Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

20/80/2 do suba czy do kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

20/80/2 do suba czy do kolumn

Posiadam 2 sztuki Tonsil 20/80/2 i dylemat.
    Mianowicie początkowo miałem budować na nich 3-way ale coraz częściej zaczynam rozważać budowę na nich suba.
    I tu jest pies pogrzebany, czy warto robić nowe kolumny skoro moja poprzednia konstrukcja (ARN150+STX PJ) gra i na pewno za szybko mi się nie znudzi.

Jednak konstrukcja na tym głośniku jest już o dwie klasy wyżej niż ARN 150.. (Zapewne jeszcze bez zwrotnicy... ) I suba byś do tego raczej nie potrzebował... Tylko że to jest już dużo trudniejsze no i kosztuje dużo więcej... Musisz się określić ile masz kasy... Koszt całkowity 3-way na tym głośniku (Zajaranyy kiedyś takie robił, więc możesz sobie poszukać w gotowych konstrukcjach) to jakieś 1000zł więc bez niskotonowców to wyjdzie jakieś 800zł... A stare głośniczki możesz sprzedać, albo używać na przykład jako monitorków do komputera :)

Skomentuj

Właśnie miałem na oku łezki Zajaranego i jak liczyłem tak pi razy drzwi to zmieścił bym się w około 600zł, za głośniki i zwrote będzie około 470zł, płyty mam, więc pozostaje 130zł na fornil i lakier. Chyba sprzedam ARN, będę mógł dać jakieś ciekawsze wykończenie.

Skomentuj

tylko czy oplaca sie teraz inwestowac w gdm 10/80/2 i gdwk 10/80/7? ew mozesz gdzies poszperac po necie po zwrote z rapsodii 200 - tam siedzial gdn 20/80/2, gdn 13/40/2 i gdwk 10/80/8

Skomentuj

A ten 13/40/2 to ten z totem mite, znalazłem jakiś opis ale ta ich efektywność 85Db jakaś mała jest.
          Efektywność efektywnością nadrobi się wzmacniaczem. Na każdym forum inaczej piszą w Rapsodii jest GDWK 10/80/7 czy 10/80/8 jeżeli /8 to niestety nie ma go już w Tonsilu

Skomentuj

Zamieszczone przez marko14
            ale ta ich efektywność 85Db jakaś mała jest
            niema to znaczenia - zwrotnica skoryguje wszystko
            Zamieszczone przez marko14
            w Rapsodii jest GDWK 10/80/7 czy 10/80/8 jeżeli /8 to niestety nie ma go już w Tonsilu
            one chyba tylko wygladem sie roznily. ale pisales do tonsila czy tylko strone ogladales?

Skomentuj

w egzemplarzu mojego brata jest na pewno 10/80/8, ale wyglada blizniaczo podobnie do 10/80/7. efektywnosc moze mala, ale za to kolumny maja bas w normalnej ilosci - a nie sa anemicznymi krzykaczami jak stare unitry/altusy czy altony

Skomentuj

Patrzyłem na stronie.
                http://www.protonsil.pl/pics/pdf/arc...wk_10-80-8.pdf - karta informacyjna 10/80/8
                /7 charka opada mocno przy 10khz /8 znowu ma strasznie pofałdowaną charkę.
                Jakby ktoś miał schemat zwrotki byłbym wdzięczny.

Skomentuj

13/40/2 jest 4 ohmowy (chyba ze są wersje 8R ale 4R jest tą do mietków) wiec nadrabia napięciowo efektywnosci 3dB w stosunku do 20/80/2 , wiec powinno mu starczyć SPLu.

Skomentuj

rapsodie sa 8 ohm, wiec jest tam raczej 13/40/2 w wersji 8 ohmowej (chociaz glowy sobie nie dam uciac, bo sredniaka nie wykrecalem) - z kupnem takowego mysle nie bedzie problemu - klik (widnieje 8ohmowy gdn 13/40/2). SPL calosci wynosi 85dB

Skomentuj

Kupę czasu dzisiaj poświęciłem na szukanie i nie znalazłem zwrotnicy :cry: jedynie że ma nachylenie 12dB/oktawę i ma podział 180Hz/3kHz
                      Trochę dziwi mnie ta efektywność GDN20 - 90dB GDN13-88 dB GDWK 90 dB to skąd oni wzięli łączną efektywność 85 dB.

Skomentuj

bo glosnik jest nisko ciety, poczytaj tez o baffle step

Skomentuj

No dzięki za link jeden problem z głowy.

Skomentuj

Czaruję...
                          X