Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mam obudowy monitorków, pomożecie co dalej ? : (

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam obudowy monitorków, pomożecie co dalej ? : (

Witajcie,

Chciałbym w końcu zrobić swoje pierwsze monitorki. Takie na prawdę skromne. I choć wzorowałem się na wymiarach podobnych do Tannoy'ów F2, wiadomo, że kolumn brzmiących podobnie nie zrobie.

Bardzo liczyłbym na Waszą pomoc.

A teraz już do rzeczy Smile Miałem do dyspozycji płyty mdf 20 mm z mebli, które kolegi sąsiadka wyrzuciła do kontenera Smile No to ja zrobiłem nura i z dechami do piwnicy Wink

Wszystko jest już pocięte, bo zaopatrzyłęm się w wyrzynarke, miałem po prostu dość cięcia brzeszczotem a innych narzędzi do cięcia nie posiadam Sad

Wymiary złożonych ze sobą pudełek to wysokość 380, szerokość 200, głębokość 260 mm. Wszystkie ścianki wygłuszyłem gąbką, został mi tylko tył i front, coby wkręcić w jeden głośniki, a w drugi terminal.

Aha, chciałbym żeby bas refleks był na przodzie, tak jak w tych tannoy'ach o których wyrzej Wink

Nie znam się specjalnie na elektronice, na akustyce tym bardziej. Słucham jazzu i głównie taką muzykę chciałbym na tych głośnikach odtwarzać. Tak wiem, że to może być problem teraz.. , może musiałbym na prawde jakieś pożądne kupić, ale mam jeszcze inne wydatki, ważniejsze.

Czy możecie mi teraz doradzić w jakiś sposób mając podane wymiary kolumn, sposób wygłuszenia, dokładnie jaki model głośników, rozmiar etc... wysokotonowy i niskotonowy, bo mają być dwudrożne, mam kupić ? Dość precyzyjnie, za nie wielkie pieniądze, no i zwrotnice do tego jakie. Najlepiej linki na Allegro do głośników i zwrotnic, bo tych ostatnich nie zrobie sam, a pewno zlecenie komuś roboty, kosztuje za dużo jak na moją kieszeń.

Bardzo bym Was prosił o pomoc.

UWAGI MODERATORA
    pierwszy post/temat na forum i odrazu w zlym dziale...

zabierasz sie od "dupy" strony do tematu i nie podales najwaznejszych informacji

napisz ile masz kasy, jaki wzmacniacz i jakie pomieszczenie?
    skrzynki sie robi do danych glosnikow a nie odwrotnie

Skomentuj

re

Wiem, ze " od dupy "... :)

Tylko tak: mam ograniczone fundusze, a miałem juz pare desek o określonych rozmiarach, dlatego pociąłem je na takie wymiary jak napisałem wyżej. Wiem, że nie wyjdzie mi z tego " kosmos ", ale niech to brzmi choć średnio.

Amplituner taki sobie Denon avr 1400, ze strony moc wzmacniacza: din ( 8/16 ), stereo 60 plus 60 W, surround przód: 60 plus 60 W, centralny 60 W, tylne 60 plus 60 w/8 Ohm,
      i marnej jakości dvd firmy Sony na wyprzedaży :) za 150 zł.

Powiedzmy, że chce się ograniczyć do cen głośników Tonsil i innych firm, ale cenowo podobnych. Widzę, że sporo osób montuje Tonsile i piszą, że brzmi to ok.

Przepraszam za wklejenie postu do złego działu forum :(

Skomentuj

konkrety! - ile masz kasy? 300zl bedziesz mial? taki jest koszt kompletnych monitorow

Skomentuj

re

Jezeli chodzi o powierzchnie pokoju w metrach, to 4 na 5. Niski sufit, blok :) ..

Tak powiedzmy, że do 300 zł.

Skomentuj

jak masz 300zl to wywal te skrzynki - kasy wystarczy na cale monitory od A do X (zawsze na cos zabraknie :P )
            najtansze propozycje to klasyczny tvm (tesla) ARN 150 + visaton sc10n (lub z wysokotonowym STX GDWK PJ)
            lub jak chcesz zaszalec to po 2 glosniki niskotonowe na kolumne - wtedy koszt ok 400zl za calosc
            z tanszych to masz jeszcze klona TOTEM MITE - czyli tonsile GDN 13/40/2 4ohm + GDWK 10/80/7
            STXy GDN 14 100 8 SCX + PJ http://img168.imageshack.us/my.php?i...102008pmh2.gif
            STX GDN 17 140 8 SCX + PJ http://img144.imageshack.us/my.php?i...dwk1020ii3.gif
            i wiecej chyba w tej cenie niebedzie

Skomentuj

re

Witaj,

Te modele glosnikow, ktore podałeś mam rozumieć, że powinny być dobre do pudełek, które zrobiłem tak ? Czy już kiepsko rozkminiam po egzaminie z chemii :(( A zwrotnica ?

Skomentuj

zwrotnice do wszystkiego sa. moge podac co masz kupic i zlozysz to sam lub mozesz to zamowic u mnie (niedlugo bede zamawial)
                skrzynki wywal i kup przyciete gotowe plyty ze skladu - 20-30zl a pracy duuuuzo mniej ;] (z wykonczeniem itp tez)

wyszukaj sobie te glosniki i zobacz jak wygladaja. wybierz te co ci sie podobaja (bo raczej w kryterium brzmienia niemozna tutaj zaszalec) i wtedy zaczniemy liczyc itp

Skomentuj

re

Ok wybieram te STX GDN 14 100 8 SCX

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

+ PJ i tutaj jest problem :) bo sa 200tki, na pewno to te ?

4 czy 8, chyba 8, ale wole sie upewnic i zapytac dokladnie Ciebie, ew. poprosic o link wlasciwych zanim zamówie.

Wybierzmy odpowiednie i zamawiam :)

P.S. Rurka BR z przodu, jaki rozmiar dl plastiku i szerokosc ( chodzi mi o rurke, nie o rozmiar otworu pod nią )

Skomentuj

ten - 8 ohm kupuj - http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

długosc i szerokosc musisz sobie policzyc sam tak samo jak litraz.. sciagnij program WINISD albo BASSBOX lepiej i wpisz tam parametry niskotonowca itd idt.. :) DIY - zrob to sam

Skomentuj

tomasz_kulig, zwrotnice zlozysz sam czy chcesz gotowca? bo jak sam to sie wezmie czesci z STXa. jak gotowca to ci zamowie wszystko razem

Skomentuj

re

Ok sciagne sobie ten BASSBOX dziekuje :) A co do zwrotnic, to chyba wolalbym gotowe, jesli te na stronie STX bedą ok, to poprosze o podanie linku, ktore mam kupic.

Skomentuj

gotowce musisz zlozyc sam wg podanego wyzej schematu (lub ja je wykonam). te sprzedawane na stronie STXa sie nie nadaja!

jak chcesz nadal gotowca odemnie to odezwij sie na GG - wycenie

Skomentuj

Czaruję...
                          X