Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Ostinato 2k - pierwsze wrażenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Ostinato 2k - pierwsze wrażenia

Witam chciałem się podzielić pierwszymi spostrzeżeniami na temat budowy tych kolumn otóż trwała ponad 2 miechy i ponieważ ja zielony robiłem to po raz pierwszy napotkałem wiele komplikacji ale doświadczenie zostanie na następy zestaw za pare lat (bo wcześniej to żona by mnie wysłała do szpitala). Za pare dni zrobie jak inni forumowicze tutoriala wyszczególniając ceny materiałow i pare fotek. Zwrotnice zakupiłem u Pawła S super robota. No i zrobiłem obudowe do orginalnej zwroty z O2k - jednak przeglądając fora oddzieliłem wysokotonówkę od M18 i pojemność dla tego głośnika wyszła mi na około 20litrów. Wymiary 90x21x309 Mam nadzieję że dobrze obliczyłem (na dole oczywiście jest ukośna ścianka). Bass reflex długość 14cm fi przednie 6,5 cm fi tylne 6 cm (dałem wyżej niż w orginale.) Moje kłopoty były wcześniej duże ale już o nich zapomniałem bo jestem na innym etapie czyli końcowych odsłuchach. Po pierwsze obudowe zrobiłem z płyty 22 mm (otwory wycinałem wyrzynarką - za wycięcie frezów i otworów w pewnym zakładzie w Bydgoszczy chcieli dodatkowo około 120 zł). Ale ja się zawziąłem kupiłem za 45 zł wyrzynarkę i cyrkiel stolarski i do dzieła ale co z frezami ano kupiłem dodatkowo HDF 3mm i wycinałem otwory cyrklem stolarskim (czasochłonne ażeby wyszły otwory okrągłe). Ale ten post pisze azeby się poradzić czy wygłuszać obudowę czy zmniejszyć długość br bo jak słucham kolumny już 3 dni brak mi basu ale z każdym dniem jest lepiej wcześniej miałem tuningowane Kody 702 w swojej cenie zabijają wszystkie konkurentki - przesłuchiwałem kolumny do 2,2 tysiąca i niestety nie oferowały nic lepszego od moich lekko ztuningowanych KOD 702. Tak więc poproszę o porady czkać i wygrzewać czy jednak można coś zrobić nie mam JIGA ażeby dokonać pomiarów ale ogólnie z brzmienia i tak jestem zadowolony detale i wysokie oraz wokale to poezja brakuje mi basu ale może dlatego że słucham raczej ciężkiej muzy a Ostianto 2k raczej polecają dla Jazzu i lżejszych klim. Pozdrawiam. Aha każdy dzień jest lepiej aczkolwiek jak podepnę w pewnej chwili KOdy to różnicy za dużej niestety nie ma a cena katalogowa Esy około 3k a KOdy około 1K.

Pozdrawiam.Szkoda,że nie wiedziałem ,że masz problem z podfrezowaniem pod głośniki-chętnie udzieliłbym pomocy.Tego basu masz za mało czy za nisko nie schodzi?

Skomentuj

ciechu, a takie drobne pytanko czym to napedzasz (moze tu jest poblem mimo ze m18 jest latwa do napedzenia)
      czym i w jakiej ilosci w tej chwili masz wygluszone ?
      istnieje rowniez mozliwosc ze kody mialy podbity bas a te sa w miare liniowe i musisz sie przyzwyczaic
      no i glosniki nie sa jeszcze wygrzane wiec jak sam zauwazasz basu jest coraz wiecej
      a i m18 sie nadaje do ciezszej muzy (testowane na sobie) :)

Skomentuj

Mam wzmacniacz i cd XIndaka dobry sprzęt - na sciankach w środku mam pokryte w 80% matą bitumiczną

Skomentuj

ciechu, a jakies materialy miekkie bo maty bitumiczne generalnie wplywaja na poziom wibracji nie na objetosc wiec mozesz pobawic sie z watolina do kolumn z tego co pamietam w moich obudowach do m18wh bylo sporo wytlumienia

Skomentuj

A tam koledzy za przeproszeniem duperele gadają z wytłumieniem, matami itp Ostinato ma bass robiący za tło. Możesz zrobić tak odkręcić na wzmaku bass na kilka decybeli rozwiązanie nie audiofilskie i nie wymagające ingerencji w głośniki ale ma wade że membrana dostanie większy wychył, albo zrobić jak polecam ja i polecają na audiostereo też sam sprawdzałem 15-18L i 42-50hz strojenie to w zależności od pokoju. Ale tak ogólnie bass ostinato mają słaby w dużych obudowach membrana lata jak szmata przy większych głośnościach. Głośnik ten dobrze sprawuje się w nie więcej jak 18L objętości dla głośnika czyli objętości wyliczonej z wymiarów minus objętości magnesu i bass-refleksu i zwrotnicy jak jest w tej samej komorze. A strojenie na ucho jednym 42hz i basu styka innym 48hz. Jak by cię interesowało ma już 2 lata m18wh i trochę sie bawiłem, mierzyłem i jigiem i miernikami, generatorami. Ale zmieniłem z d27tg na d25ag vify wysokie. A obecnie sa pomiary i będzie M18wh + doklejone 2 magnesy, 6L closed około. Z tego monitory i sub na bsw na razie potem beda dwa mnijesze podejzewam ze visatony tiw.

[ Dodano: 2008-08-07, 21:46 ]
            Teraz za symulowałem według moich pomiarów zmniejsz do 18L wsadź coś do środka. Przy obecnej rurce trojenie będziesz miał ponad 50hz koo 52jz. Ale to na ucho stwierdzisz czy za duzo czy za mało będziesz sobie rurkę wydłużał lub skracał. Nie patrz na parametry producenta i na winisd ślepo pomiary a rzeczywistość dwie różne rzeczy. m18wh ma troche przekłamane pomiary producenta nie ma qts 0,35 a 0,33 i dalej qms 1,34 qes 0,43 vas 67 i sd 132 cm xmax 5 mm.
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, polecam czytanie ze zrozumieniem kolega ciechu, napisal iz ma m18 w 20 l nie odliczajac glosnika wiec wyjdzie jakies 19 l a skoro tobie m18 ma malo basu to albo masz naprawde duze pomieszczenie albo za czesto kreciles pokretlem basu we wzmaku i ejstes przyzwyczajony do za duzej jego ilosci bo m18 mialem sporo w roznych konfiguracjach i co jak co ale basu jej nie brakuje, a tego ze dla ciebie odpowiednie dobranie wytlumienia to pierdola nawet nie skomentuje

Skomentuj

Drogi kolego maty bitumiczne pomagają przy około 300hz, bass jest po niżej 200hz, wytłumienie zwiększa objętość komory widzianą przez głośnik i zapobiega falom stojącym, obniża dobroć. Z artykułu na tym że portalu jest napisane że bass-reflex tłumić mało lub jak większość firm wcale. Kolega napisał około 20L a w dziale o własnych konstrukcjach 21L. Także 15-18L a 21L nawet po odjęciu obj. b-r i magnesu jest od 6-3L różnicy także sporo dla 18cm głosnika. Mam małe pomieszczenie 12m2. A autor wątku jest przyzwyczajony podejrzewam do dużego basu dlatego mu go mało. Rozwiązaniem dla niego był by sub ale nie z m18wh w b-r, chyba ze aktywnie filtrowany.

Skomentuj

kondrax, akurat jedna z moich wersji m18 pracuje w 19 l i wedlug mnie jest najciekawsza ze wszystkich testowanych ale wiadomo to subiektywne a tak z ciekawosci dlaczego wedlog ciebie nie mozna polaczyc m18ki z subem bez aktywnej zwrotnicy !?!??
                  a co do wytlumienia miekkiego to jezeli koledze brakuje basu czy nie uwazasz ze dodanie wytlumienia spowoduje jak slusznie zauwazyles powiekszenie objetosci widzianej przez glosnik co spowoduje lekkie obnizenie basu ?

Skomentuj

Uważam że jak doda wytłumienia to zrobi się tak że membrana więcej się wychyli to zależy od ilości, obniży się f3 ale może się stać tak że będzie wrażenie przygłuszenia i mulenia a równie dobrze może być że bass będzie taki jak koledze będzie odpowiadał. Z wytłumieniem to tylko eksperymenty i słuchanie. Im jego mniej tym wrażenie że bass dudni i kopie i jest go więcej ale to już od preferencji słuchacza.

A teraz kwestia m18wh i suba. M18WH żeby miał płaską charakterystykę musi mieć niskie strojenie i duże objętości od 20-30L około ale powyżej 20L głośnik nie wyrabia mocowo przy większych głośnościach i ma duże wychylenie membrany, na chyba ze ktoś słucha do max 11 godziny na potencjometrze. Ja przeciętnie 10. Robiąc małą obudowę dla m18wh zyskuje się na wytrzymałości mocowej i mniejszym wychyleniu ale tworzy się kolano na charakterystyce przy około 60-100hz kilku decybeli a jest to słyszalne - więcej bassu, a kolumny z subem mają połączyć się "bezszwowo" Ideałem by było przy płaskiej charakterystyce. W małej objętości m18wh mogło by być w b-r ale pod warunkiem aktywnej filtracy jego poniżej np.80-120hz które przejął by sub. Można m18wh połączyć z subem ale w closed przy dobroci 0,9-1 qtc zyskamy na wytrzymałości i wychyle. Tak jak już pisałem ja bede przerabiał na monitory closed i doklejał magnesy 2. Zyskuje prawie 1db ogólnego spl głośnika, zwiększy się Bxl z 6%, dam ale jeszcze pomierzę w obudowie 5-6L będe miał qtc =1 co da mi wychył na poziomie 3-4mm a xmax tego głosnik 5mm, i wytrzymałość mocową koło 60W. do samego dołu.

Skomentuj

Czaruję...
                    X