Jest to moc jaką głośnik wytrzymuje przez godzine ciągłej pracy, przy głośnikach peerless oraz innych duńskich na stronie tymphany tez jest takie cos jak 1h RMS i 100h RMS...czyli jaka moc wytrzyma przez jakis czas...tak mi sie wydaje bynajmiej
Szymek_1992, a po co Ci informacja o mocy głośnika?? Przecież do obliczenia obudowy ten parametr w ogóle nie jest potrzebny. Właśnie większość ludzi myśli, że im większa moc, tym głośnik głośniej zagra co oczywiście nie jest zawsze prawdą. Ważniejsza jest już skuteczność SPL.
Jest to moc jaką głośnik wytrzymuje przez godzine ciągłej pracy, przy głośnikach peerless oraz innych duńskich na stronie tymphany tez jest takie cos jak 1h RMS i 100h RMS...czyli jaka moc wytrzyma przez jakis czas...tak mi sie wydaje bynajmiej
Vicher powiedziales dokładnie to co ja w skrócie, widze ze myslisz tak jak ja...ja nie jestem pewien odpowiedzi ale kumając to z tego opisu wynika to co napisalismy... Dzięks za poparcie w pewnym sensie :wink:
[ Dodano: 2008-07-20, 20:36 ]
Mogła by sie przegrzac lub własnie ulec uszkodzeniu...teoretycznie. A co sie stanie nikt nie wie :razz: :wink: różnie bywa :razz:
Ale kto z was dostarcza moc ciągłą... Słuchacie generatora częstotliwości? :)
Muzyka ma charakter impulsowy. Podaj o jaki głośnik chodzi to napiszemy jaki wzmacniacz wybrać, ale wiedz, że prędzej spalisz głośnik wzmacniaczem o zbyt małej mocy niż o zbyt dużej.
To wiem :P
15-100-8-AKX o ten głośnik chodzi
Chcę zrobić takie monitorki jak dolphin123http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11424
Tylko nie wiem jaki kosztorys tego :P
Na początek bez wykończenia, i bez tych frezów, i zamiast sklejki chce użyć mdf'u
Jaką grubość proponujecie ??
Czy mogę zmienić wymiary obudowy zachowując litraż ??
Szkoda że tak mało danych podał, ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże w obliczeniach :P
[ Dodano: 2008-07-20, 21:59 ]
I to o słabszym wzmacniaczu znam :P
Lepiej mieć wzmak taki jak głośnik albo mocniejszy, ale uważać z potencjometrem głośności
Skomentuj