Bardzo trudno o głośnik o takiej średnicy z dobrymi średnimi tonami. Jedyne co mi przychodzi do głowy z tanich głośników to ARN-226-07/4. W skrzyni B-R, 40 litrów, nastrojonej na ok. 37 Hz będzie mu dobrze, tylko problem z tymi średnimi tonami – nie są rewelacyjne. Prawdę mówiąc, raczej słabe. Trzeba by go nisko odciąć. Nie wyżej niż jakieś 2 kHz.
Potrzebny jest głośnik wysokotonowy nadający się do podziału w okolicach 2 kHz.
Mógłby być np. Monacor DT-300 (ok. 80 zł). Nadaje się jak najbardziej do takiego podziału.
To takie teoretyczne rozważania. Może ktoś ma inny pomysł?
Pozdrowienia.
ALT
Jedyne co mi przychodzi do głowy z tanich głośników to ARN-226-07/4. W skrzyni B-R, 40 litrów, nastrojonej na ok. 37 Hz będzie mu dobrze, tylko problem z tymi średnimi tonami – nie są rewelacyjne.
sory ale ten glosnik to jest typowy do zamknietej i nienadaje sie wogule do BR!!!!!!!!
a co do glownego tematu to radzil bym popatrzec cos z glosnikow tonsila one nawet maja nawet niezle srednie tony i wlasnie bardziej bym sie zastanowil nad 16 bo 20 do 2 droznego to niebardzo za ta cene a uwierz ze nie wielkosc glosnika wyznacza wielkosc basu.
Sprawdź w jakimś symulatorze, np. w Bass Box Pro. Okaże się, że ARN-226-07/4 nadaje się nie tylko do obudowy zamkniętej. Parametry w takiej skrzyni jak napisałem:
Type: Vented Box
Vb = 40 liters
Fb = 37,08 Hz
QL = 6,549
F3 = 43,61 Hz
Fill = minimal
No. of Vents = 1
Vent shape = round
Vent ends = one flush
Dv = 65, mm
Lv = 123,5 mm
Impuls przy 20 Hz: 14,5 ms, przy 30 Hz: 11,6 ms.
Lekkie podbicie charakterystyki częstotliwościowej w okolicach 80 Hz (niecałe 2 dB).
Poza tym lepsze niż w zamkniętej obudowie charakterystyki mocowe.
Pozdrowienia.
ALT
dzieki chlopacy za pomoc.Ale juz coraz bardziej zielony sie robie.to jest dla mnie chyba za trudne jak na razie .Jak macie jeszcze jakies rady to bardzo bede wdzieczny
bez urazy reoddai ale chyba cos zle zestroiles...mam te glosniczki i symulowalem je wiele razy i nigdy nie uztyskalem takiech podbic rzedu 7 dB byly owszem ok 2-3 ale nigdy 7. a z tym impulsem sie zgodze.....ale zawsze on dyl w rejonie 18 hz...takto do 10 ms w okolicy 30 hz...
Wersja 4 ohm bardzo nadaje sie do Br....cxhyba jedyna z wszystkihc 226
... kup sobie TONSIL GDN 20/40 - 8 Ohm przenosi troche ponad 3,5mhz obudowa zamknieta ok 40l bas nie bedzie schodzil rewelacyjnie nisko ale za to bedzie szybki i nawet dobry, a srednie bedziesz mial dobre jak na 20cm glosnik bo membrama jest z papieru, a cena za jeden glosnik to ok 60-70 zl!!! wiec to nie jest durzo jak za takie cos.
Tonsil GDN 20/40 (w wersji 4 lub 8 Ohm) też może być. Średnie tony ma lepsze niż ARN-226-07/4. Z tą różnicą, że w odróżnieniu do tego ARN Tonsil tylko do obudowy zamkniętej. Wielkiego basu nie da, ale za to ze znakomitym impulsem.
Jeszcze w sprawie symulacji. Od dawna nie używam WinISD (beta) ani WinISD Pro (alpha).
Są to proste programiki, które nie uwzględniają m. in. ilości materiału tłumiącego w obudowie. Nie dają wiarygodnych wyników, szczególnie jeżeli chodzi o charakterystyki mocowe. Proponuję zainstalować sobie Bass Box. Na przykład w wersji 6 Pro.
Pozdrowienia.
ALT
Skomentuj