Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Mistral wymiana wysokotonowców. Jakie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Mistral wymiana wysokotonowców. Jakie?

Witam. Chciał bym wymienić w swoich mistralkach wysokotonowce,na jakieś bardziej detaliczne i rozdxielcze niż oryginalne GDWK 8/50/8 ohm. Nie wiem co konstruktor tych kolumn miał na myśli puszczając glośnik średnio i wysokotonowy w przeciwfazie do niskotonowych. Zmieniłem to i grają jakby trochę ostrzej,wyraźniej i napewno sporo głośniej. Teraz czas na leprzego wysokoronowca. Pomożecie?
    Załączone pliki

Zamieszczone przez ralfi
    Nie wiem co konstruktor tych kolumn miał na myśli puszczając glośnik średnio i wysokotonowy w przeciwfazie do niskotonowych. Zmieniłem to i grają jakby trochę ostrzej,wyraźniej i napewno sporo głośniej.
    i skopales sobie charakterystyke calej kolumny ;]
    zanim zaczniesz grzebac w zwrotnicy to zapoznaj sie z jej budowa i dzialaniem...
    Zamieszczone przez ralfi
    Teraz czas na leprzego wysokoronowca. Pomożecie?
    primo - ile kasy?
    secundo - a nowa zwrotnice sam zrobisz?

Skomentuj

Tak wiem że być może skopałem charakterystykę tych kolumn,ale to przecież jest odwracalne,wystarczy przelutować odwrotnie kabelki. Ale nie rozumiem tej koncepcji przeciwfazy. Czy są jeszcze jakieś kolumny gdzie zastosowano taki patent? Według mnie to dziwny pomysł. Częstotliwości graniczne między niskotonowym a średniakiem będą się znosiły(eliminowały) i pewnie dlatego grały ciszej. Ale za to faktycznie mniej jazgotliwie i pewnie wkrutce wrócę do orginalnej konfiguracji. Wkońcu pewnie zatęsknię za spokojniejszym brzmieniem :)

Co do zwrotnic to miałem nadzieję że uda się dobrać głośnik przy którym nie trzeba będzie wymieniać zwrotnic. Może kondensator wystarczy wymienić i ewentualnie cawkę dla wysokotonowca :)
      Jest to możliwe?

Kasa,myślę że na tweetery 200pln. W końcu one chyba mają duży wpływ na brzmienie,a ja lubię detaliczną górę. Te w tonsilach są jazgotliwe i nie wchodzą chyba zbyt wysoko, Tak na ucho 12 do 15 kHz.

Dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam.

Acha, dodałem do pierwszego postu obrazek schemat zwrotnicy mistrali. Nie wiem czy jest widoczny,bo ja go widzę tylko gdy jestem zalogowany

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
        Ale nie rozumiem tej koncepcji przeciwfazy
        http://audioefm.w.interia.pl/budowa_zw.htm
        http://audioefm.w.interia.pl/dla_doc.htm
        http://audioefm.w.interia.pl/problem_fi.htm
        http://audiomania.info/articles.php?topic=2
        Zamieszczone przez ralfi
        Czy są jeszcze jakieś kolumny gdzie zastosowano taki patent?
        zdecydowana wiekszosc :P
        Zamieszczone przez ralfi
        Co do zwrotnic to miałem nadzieję że uda się dobrać głośnik przy którym nie trzeba będzie wymieniać zwrotnic. Może kondensator wystarczy wymienić i ewentualnie cawkę dla wysokotonowca
        Jest to możliwe?
        pod wzgledem elektrycznym wystarczy zeby glosnik mial identyczna impedancje co oryginal. jednak pod pozostalymi wzgledami trzeba by juz robic pomiary :P
        chociazby dlatego ze glosnik bedzie mial inna efektywnosc lub inny przebieg ch-ki
        Zamieszczone przez ralfi
        Kasa,myślę że na tweetery 200pln. W końcu one chyba mają duży wpływ na brzmienie,a ja lubię detaliczną górę
        wg mnie najwieksze.
        za te pieniadze cos klasy vify lub seasa
        jakie brzmienie preferujesz?
        Zamieszczone przez ralfi
        Te w tonsilach są jazgotliwe i nie wchodzą chyba zbyt wysoko, Tak na ucho 12 do 15 kHz.
        a sygnal to mp3 z kompa czy oryginalna CD z odtwarzacza? ;>
        Zamieszczone przez ralfi
        Acha, dodałem do pierwszego postu obrazek schemat zwrotnicy mistrali. Nie wiem czy jest widoczny,bo ja go widzę tylko gdy jestem zalogowany
        no i zgadza sie - tak ma byc

Skomentuj

Dzięki za linki. Z tego wszystkiego zrozumiałem,że puszczając wszystkie głośniki w jednej fazie podbiłem średnie i wysokie tony i zwiększyłem zniekształcenia.
          Ale mogę chyba tak słuchać jeśli mi taki dźwięk aktualnie pasuje? Nic nie powinienem uszkodzić? Słuch mam nadzieję że też bezpieczny?
          Napędzam te kolumienki uniampem od Irka. Słucham w 98% mp3 z kompa z Audigy 2 ZS połączone 7 metrowym kablem. Płyt audio cd słucham z dvd LG. To dvd strasznie płasko i dziwnie gra. Lepiej już z kompa odtwarzać.

Ostatnio postanowiłem sprawdzić moc uniampa i stało się coś dziwnego. Odkręciłem gałkę,nie do końca,nie było słychać żadnych przesterów jednak było głośno i duż basu. Ale po jakiś 5 sekundach tak jakby ktoś na EQ zdioł o kilka decybeli wysokie tony. Ja słuchałem wtedy na foobarze z wyłaczonym EQ. Nie wiem co się stało,czy uniamp przysiadł czy kolumny.
          Teraz muszę niestety troszkę podbijać wysokie tony. Mierzyłem kopułki i mają 6.9 i i 6.7ohm. Kiedyś miałem wierze aiwe która przesterowywała się. Jak się okazało miała końcówkę mocy po naprawie i ktoś ją źle naprawił. Jakiś rok była podłączona do tych tonsili. Pamiętam jak je kupiłem to grały pięknie,do pierwszego głośniejszego grania. Potem już gorzej,ale myślałem że to wierza siada.

Czy głośnik może się lekko przypalić,stracić trochę parametry,czy poprostu gra,albo wcale nie gra?

Gdzie można kupić te vify lub seasa.

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
            Z tego wszystkiego zrozumiałem,że puszczając wszystkie głośniki w jednej fazie podbiłem średnie i wysokie tony i zwiększyłem zniekształcenia.
            niezupelnie - niedowiesz sie co popsules jak tego nie zmierzysz - ale napewno ch-ka juz jest skopana
            Zamieszczone przez ralfi
            Ale mogę chyba tak słuchać jeśli mi taki dźwięk aktualnie pasuje?
            tak. tanie kolumny z supermarketow maja tylko kondensatory a reszta leci pelnym pasmem i jakos ludzie tego sluchaja :P
            Zamieszczone przez ralfi
            Ale po jakiś 5 sekundach tak jakby ktoś na EQ zdioł o kilka decybeli wysokie tony. Ja słuchałem wtedy na foobarze z wyłaczonym EQ. Nie wiem co się stało,czy uniamp przysiadł czy kolumny
            uszkodziles wysokotonowke :P

zobacz oferty http://www.loudspeakershop.eu/index....ac84b6fe1aaf3d
            http://www.akustyk.com.pl/
            a seasy kupisz tutaj http://www.polink.com.pl/
            vify/peerlessy/SS da sie taniej zalatwic :P

Skomentuj

OK. wiem już wszystko o akustyce głośnikach i zwrotnicach :wink:

Jeszcze jedno pytanko. Nie zamierzam za bardzo grzebać w zwrotnicach. Wymieniłem oryginalne elektrolity na jatzeny i to wystarczy. Nie czuję się na siłach aby coś przeliczać,ani nie mam sprzętu do pamiaru. Doszedłem do wniosku że najlepszym wyjściem będzie albo dobór głośnika o bardzo bliskich parametrach i charakterystykach częstotliwoścowych oraz impedancyjnych,lub po prostu wymienić na nowe orginalne GDWK 8/50 8ohm. Tyle że te na stronach protonsila GDWK8/50/1 są inne niż te w moich kolumnach. Te moje są grubsze na jakieś 4cm i z tyłu mają magnes na którym są wybite symbole GDWK 8/50 8ohm.
              Natomiast te dostępne w handlu są cienkie 2cm i z tyłu mają blachę na której są namalowane symbole GDWK 8/50/1
              O co tu chodzi? Czyżby protonsil prowadził politykę że jak coś się uszkodzi to trzeba zakupić cały nowy produkt? :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
                OK. wiem już wszystko o akustyce głośnikach i zwrotnicach :wink:
                W jeden dzień.. dobry jesteś :lol: Ja przez rok się uczyłem, a wiedzy mi ciągle brakuje

Skomentuj

Wiem już wystarczająco dużo w tym temacie aby wiedzieć że nie będzie ze mnie akustyka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ralfi
                    O co tu chodzi? Czyżby protonsil prowadził politykę że jak coś się uszkodzi to trzeba zakupić cały nowy produkt?
                    nie - na ich stronie niema nawet 10% ich asortymentu :P

Skomentuj

W takim razie gdzie mogę dokupić oryginalne tweetery do tych mistrali frontów? Patrzyłem na allegro ale tam też nie ma takich. Wszędzie są GDWK 8/50/1 a mi potrzeba bez tej 1 na końcu.

Właśnie przed chwilą przebiegunowałem głośniki tak jak były oryginalnie i jest o wiele lepiej niż po moich zmianach wcześniejszych :) Tak jak bym usłyszał scenę :)
                      Jest też troszkę lepiej jak się zdejmnie maskownicę.

Skomentuj

Przedtem pisałeś, że po zmianie jest lepiej, a teraz nagle scene usłyszałeś?

Z tymi maskownicami to już przesadziłeś :P

Skomentuj

napisz do protonsila - napewno maja
                          Zamieszczone przez cudny90
                          Z tymi maskownicami to już przesadziłeś
                          wcale nie. w tych tanich kolumnach material jest taki sobie wiec napewno cos tlumi.
                          tylko watpie zeby to bylo slyszalne na takim sprzecie :lol:

Skomentuj

Słyszalne wyraźnie pewnie dlatego że moje wysokotonówki niedomagają i karzda przeszkoda to dodatkowe tłumienie.

Wcześniej po zmianie polaryzacji głośników wydawało mi się że było lepiej. Poprostu było inaczej i głośniej ostrzej,ale po powrocie do orginału zauważyłem że jednak konstruktor kolumn wiedział co robi :)

Skomentuj

bez sprzetu pomiarowego taka wymiana na vify czy seasy jest na nic. jak chcesz czegos lepszego to sugerowalbym wymiane calych kolumn. te swoje na pewno sprzedasz, a za otrzymana kase mozna juz cos budowac - cos co ci sie juz byc moze spodoba.

Skomentuj

Czaruję...
                              X