Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak policzyć długość Bass-reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak policzyć długość Bass-reflex

Witam, pytanie jak w temacie.
    Mam obudowę, której głębokość wewnątrz wynosi 190mm, natomiast długość BR wychodzi mi około 180mm. Oczywiste jest że musi zakręcić. Pytanie tylko, jak policzyć długość BR przy kolanku 90stopni. W załączniku przygotowałem dwie możliwości, jkie wydają mi się prawdopodobne.
    Poradźcie :), dzięki.
    Załączone pliki

Najbardziej oczywista wydaje się być wersja A, czyli po prostu średnia z długości.

Skomentuj

bylo na tem temat juz troche postow - nadal jednak sam niewiem jak to jest dokladnie. moze kiedys policze i pomierze i zrobi sie jakiegos FAQa

jednak mam jedna uwage do takiego kolanka - tam jest ostry kant na wewnetrznej stronie kolanka. powoduje on spore zaklucenia przeplywu powietrza :???:
      tak wiec jak mozesz to zastosuj albo wieksza srednice albo gieta na goraco rure a nie gotowe kolanko

Skomentuj

Po przemyśleniach, wydaje mi się, że powinno to być liczone tak jak na załączonym rysunku.
        Zakładam oczywiście, że kolanko jest zaokrąglone. Paweł, kolanka, które widziałem w Castoramie mają zaokrągolne narożniki, a najważniejsze to stałą średnicę na zagięciu. Gnąc rurę PCV samemu nie uzyskamy czegoś takiego.
        Załączone pliki

Skomentuj

nie ma co sie trzymac sztywno tego co policzymy czy poda nam winisd. pomierz albo impedancje zabudowanego glosnika, albo po prostu wlacz generator i patrz w ktorym miejscu membrana sie najmniej wychyla - bedziesz mial strojenie

Skomentuj

Czaruję...
          X