Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mobilny diy potrzebna mała pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mobilny diy potrzebna mała pomoc

Witam!
    Mam zamiar zrobic mały przenośny zestaw 2.1 który mógłbym zabrac wszędzie.Planuje zrobic dwie małe satelitki pod głośniki 8cm i "coś ala subik"na głośniku 10cm.W skrzynce na "subika" chciałbym zamknąc wzmacniacz(e) zasilające głośniki,baterie,gniazda podłączeniowe satelitek,wejście sygnału(przez minijack)wejście do ładowania baterii.Do zasilania planuje wziąc kilka baterii od Nokii BL-5C 3.7V połączonych szeregowo(14.7V takiego napięcia pewnie będą chciały układy).
    Tutaj właśnie pojawia się pierwszy problem:jakie układy zastosowac i jakie głośniczki aby przy tym zasilaniu mogły pracowac bez ładowania 1.5h?
    Oczywiście bardzo zależy mi na głośności całości ale z zachowaniem względnie dobrej jakości dzwięku.Liczę na pomoc od was DIYowcy!!!!

Nie na temat...
    EbooXTG, skad zes sie urwal? :???: jak cokolwiek piszesz to albo niemam ochoty na to odpisywac albo mam ochote cie opieprzyc...
    w tym przypadku spasuje... do jutra :P

Skomentuj

Z NeverLand,krainy słynącej z wzmacniaczy i głośników o nieograniczonej mocy i idealnego brzmienia :twisted: Dobra wracam do tematu.Znalazłem na allegro: WZMACNIACZ STEREO NA TDA1519 2x5W 12V może się nadac?

Skomentuj

gdzie sens gdzie logika :P?? po co ci takie przenosne 2.1?? z twoich pomyslow to widze sama prowizorka sie szykuje :P.. moze by tak: http://www.audiomania.info/forum/index.php?topic=5611.0 HM?

Skomentuj

Chodzi mi o coś małego.Czy może lepjej wykorzystac jeden większy głośniczek( 16cm) i w nim ukryc elektronike?Na początku miałem to w planie ale pomyślałem że elektronika z bateriami nie zmieści się w tym więc wpadłem na pomysł zrobienia 2.1(3 małe pudełeczka nie zajmujące dużo miejsca w plecaku)

Skomentuj

kup sobie jakiegoś creativa i dodaj zasilanie z akumulatorów, zamiast tych baterii od nokii wrzuć jakiś aku żelowy i będzie ok

Skomentuj

EbooXTG, że tak powiem przegiąłeś z tym pomysłem :twisted:

Skomentuj

Będzie tak 16cm nisko-średniotonowy + 2cm tweeter zasilany TDA1519 2x5W 12V w trybie zmostkowanym 1x 12W.Doszłem do wniosku że 2.1 nie ma sensu po wstępnym określeniu wymiarów całości.bardzjej opłaca zrobic się jedną trochę większą kolumienke.

Skomentuj

to tez srednio ma sens... ten wzmak zastosowany przez plotera przynajmniej cos pogra a jako glosnik jesli wezmiesz np arz'ka to i tak nie bedzie duzy a za to zyskasz brak problemow przy zwrotce i wieksza efektywnosc co tu by sie zdecydowanie liczylo ... a tak btw to ten zestawik wcale nie musi byc taki duzy... wystarczy skrzynka 25/25/15cm co oczywiscie odbije sie na charce basu ale zagrac zagra.... aku jasne ze jeden jakis a nie baterie z nokii ...

Skomentuj

Zamieszczone przez EbooXTG
                    wpadłem na pomysł zrobienia 2.1(3 małe pudełeczka nie zajmujące dużo miejsca w plecaku)
                    glupi pomysl...tzn. nie przemyslany,zeby sie to do plecaka zmiescilo to musialo by to byc maaale,a w takich rozmiarach to wiesz...jakosci by nie bylo.

Zamieszczone przez EbooXTG
                    Będzie tak 16cm nisko-średniotonowy + 2cm tweeter zasilany TDA1519 2x5W 12V w trybie zmostkowanym 1x 12W.Doszłem do wniosku że 2.1 nie ma sensu po wstępnym określeniu wymiarów całości.bardzjej opłaca zrobic się jedną trochę większą kolumienke.
                    to tez troche kiepski pomysl bo bedzie to dzwiek mono,ale jesli nie ma to grac a wydobywac z siebie dzwiek...

jesli chodzi o sprzecik plecakowy to ja proponuje cos takiego:

mala zgrabna paczka stereo,closed z dwoma 8cm glosnikami (te piezaki nie graja). w mojej akurat siedza glosniki sony i jakis ukladzik na 9V,ja bym tobie proponowal frs-y lub 10cm-trowe glosniczki od Visatona,do tego jakis TDA i gra muza i taki sprzecik spokojnie zmiescisz w plecaku.

Skomentuj

EbooXTG, jak Cie temat jeszcze interesuje to moja propozycja jest taka

głośnik ARZ6604+grill - wysoka efektywność gra ładnie całe pasmo -20zł-30zł
                      obudowa wystarczy 5litrów

akumulator żelowy 12V 18Ah + ładowarka- stosunkowo lekki i mały-100-150zł

wzmak z allegro 2x25W RMS(WYMIARY WYS 5CM SZER 7CM DŁUGOŚC 5CM)-40zł

zasilanie możesz zrobić tez z akumulatorków!! przykładowo 12 baterii da 14,4V
                      AA R6 2500 mAh NI-MH- sztuka 5zł czyli 60zł
                      a tu trochę czystej teorii która jest tylko założeniem:

25W/14,4V=1,736(1) A

Taki prąd płynie przez nasz wyidealizowany wzmacniacz.
                      Zatem "zje" przez godzinę 1,74 Ah a nasze źródło energii ma 2,5 czyli popracuje przez 1,44h akurat to twoje 1,5h

a jeśli chodzi o kilowatogodziny to wychodzi to samo

Moc wmaka 25W, bo mówimy tu o jednym kanale, energia zgromadzona w akumulatorach 14,4V*2,5Ah=36Wh
                      Czyli wmak będzie grał: 36Wh/25W = 1,44h

Oczywiście wszyscy wiedza, że przy poborze prądu 25W jak do naszych uszu dojdzie połowa z tego dajmy na to 12W to będzie dobrze i nie można tego tak liczyć ponieważ pobór nie jest liniowy, ale to nie ważne. Po prostu obliczenia te maja obrazować, że ma to SENS :PP

Tak wgl. to świetny pomysł z takimi przenośnymi głośnikami na allegro można dostać wiele takich głośniczków ale maja bardzo niską moc max.1W przeważnie 2*0,5W, a jak wiecie jak podniesiemy poziom mocy z 1W do 10W (o 9W) - energia dźwięku wzrośnie o 10dB, a to nie jest mało

Myślę, że w 200zł powinieneś sie zmieścić a wszystko będzie ważyć góra 5kg przy zasilaniu bateryjnym

P.S jak jest ktoś zainteresowany tematem chętnie porozmawiam gg:443625

Skomentuj

Z akumulatorkami to troche bez sensu.. 12 aku ladowac, podlaczac to itd.. komplikacje. Ja bym poszedl w normalne aku z ladowarką. Co do glosnika to owszem moga byc np frs'y ale spl na pewno bedzie wiekszy przy arz'tce co ma tu wielkie znaczenie (ograniczona moc wzmaka). Oczywiscie z drugiej strony cos na frsach bedzie mialo mniejsze gabaryty..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                          Z akumulatorkami to troche bez sensu.. 12 aku ladowac, podlaczac to itd.. komplikacje.
                          nie prawda :P wiesz ile wazy taki akumulator? z 5kg a ile małe paluszki?
                          komplikacji nie ma kupuje sie kosz na baterie za 3zł.

i jakieś 3razy taniej wychodzi 60zł za baterie a akumulator(100zł)+prostownik(50zl najtańszy)
                          istotne są też gabaryty, a baterie sie zawsze przydadza minusem jest natomiast stosunkowo mała pojemność

Co do głośnika to owszem mogą byc np frs'y ale spl na pewno bedzie wiekszy przy arz'tce co ma tu wielkie znaczenie (ograniczona moc wzmaka).
                          to ma tu kluczowe znaczenie :)

arz'ka to i tak nie bedzie duzy a za to zyskasz brak problemow przy zwrotce i wieksza efektywnosc co tu by sie zdecydowanie liczylo ...
                          a tak btw to ten zestawik wcale nie musi byc taki duzy... wystarczy skrzynka 25/25/15cm co oczywiscie odbije sie na charce basu ale zagrac zagra.... aku jasne ze jeden jakis a nie baterie z nokii ...
                          po prostu nie ma basu dolne pasmo jest wycięte i wcale go nie ma :P ale nic nie charczy itp:P
                          baterie noki ciężko bedzie połączyć

mam takiego arz'ta w budzie 20/20/15cm i gra wyśmienicie :) tylko podłaczony jest do wzmaka 180W :razz: jak to odpalę na osiedlu to wszędzie słychać i wszyscy sie gapią(przypał ruullez), a w takiej malutkiej obudowie można mu bardzo dużo podać te 30W zjada na śniadanie :cool:

ale można zrobić budę np 25X25X25 i wsadzić cała elektronikę razem z bateriami jakis gril rączka i jest konkretny sprzęt przenośny

Skomentuj

ktos tu chyba nie umie czytac...

kamil4772,a teraz powiedz jak te 25x25x25 wsadzisz do plecaka...chyba do torby podroznej.

"... i jest konkretny sprzęt przenośny" no wlasnie nie jest. Konkretny sprzet przenosny to konkretny sprzet przenosny,to nie jakies tam pyrci pyrci tylko glosniki ktore graja CALYM pasmem a nie tylko od 150Hz w gore. Jesli chcialbys taki zrobic to napewno nie wzyl by 5kg,a nawet spodziewam sie ze ten projekt ktory Ty teraz zapodales tez nie bedzie mniej wazyl.

Ja zrobilem cos konkretnego:

http://www.audiomania.info/forum/index.php?topic=5638.0

...cos co ma "bas",i probowalem zrobic z tego sprzet przenosny,zastosowalem 12mm plyte na bude i nic z tego bo gdy wsadzilem wszystkie flaki do srodka okazalo sie ze niestety cala konstrukcja jest na tyle ciezka ze nie mozna jej zaliczyc do sprzetu przenosnego. Wiedz albo cos sie robi konkretnego albo idzie sie na kompromis: albo waga i gabaryty albo dzwiek.

kamil4772,i twoje obliczenia sa zbedne bo nie sadze zeby ktos chcial miec sprzet,wozil go lub szedl z nim np. pare kilometrow tylko poto zeby zagral 1,5godz. Ten moj paly sprzet gra spokojnie 6 godzin na zwyklych paluszkach (bo ma maly wzmak),a na jakosc dzwieku jeszcze nikt nie narzekał.

Skomentuj

ktos tu chyba nie umie czytac...
                              hmm….coś sugerujesz ;]

kamil4772,a teraz powiedz jak te 25x25x25 wsadzisz do plecaka...chyba do torby podroznej.
                              bez problemów zaadaptowałbym do tego stary plecak :P mój głośnik jakoś się mieści jeszcze nawet z aku, wzmakiem i flaszka :P
                              chcesz mogę dać fotkę jak nie wierzysz :P

"... i jest konkretny sprzęt przenośny" no wlasnie nie jest. Konkretny sprzet przenosny to konkretny sprzet przenosny,to nie jakies tam pyrci pyrci tylko glosniki ktore graja CALYM pasmem a nie tylko od 150Hz w gore.
                              z tego co wiem ten twój głośniczek ma 88dB SPL czyli jest dwa razy cichszy od mojego przy dostarczonej takiej samej mocy :P i to ma tu kluczowe znaczenie. jeśli chodzi o ARZ’ta to widać, że go nigdy nie słyszałeś gra świetnie:P i jakbyś nie wiedział to jest głośnik szerokopasmowy ale zgodze się że gra w tej obudowie od 150Hz.

Jeśli chcialbys taki zrobic to napewno nie wzyl by 5kg,a nawet spodziewam sie ze ten projekt ktory Ty teraz zapodales tez nie bedzie mniej wazyl.
                              wiesz ile wazy mój arz w budzie? 2kg :P płyta 18mm baterie waza gramy wzmacniacz tez nie wiele :P

Ja zrobilem cos konkretnego:

http://www.audiomania.inf...hp?topic=5638.0

nie no może być :) dla mnie za duży

...cos co ma "bas",i probowalem zrobic z tego sprzet przenosny,zastosowalem 12mm plyte na bude i nic z tego bo gdy wsadzilem wszystkie flaki do srodka okazalo sie ze niestety cala konstrukcja jest na tyle ciezka ze nie mozna jej zaliczyc do sprzetu przenosnego. Wiedz albo cos sie robi konkretnego albo idzie sie na kompromis: albo waga i gabaryty albo dzwiek.
                              jeśli chodzi o bas szczególnie taki w okolicach 50Hz to jest strasznie prądożerny :P i żeby to jakoś zagrało na otwartej przestrzeni musiałbyś duża moc dostarczyć (wiem, bo na działce odpaliłem mojego suba 80W grał przeciętnie, a w domu trzęsie ścianami :P )

kamil4772,i twoje obliczenia sa zbedne bo nie sadze zeby ktos chcial miec sprzet,wozil go lub szedl z nim np. pare kilometrow tylko poto zeby zagral 1,5godz.
                              przeczytaj temat założyciel chciał zeby grało 1,5h specjalnie dostosowalem do tego moje obliczenia xD
                              Miały one ukazać uśredniony czas jaki to pogra na bateriach przy poborze 25W, żeby mi ktoś nie powiedział, że to jest nie możliwe ;]
                              przyjmijmy że wmak ma sprawność na poziomie 70% to do głośnika dojdzie te 17.5W a to nie jest już mało
                              przykładowo przy 10W będzie grało 3,5h to zależy od potrzeb jak się gałkę wysteruje heh :P

Ten moj paly sprzet gra spokojnie 6 godzin na zwyklych paluszkach (bo ma maly wzmak),a na jakosc dzwieku jeszcze nikt nie narzekał.
                              widać, że czegoś nie rozumiesz…podstawowy błąd…mogę kupić sobie wzmacniacz, który ma nawet 1k wat z wysoką sprawnością puścić go cicho(na poziomie 10W), a Ty możesz mieć 20watowy z mniejszą sprawnością i puścisz na poziomie 10W i mój zużyje mniej energi niż twój. Dlatego nie ma znaczenia jaki masz wzmacniacz czy mały czy duży zależy jak gospodarujesz energia

Moim zdaniem zawsze jest lepiej mieć zapas mocy, niż braki dlatego mocniejszy wzmacniacz zawsze mile widziany 

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772
                                nie prawda :P wiesz ile wazy taki akumulator? z 5kg a ile małe paluszki?
                                5 kilo to waży akumulator 18 Ah :)

Zatem "zje" przez godzinę 1,74 Ah a nasze źródło energii ma 2,5 czyli popracuje przez 1,44h akurat to twoje 1,5h
                                Wie nie porównuj 2,5 Ah z Akumulatorków do Akumulatora 18 Ah pozatym są mniejsze akumulatory :) i może wyjść wieksza pojemność a taniej niż te 2,5 Ah za 60 zł :)

Druga sprawa chciałoby Ci sie za kazdym razem wyjmować wszystkie 12 baterii i ładować po 4 sztuki na raz :) dla mnie to byłoby żenujące podpinam ładowarke i sie "śmieję" z takich pomysłów jak Twój z akumulatorkami :)

PS jak kogos urazilem - PRZEPRASZAM !!

Skomentuj

5 kilo to waży akumulator 18 Ah :)
                                  czyli tyle co cały zestaw przezemnie proponowany

Wie nie porównuj 2,5 Ah z Akumulatorków do Akumulatora 18 Ah pozatym są mniejsze akumulatory :) i może wyjść wieksza pojemność a taniej niż te 2,5 Ah za 60 zł :)[/quote]

no tego nie mozna porównywać obydwa maja plusy i minusy.
                                  P.S za 60zł ciężko bedzie kupic prostownik do tego aku :P

Druga sprawa chciałoby Ci sie za kazdym razem wyjmować wszystkie 12 baterii i ładować po 4 sztuki na raz :)
                                  moja ladowarka za 10zl z "Lidla" ma miejsce na 8, ale akurat to nie stanowi dla mnie problemu :)

kolega marian tak zrobił i nie nażeka ;] a on ma tam zasilanie 18V(15baterii :P) nie 12V(10baterii)

PS jak kogos urazilem - PRZEPRASZAM !!
                                  ajc... :sad:

wydaje mi sie ze robi sie offtop nie ma sensu sie kłucić od teraz pasuje :)

Skomentuj

kolega marian tak zrobił i nie nażeka ;] a on ma tam zasilanie 18V(15baterii :P) nie 12V(10baterii)
                                    ale ten moj sprzet nie jest przenosny wiec nie jest na baterie,dlaczego? z racji wysokiego napiecia i gabarytow,i dlatego mowie ze trzeba wybrac,albo dzwiek albo mobilnosc.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X