ja na Twoim miejscu darowałbym sobie budowanie subwoofera. Za takie pieniądze lepiej nie mieć suba niż mieć "coś" co będzie beznadziejnie buczało. Lepiej zainwestuj w lepsze monitory, a jak będziesz miał trochę więcej kasy to pomyśli się o subie :wink:

Skomentuj

i po co zadawac to samo pytanie na innym forum? chyba tylko po to zeby 2 razy to samo uslyszec ze to jest bez sesu :roll:

Skomentuj

A gdyby zrobić suba vented z dwoma głośnikami i jeden podłączyc pod lewe tylne wyjście a drugi pod prawe tylne?
                    a czym by sie to roznilo od 3 droznej kolumny poza nazwa i obudowa?

Skomentuj

Czaruję...
                    X