Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SEAS 2xL18RNX/P + 22TAF/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SEAS 2xL18RNX/P + 22TAF/G

Witam,
    Zabieram się za składanie kolumn opartych na przetwornikach jak w temacie. Dotarły już do mnie informacje, że niekoniecznie poprawnie dobrane są te przetworniki. L18RNX/P najlepiej gdyby był cięty przy 2kHz a 22TAF/G zaczynał pracę od ok 2,8kHz Wychodzi na to, że lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana wysokotonówki na inny przetwornik. Niestety głośniki już są, więc "muszą" się już z sobą zgrać. Planuję przeprowadzić podział przy 2,5kHz (podobnie jak Seas zrobił to w Thor). Mam nadzieję, że po złożeniu przebiegów nie powstanie aż tak drastyczna dziura w miejscu podziału, że będzie to słychać? Nie za bardzo wiem, jak poradzić sobie z break-up przy 7kHz - może koledzy podpowiedzą? Obudowy będą bardzo podobne do tych jakie wykonał JosephAudio RM25si - zwrotnice już niestety nie.

Łączenie tej wysokotonówki z 18stką alu seasa nie jest najlepszym rozwiązaniem. Niestety głośnik kt22 jest dośc delikatny i nie wytrzyma dobrze takiego podziału.

Skomentuj

No cóż, łatwo nie będzie ale konstrukcja jest już w trakcie realizacji. Właśnie sklejam z sobą poszczególne elementy obudowy.
      22TAF/G jest wykorzystany w tych konstrukcjach: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm a z W15 zwrotnicę wykonano dla podziału przy 2,4kHz, więc nie powinno być z nim problemu. Jedyne co może być problemem to różnica mocowa pomiędzy 2xL18RNX a 22TAF ale i na to jest sposób: słuchać bez maksymalnego odkręcania volume we wzmaku.
      Zwrotnica i jej "dopieszczanie" w późniejszym terminie.

dj_zibi,
      Co masz na myśli, że "Niestety głośnik kt22 jest dośc delikatny i nie wytrzyma dobrze takiego podziału." ?
      Podział przy 2,5kHz 18dB/okt spokojnie powinien wystarczyć dla tego głośnika. Fs jest przy 1,1kHz więc teoretycznie przebieg przy Fs powinien być -25dB poniżej głównej osi, więc wystarczająco nisko aby nic z głosnikiem się nie stało. Mylę się?

Wszystko co było pod ręką a było dość ciężkie posłużyło jako docisk - trzeba kombinować :)
      fotki z montażu
      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4b2434133.html
      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...5b6718315.html

Skomentuj

Jak masz wrzucaj jakieś aktualne fotki bo chętnie bym zobaczył co z tego wychodzi :grin:
        A i kiedy przwidujesz jakieś pierwsze odsłuch nawet na prowizorycznej kolumnie :?:
        I jeszcze jedna sprawa jaką masz bude ile litrów myśle że jakieś 35l strojone na 40Hz

Skomentuj

Wyszło 42 litry minus wzmocnienia itp bajery tj. jakieś 40 litry. Strojenie wg obliczeń wychodzi na 37Hz ale porty będą przycięte więc docelowo ma być ok 42Hz.
          Odsłuchy.. hmmm jak najszybciej bo już nie mogę zdzierżyć miniwieży Sony :/

Skomentuj

Nawet sobie sprawy nie zdajesz jak mnie nakręciłeś teraz na te głośniki i teraz mam ciężki wybór nad 3 projektami.
            Możesz mi podesłac fotki z budowy oraz jak byś dał radę fotki tych głośników osobno bo chciałbym zobaczyć jak się prezentują w rzeczywistości na adres jacekn1@op.pl

Skomentuj

Fotki wieczorem ale nie ma się co tak nakręcać.. pośpiech to najgorszy doradca.

Na ER18RNX masz gotowy i osłuchany projekt a mój... jakby nie było zagadka?

Po dzisiejszym dniu jest już mała wizualizacja. Efekt końcowy jeszcze daleko..

Skomentuj

A nie da się powiękrzyć :grin: :?:

Skomentuj

Nie chcę wstawiać wielkich "kobył" a jeszcze nie "rozkminiłem" jak wstawić tutaj na forum miniatury z odnośnikiem więc podaje link do galerii: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...627656649.html

PS.
                  front jeszcze nie jest przyklejony

Skomentuj

Wyglądają super bo są wąskie i wysoki tekie jak lubie. Możesz podac wymiary :?:
                    No i głośniki też widze że zbliżyłeś jak najbardziej. Podoba mi się i to bardzo a co do mojego projektu to klamka zapadła nad 2xCA18 i 27TBFCGtylko teraz mysle na jaką budą
                    A zrobić chcem albo bardzo nowoczesne i jakimś niepowtarzalnym krztałcie albo wąski i proste jak twoje bo w prostocie siła :grin:
                    Jaki fornir będziesz miał bo ja szukam czegoś jasnego wręcz biłego tylko nie wiem jaki to może być coś jeszcze jaśniejszego niż te tfoje na fotkach z ładnymi słojami :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez JacekN
                      Podoba mi się i to bardzo a co do mojego projektu to klamka zapadła nad 2xCA18 i 27TBFCGtylko teraz mysle na jaką budą
                      A gdzie będziesz zamawiał głośniki i kiedy?

Skomentuj

JacekN,
                        wymiary WxSxG = 115x21x26,3 [cm]

Skomentuj

To wymiar zewnętrzne czy wewnętrzne bo musze przyznac że bardzo zgrabniutkie są i też zrobie takie proporcje u siebie :grin:
                          Co do głośników to jeszcze nie wiem gdzie i kiedy a ty gdzie kupowałeś :?: bo ja znam tylko ten skelp:
                          http://www.audiosklep.com.pl/glos_seas.php

Skomentuj

Jak są to dopisz się na forum http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...=asc&start=616

Skomentuj

Z braku czasu prace posuwają się powoli. Oklejanie też nie jest takie łatwe jak się wydaje :/ Na szczęście póki co tylko jeden taki babol się przytrafił.

[ Dodano: 2008-09-09, 12:30 ]
                              po kilkunastu kolejnych godzinach pracy: oklejone - dąb, pomalowane - heban i polakierowane - mat

[ Dodano: 2008-09-11, 07:12 ]
                              Efekt końcowy jest taki:

[ Dodano: 2008-10-06, 11:29 ]
                              Kolumny mam niemal skończone, wymagają jedynie małej poprawy akustycznej - spasowanie czasowe głośników. Zwrotnice są zmontowane ale.. ostatecznie wymieniony został głośnik na L18RCY a nie jak początkowo miało to mieć miejsce L18RNX.
                              Brzmienie: bezkompromisowe!
                              Kolumny są tak przeźroczyste jak to tylko możliwe. Źle nagrane/zrealizowane płyty - słychać. Ułomności sprzętu tj. słaby CD itp - słychać. Niski, szybki i silny bas gdy taki ma być. Wyraźna szczegółowa średnica. Krystalicznie czyste wysokie tony bez żadnych naleciałości metalu, piasku, szorstkości itp. A to wszystko w idelanie z sobą dobranych proporcjach. O szerokości sceny i jej głębokości nie piszę bo to już zależy od realizacji danego nagrania. Dla mnie jakość dźwięku na najwyższym poziomie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X