Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Początek nauki.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Początek nauki.

Witam, jestem nowy na tym forum i początkującym elekryko-akustykiem(właściwie to stan mojej wiedzy wynosi 0) :smile: , chciałbym zapytać od czego zacząć nauke tak żeby w przyszłości( oby nie bardzo dalekiej) zbudować własne głośniki, wzmacniacze i wszysko co potrzebne do dobrze działającego systemu audio. Chodzi mi głównie o jakieś książki, strony, linki z download`em ebooków lub filmików na youtube.

Przepraszam jeśli powtarzam temat ale nie znalazłem odpowiednio podobnych tematów.

http://diyaudio.pl/portal.php
    (artykuły po prawej stronie)

Skomentuj

Tak, czytałem już wszystkie ale jakieś obszerniejsze źródła wiedzy.

Skomentuj

Głośnika raczej sam nie zbudujesz Kolumny to co innego :)

Zasadniczo większość spraw sprowadza się do wiedzy typowo elektronicznej. Oczywiście kwestie estetyki/wykończenia też są ważne, ale elektronika to podstawa. Jeśli faktycznie Twój stan wiedzy wynosi totalne 0, to zalecam sporo cierpliwości. Ciężko trafić na jedną książkę, która od deski do deski przedstawi Ci drogę od "co to jest rezystor" do "zaprojektuj i sam wykonaj wzmacniacz, najlepiej w nowo utworzonej przez siebie klasie pracy", ba, nawet 10 książek Ci tego nie powie.

Ja swoją przygodę z tym tematem zaczynałem od poziomu "zero wiedzy", jedynie troche matematyki i fizyki i przez 3 lata nauki (samodzielnej) nadal nie potrafiłbym zaprojektować wzmacniacza audio, przy dobieraniu filtrów do zwrotnic głośnikowych zdaję się na specjalistów z forum itp. Trzeba sukcesywnie i powoli poszerzać swoją wiedzę. Nie ma tu prostej rady - ja zacząłem od Elektroniki Dla Wszystkich + cykl książek "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz". Mam też parę pozycji z wyd. BTC, ale nadal wypisana jest tam dla mnie czarna magia Warto próbować tworzyć proste układu, analizować ich działanie, przeglądać noty katalogowe produktów.

Na pierwszy ogień spróbuj pobawić się diodami - podobierać do różnych kolorów odpowiednie rezystory przy różnych napięciach zasilania, potem może jakiś proste zasilacze, niestabilizowane, stabilizowane na diodzie zenera, na LM'kach, regulowane LM317, może jakieś proste KIT'y. Ogólnie droga jest bardzo długa, a wspomniane przez Ciebie filmiki na youtube raczej nic nie dadzą. Proponuję przygotować się na długie lata ciężkiej nauki

Konkrety:

Elektronika Dla Wszystkich + wiadomości z portalu www.elportal.pl -> masa kompetentych informacji

Próby samodzielnego rozwiązywnaia prostych problemów, najprostsze układy itp.

Analiza prostych schematów

Aby Cie nie zniechęcić totalnie, możesz na tzw. Dobry początek skopiować jakąś konstrukcję z forum, np. kolumny głośnikowe. Tutaj najtrudnieszym elementem będzie wykończenie, bo wszystko masz podane jak na talerzu. Zrobnienie wzmacniacza audio z KIT'a też do trudnych nie należy, wystraczy mieć lutownicę oporową i trochę cyny Problem w tym, że nic z tego nie wyniesiesz, no może poza zwiększeniem skill'a lutownia i identyfikacji elementów (a to przydatne)

Skomentuj

Dzięki bardzo, właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Postaram się w najbliszym czasie zakupić książke i nauka, nauka, nauka.

Skomentuj

polecam ksiazke "urzadzenia elektroniki" andrzej marusak, ta książka jest starsza ode mnie ale bardziej dopiero po jej przeczytaniu zrozumiałem jak np. działa tranzystor

Skomentuj

Do zdobycia wiedzy o projektowaniu i budowaniu skrzynek polecam: "Głośniki i zestawy głośnikowe" - Jerzy Krajewski (WKIŁ).
              Dodatkowo:
              http://audiomania.info/articles.php
              http://audioefm.w.interia.pl/glosniki.htm
              http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie....php?p=1017935

Jeżeli nigdy nie bawiłeś się elektroniką, układy audio zacznij od zestawów do samodzielnego montażu. Instrukcja poprowadzi Cię za rękę, co trzeba zrobić. Następnie układy z EDW lub inne gotowe projekty. Na początek najlepiej na TDA (1514, 1554, 1562, później 7250) - głównie ze względu na niskie koszty jak coś upalisz. W między czasie posiądź dobrą wiedzę nt. zasilaczy (podstawa dobrego wzmacniacza). Na koniec zostaw wzmacniacze czysto na elementach dyskretnych (tranzystorowe).

Tak jak pisał ghazi, kity i EdW to jest bardzo dobry start.
              Kolejna rzecz - jeżeli nie znasz angielskiego - ucz się. Praktycznie każda dokumentacja, specyfikacja elementu jest w tym języku.

Skomentuj

nie zapomnijcie tez o akustyce ogolnej

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item414851859_...ak_okazja.html

za grosze dosłownie, pełno jest tego typu książek na allegro za taką cenę, wystarczy poszukać

Skomentuj

Czaruję...
                  X