Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w projekcie ! dzielone 2,5 way na 2xHDS134 oraz Xt25tg

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w projekcie ! dzielone 2,5 way na 2xHDS134 oraz Xt25tg

Witam , zakładam nowy temat ponieważ chciałbym przy wspólnej pomocy zrobić coś nowego oczywiście na przyszłość dla innych :) (a jeśli już było to niestety nie doszukałem się , może tylko coś podobnego ) Jak dla mnie jest to dość ciekawy oraz mało spotykany projekt, kolumn/monitorów 2,5 way. Wiem że w internecie jest mnóstwo ciekawych konstrukcji ale jakoś mnie to nie bawi robienie czegoś co już było ,pomysł na pewno będzie ciężki do realizacji ale nie wymagam cudów głównie zależy na połączeniu dobrej zabawy jaką jest budowa kolumn wraz z uzyskaniem dobrej relacji cena- jakość i sądzę że przy odrobinie optymizmu wyjdzie coś ciekawego, Chciałbym uzyskać cenne informacje oraz porady...

i proszę o to aby nie krytykować: a bo to będzie lepsze, już sprawdzone, itp. wiem że mogę ponieść ryzyko ale przemyślałem wszystko :) a więc przechodzę do sedna...

tak się stało że nabyłem okazyjnie 4szt. Peerless HDS134/152 PPB ,są to niedostępne już modele ale mam do nich parametry (sądzę że zwrotnice będzie można dostosować bez większych problemów do dostępnych HDS'ów nomex ) wydaje mi sie że w połączeniu z Xt25tg będzie to całkiem niezłe Trio :)
    najciekawsza zaleta jaką chce uzyskać to połączenie wykorzystania ich jako monitory oraz małe podłogówki
    czyli budowa z monitora oraz drugiego segmentu pracującego dolnymi rejestrami , wiadomo to są 150-tki ale słuchałem audio physic Spark3 oraz ESA Vivace XT2 na podobnych przetwornikach i powiem szczerze że bas jaki generują te cudeńka jest stanowczo dla mnie wystarczający a o to się bałem ponieważ słucham dużo muzyki elektronicznej a przesiadka z 3 way na 2x 20 cm wooferach troche będzie odczuwalna :P ale nie o sam bas tu chodzi ;/ moje 3 way są poprostu za duże i cięzko im znikać w 15m2 :).

Na razie przedstawiam poglądowy rysunek , szerokość frontu chciałbym uzyskać ok. ~~140mm (hds ma 134mm na ścięciu) oraz około 1100mm wysokości, 2 bass reflexy dla monitora oraz "sekcji niskotonowej" oczywiście monitor z lekkim skosem i też musi reprezentować jakiś zakres basu.
    teraz mój problem polega na zwrotnicach - potrzebuje gruntownej pomocy. myślałem nad modyfikacją zwrotki TRoelsa ale tam siedzą 2x 164 i nie wiem jakie paczki w środku oraz troche inny układ
    litraże poszczególnych sekcji itp. stolarką zajmę się oczywiście sam , wszystko mdf 19mm fronty ponad 20mm oraz kupa wzmocnień.

Link do parametrów :
    XT25TG
    http://www.tymphany.com/datasheet/printview.php?id=112
    http://home.comcast.net/~kidder/Audi...5/vifaxt25.htm

Peerless HDS152/134 EXC
    http://www.speedyshare.com/892145313.html
    oraz
    http://www.speedyshare.com/790796962.html

Pozdrawiam mam nadzieje że ten projekt się uda :) z góry dziękuję za pomoc... taki sam post jest również na audiostereo chcę aby został dokładnie omówiony :) zresztą wielu ludzi bywa na obydwu forach więc sądze że to nie jest kłopot a pisanie o tym samym drugi raz ale inaczej nie ma sensu.
    Załączone pliki

Na wstępie tylko zaznacze że minimalna szerokość kolumny jaką da rade zrobić przy płytach 18-19mm to 155mm ze względu na przyłącza linki(na ostatnim zdjęciu widać)bo jest szerzej niż sam otwór pod kosz...przy tych płytach itak będzie potrzeba zrobić specjalne podfrezowanie wewnątrz aby się te przyłącza zmieściły. Następna kwestia to taka że zwrotki z nomexów niedopasujesz od tak bo ppb to nie nomex a ex to już całkiem co innego ze względu na inny napęd,nietylko rodzaj materiału użytego w w membramie a te Twoje już nieprodukowane ex'y to jużcałkiem pomieszanie z poplątaniem wobec obecnej oferty bo jest to mariaż napędu z ex z ppb. Obecnie w ex'ie jest nomex....czyli kwestia zaadoptowania zwrotki ot tak odpada na starcie no i musisz zweryfikować projekt bo szkoda aby wyszły cyrki ze zmieszczeniem przetworników. Testowe budy z wiórówki miałem 155mm przy ścianach 18mm podfrezowanie na przyłącza miały kilka mm głębokościa a w normalnych paczkach mdf18mm + hdf 3mm szerokość ok 158mm także potrzeba było zrobić te podfrezowania na kilka mm głębokości.

Troche fotek
    http://img299.imageshack.us/my.php?image=1001987id6.jpg
    http://img71.imageshack.us/my.php?image=83166606er0.jpg
    http://img511.imageshack.us/my.php?image=28gl6.jpg

[ Dodano: 2008-08-03, 11:31 ]
    Na ostatniej fotce zaznaczyłe gdzie nalęxy te podfrezowania wykonać. Zwróć uwage na szerokość otworu kosza i ścianek. Jest itak zastosowana lekka fazka. Ja starałem się także jak najwęższ obudowy zrobić.

Skomentuj

Całkiem niedawno złożyłem skrzynki na HDS134 (+DX25), zresztą dzięki radom (aby wybrać te przetworniki) wyjadaczy tego forum :wink:. Przy ściankach bocznych 16mm udało mi się zejść do szerokości 150mm. Wymagało to podfrezowania na grubość około 2mm, ale nie była to duża powierzchnia. Jak okleję skrzynki (niedługo) to postaram się umieścić projekt na forum.

Dodam, że ja jestem bardzo zadowolony z brzmienia tego zestawu - nagłaśniam <17m2, slucham rock'a, metalu. Jest czysto, selektywnie, trochę ostro ale za to wyraźnie. To mi się bardzo podoba :)

Skomentuj

Ja mam swoje w 8m2 i basisko jest szybkie i mocne i tak się zastanawiałem co by było w większym pomieszczeniu ale jak hol mówisz że w 17m2 nadal jest fajnie to dobra informacja :grin:

Skomentuj

Naprawdę dobrze sobie radzą. Co prawda wzmacniacz mam nie dużej mocy (Technics segmentowy, ok.40W/k) to bez doprowadzania go do słyszalnych zniekształceń zaczynam zastanawiać się "co sąsiedzi na to" :grin: Oczywiście procesor dźwięku i korektor barwy wyłączony - Jak realizator przykazał tak gramy :)
          Niedługo wyląduje na półce nowy ampli Yamahy, to sądzę że rozwiną skrzydła. Za miesiąc będę robił skrzynki do centralnego i satelit, też HDS134+DX25. Zastanawiam się jedynie czy nie podmienić we frontach DX25 na XT25 :wink:

Skomentuj

Czy ja napisałem że chcę zwrotki dla nomexów dać itp ? Niestety tu proszę o pomoc ponieważ jest to zbyt głęboki temat dla mnie i chciałbym aby zajął się tym ktoś doświadczony. parametry do moich HDS'ów są podane w linkach a zwrotki można by zrobić w dwóch wersjach aby inni mogli robić na dostępnych HDS'ach , szerokość frontu nie będzie problemem, wyfrezuje ściankę od środka wkładając głośnik ruchem "podwadzającym" głośnik sądzę że wejdzie przecież złącze nie wystaje poza kosz także front bedzie miał ~~140-145mm zresztą to nie jest teraz problemem . wysokość całości 1100cm (netto ok.1000mm bez kolców i podstawy) ok. 270mm głębokości , i teraz dla tych paczek jakie komory ,Br oraz zwrotnice ( parametry są w linkach ). Pozdrawiam

Skomentuj

Zerknij na fotkę:
              http://1i2.pl/~konrad/kolumny/DSC06808.JPG

Zauważ, że 112mm jest to absolutne minimum na szerokość wewnątrz nie tylko aby zmieścić złącze, ale żeby zadbać o odpowiedni przepływ powietrza. Żeby więc osiągnąć 145mm musisz przelutować przewody zasilające cewkę na złącza po bokach i obciąć kawałki wystające na zewnątrz (to co nie mierzę suwmiarką) oraz zastosować płytę 16mm na ścianki boczne. Ja mam 19mm front i 16mm pozostałe.

Jak efekt "prawie końcowy" wygląda przy 150mm, zerknij na pozostałe fotki.
              http://1i2.pl/~konrad/kolumny/
              Przy okazji może coś jeszcze skorzystasz przed wykonaniem skrzynek :). Final version już wkrótce :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Raczeqq
                Czy ja napisałem że chcę zwrotki dla nomexów dać itp ?
                hmm o ile mnie wzrok niemyli to tak...
                ...sądzę że zwrotnice będzie można dostosować bez większych problemów do dostępnych HDS'ów nomex...
                Kolego Raczqq, z całym szacunkiem ale odrzucasz rady już na starcie,rady nie teoretyczne a praktyczne od osób które aplikowały ten kosz głośnika, piszesz że wiesz itd ok ale tak się nieda bo konstrukcja kosza na to niepozwala. możesz dać cieniutkie ścianki, podfrezować do granic możliwości ale po czasie będziesz żałował bo:
                w miejscu takiego mocnego podfrezowania prawdopodobnie powstanie pęknięcie na skutek nieustannych drgań obudowy a przy cieniutkich płytach to już całkiem bez sensu. Sztywność obudowy przekłada się na efekt akustyczny, niebezpowodu robi się możliwie najsztywniejsze obudowy...Ze zwrotnicą niebedzie łatwo a napewno nikt niezrobi jej na podstawie parametrów. Potrzebne są pomiary całego zestawu i dopiero projektowanie więc potrzebujesz kogoś z sprzętem typu jig itd. Pojemność komory obliczysz w bassboxie lub darmowym winisd ale tu jest więcej zabawy bo podaje max liniową charakteerystyke i samemu trzeba symulować znajdując kompromis między pojemnościa, wytrzymałością mocową a liniowością :shock: dasz rade :grin: ze strojeniem spróbuj między 50 a 60hz i zobacz jak będzie to wyglądać. Każdy poświęcił wiele godzin ta takie zabawy gdy aplikował przetwornik dla którego niebyło sprawdzonego i oklepanego projektu-taki urok diy (do it yourself :wink: ). Skołuj bassboxa i dasz rade z pojemnością i strojeniem. oile ma w bazie ten model hdsa (a jak nie to pomęczysz sie z przepisaniem parametrów)to sobie wybierzesz np "optimum" dla hdsa który ma pracować jako nisko-średnio i "x-bass" dla hdsa co ma basem tylko grać i po sprawie. program jest o tyle lepszy od win isd że sam uwzględnia czynniki jak wytrzymałość itp ustawiając optymalną pojemność bez bzdurnych symulacji. Powodzenia :smile:

Edit:
                Wiesz co...właśnie przejrzałem te parametry dokładnie. przecież tam masz już podane pojemności i strojenia!!! w dodatku w 4 opcjach!!! nie no... nawet wymiary portów peerless podaje...

Skomentuj

Dobrze , nie ma problemu może to tak zabrzmiało ale szanuje każdą radę , już te kilka mm nie bedzie problemem zrobię 150mm szer i najwyżej postaram się zrobić ścięcia na obudowie w każdym bądź razie nie wiem kompletnie co robić ze zwrotnicami żeby to sie kupy trzymało ja wiem ze potrzebny jig itp. chodzi o to zeby ktoś pomogl zrobić zwrotnnice a dalej będzie sie ją już modyfikować , chyba że ktoś jest z okolic płocka wtedy mozna działać na sklepanej juz budzie jeśli nie to wydaje mi się ze najpredzej jeśli da rade to zmodyfikować zwrotkę pod mojego HDS i zrobić górny segment według tego http://www.troelsgravesen.dk/HDS134_DX.htm , ale co z drugim segmentem ?

[ Dodano: 2008-08-04, 13:17 ]
                  Dziwi mnie tylko jedna rzecz w tym PDF http://www.speedyshare.com/892145313.html parametry są 134-ki ale u góry w opisie pisze HDS 182 itp... i nie wiem czy te litraże 15-25 L nie są właśnie dla 180 ... coś dziwny ten PDF ale za to jedyne parametry jakie znalazłem , poszukam jeszcze, Sądzę że zrobię poprostu budy i dopiero będziemy się martwić zwrotnicami bo robić na parametry a potem modyfikować też koszty to już lepiej umowić sie z kimś przyjechać z piwem itp i pomierzyć to wszystko.:) pzdr.
                  a i takie pytanko jeszcze ... czy jeden Br w monitorze z przodu a drugi z tyłu zda role ? , to tylko tak z ciekawości bo raczej pozostane przy obu z tyłu.

Skomentuj

stolarką zajmę się oczywiście sam , wszystko mdf 19mm fronty ponad 20mm oraz kupa wzmocnień.
                    wg mnie 16mm tutaj w zupelnosci wystarczy - pozwoli to zmniejszyc szerokosc obudowy jak i zredukowac koszta
                    Zamieszczone przez VwMarcin
                    Na wstępie tylko zaznacze że minimalna szerokość kolumny jaką da rade zrobić przy płytach 18-19mm to 155mm ze względu na przyłącza linki
                    zawsze mozna dac sciecia zeby glosnik byl na styk z krawedziami obudowy
                    Zamieszczone przez VwMarcin
                    zastanawiałem co by było w większym pomieszczeniu ale jak hol mówisz że w 17m2 nadal jest fajnie to dobra informacja
                    17m to wcale jeszcze nie az tak duzo (ja mam 16m) i takie monitory wystarczaja
                    Niestety tu proszę o pomoc ponieważ jest to zbyt głęboki temat dla mnie i chciałbym aby zajął się tym ktoś doświadczony.
                    oj tutaj bedzie naprawde ciezko :/
                    irek zmienil prace, yoshi jest zaganiany, SW... niewiem co z nim a borys poza granicami kraju :???:

ogolnie na projekt ten porwalbym sie jakbym mial doswiadczenie lub przynajmniej sprzet pomiarowy i wsparcie bardziej doswiadczonych
                    ty niemasz ani sprzetu ani wiedzy kto tutaj moze pomoc
                    narazie zajmuj sie stolarka - na zwrotnice przyjdzie czas

Skomentuj

Dobrze zajmę się stolarką chociarz jak na razie bardzo ciężko znaleźć mi u mnie w Płocku jakiegoś stolarza itp czy kogoś z narzędzami, a w nomi czy obi mi płyt na skosy nie potną, szukam też CNC, coś sie wynajdzie w każdym bądź razie jak będzie już wszystko zrobione wtedy zaczniemy działać ze zwrotkami

powiedzcie ogółem czy pomysł dzielonej konstrukcji nie ma przypadkiem więcej wad niż zalet... czasem w nocy chciałbym używać jako blisko polowych monitorków a w dzień np. jako wolno stojące kolumny. Stolarka będzie wykonana na wysokim poziomie tj, wzmocnienia przegrody itp.

Powiedzcie mi jeszcze tylko w tym Datasheet HDS'a ten opis ze strojeniami i paczkami jest do HDS182 czy moich 134 wkońcu bo mam mętlik w głowie.... tam gdzie zaczyna sie tekst w tym PDF pisze coś HDS182 ,

Skomentuj

Z tym dokumencie jest babol. Opis został wklejony z HDS182. Zdecydowanie powinieneś zrobić skrzynkę około 8L netto (po odjęciu objętości kosza i magnesu głośnika oraz tunelu). Na szybko sprawdziłem w WinISD - 8L, BR 47mm, dł. 177mm => f3 = ok.55Hz, f6 ok 48Hz. Ostatecznie długość BR i tak trzeba będzie dostroić.
                        Taki tunel to około 1,2L, do tego kosz kosz i magnes HDS ok 0,7L i jeszcze 0,1..0,2L dla wysokotonowego, ale to już można pominąć. Do tego zwrotnica.
                        Jak nic wychodzi skrzynka objętości wewnętrznej 10..10,5L. :)

Skomentuj

Dobrze zajmę się stolarką chociarz jak na razie bardzo ciężko znaleźć mi u mnie w Płocku jakiegoś stolarza itp czy kogoś z narzędzami
                          no nie moge... a gdzie tu idea DIY?

Skomentuj

tak owszem ale pewnych rzeczy nie jestem wykonać w warunkach domowych ze względu na brak miejsca oraz niektórych narzędzi mieszkam w bloku a i narzędzia mam podstawowe , młotki , wyzynarka piłki wkretaki , wiertarki itp mam ale, ciężko dociąć płytę w kształcie trapeza albo powycinać przegrody , frezy oraz ścięcia , ja wszystko jestem w stanie zrobić sam ale muszę znaleźć odpowiednie narzędzia albo warsztat. mi sie to nie widzi żeby robić to na odpieprz wyzynarką albo potem docierać wszystko papierem itp

Skomentuj

w takim razie potrzebujesz obrabiarek CNC a to wyjdzie duuuzo wiecej... :lol:
                              bardziej skomplikowane czesci mozesz zamowic. ale w reszte bym zainwestowal kupujac frezarke

Skomentuj

Niestety cierpię na ciągłe niedobory czasu i gotówki :) projekt troszeczkę stoi w miejscu ale jak na razie mam już zgromadzony materiał oraz narzędzia na testowe paczki :) niebawem zamieszczę jakieś relacje :) Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-08-31, 15:27 ]
                                Witam ponownie, jako że nie długo będę już w stanie zająć się stolarką dlatego napiszę już teraz...
                                Czy będzie w stanie ktoś "przyjąć mnie" z gotową/gotowymi paczkami ( oczywiście nie z pustymi rękoma :P ) do zrobienia pomiarów ?/wstępnego zaprojektowania zwrotek...cudnie by było jeśli byłoby to woj. Mazowieckie :P , wręcz wskazane :P Pb95 tanie nie jest :P
                                ew. gdzie szukać pomocy i od czego zacząć jeśli zrobię paczki :)

ogółem o projekcie to wiem że z motyką wyskakuję na księżyc ale... tą kwestię proszę mi darować :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X