Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rezonans zamknietej - knify...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rezonans zamknietej - knify...

Powiedzcie jakie macie knify na zmniejszenie wplywu rezonansu glosnika w zamknietej obudowie na przebieg ch-ki? Nie chodzi o obnizenie go ale tam gdzie juz jest jakos schowac, obnizyc, zamaskowac, wytlumic....itd. Tak wszyscy mowia o zaletach zamknietych skrzyn ze impuls itd a co jesli ma sie glosnik ktory np przy 60Hz wpada w rezonans?

Nie wiem jak się prawidłowo tłumi konkretny rezonans w obudowie zamknietej (nawet o tym nie czytałem dokładnie, a tym bardziej się nie zastanawiałem), ale mi się wydaje ze dobrym sposobem było by zrobienie w kolumnie pułapki rezonansowej, czyli osobnej komory o jakiś parametrach wewnątrz obudowy i wytłumieniu tej komory.
    Taka moja pierwsza myśl, pewnie nie celna.
    Też mam taki pomysł że mozna by dodać kolejny przetwornik, podłaczyć go w przeciwfazie i dac mu filtr srodkowoprzepustowy o konkretnych parametrach. Ta myśl pewnie też niecelna.
    pozdrawiam

Skomentuj

A co konkretnie znaczy ze glosnik wpada w rezonans?
      Glosnik w obudowie zamknietej ma rezonans przy jakiejs czestotliwosci. Od dobroci Qtc zalezy jak bardzo jest on zaznaczony na charakterystyce. Silnym wytlumieniem obudowy mozna zmniejszyc Qtc i nieco Fc. Nie wiele wiecej da sie zrobic szczegolnie jak glosnik ma wysokie Qts.
      A moze te 60Hz to rezonans w pomieszczeniu?

Skomentuj

Czaruję...
      X