Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

początkujący potrzebuje zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

początkujący potrzebuje zwrotnicy

Na początku witam wszystkich gdyż jest to mój pierwszy post :smile:
    Po przejrzeniu forum postanowiłem zbudować sobie kolumny, monitory na nistkotonowcu ARN 188-05/8 i kopółce STXa GDWK-10-200-8-PJ czy nie ma ktoś schematu zwrotnicy do takiego zestawu? bo przeszukując forum nie natknąłem się na taki :sad: na innym forum natknąłem się na na wzory dzięki którym można wyliczyć wartości poszczególnych elementów ale czy to będzie dobrze działac? gdzie indziej z kolei czytałem ze takie coś nie ma sensu gdyż konieczne są pomiary takiej zwrotnicy, co o tym sądzicie?

edit: albo po przemyśleniu lepszy będzie ARN 188-07/8 ale jeśli bedzie zwrotka do 05 to nie będę wybrzydzał :wink:

Zwrotnica z wzorów może co najwyżej posłużyć jako punt startu dla konstruktora zwrotnicy czego i tak raczej się nie praktykuje.
    Dlatego dobrze się doczytałeś, że taka zwrotnica nie ma sensu...

Poszukaj może jakiegoś innego zestawienia.
    Napisz ile masz kasy. Czego oczekujesz, z czym będzie grało, jakiej muzyki słuchasz to poradzimy.

Skomentuj

daj arn150 bo głośniki są porównywalne a i zwrotnica jest

Skomentuj

A zwrotnica do ARN 150 i PJ-ki ma być za niedługo... Narazie w parze z tym głośnikiem są zwrotki do ARV-ki, SC10N visatona, i do vif (chyba D27 i DX25) Więc, jeśli tylko budżet by pozwolił może zestaw ARN 150 plus jakaś vifa? :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
          daj arn150 bo głośniki są porównywalne a i zwrotnica jest
          bedzie :P
          Zamieszczone przez melisław
          Narazie w parze z tym głośnikiem są zwrotki do ARV-ki, SC10N visatona, i do vif (chyba D27 i DX25)
          ale z vifami sa po 2 ARNy

Skomentuj

PO głośnikach oczekuję żeby grały lepiej niż moje Tonsile Voyagery sat których pasmo przenoszenia zaczyna sie od 60Hz. więc możecie sobie wyobrazić ten potężny bas... kolumny będą napędzane amplitunerem stereo Technicsa SA-EX140
            słucham Rocka... szeroko pojętego :mrgreen: od blusowych kawałków Dżemu po Metallice i AC/DC za przetworniki razem z przesyłką chciałbym się zmieścić do 200zł. Generalnie to ma być dosyć tani pierwszy projekt, taki do nabrania doświadczenia.

co to ARN150 to jest pewien problem, sprawa jest dosyć skomplikowana :roll: pierwszym pomysłem była budowa monitorów na STXach (pomijając pomysł kolumn 3-drożnych ale po przeczytaniu kilku tematów "nawruciłem się" :grin: ) już miałem zamawiać gdy na drugi dzień głośniki które chciałem kupić zniknęły z oferty, wystosowałem maila z zapytaniem i nic :evil: a 2 dni wcześniej zacząłem już robić obudowy i w jednym froncie jest nawet już dziura pod niskotonowca z tąd moje dążenie do głośników o zbliżonym rozmiarze czyli ok 180cm.
            Jeśli nie da się znaleźć znaleźć odpowiedniego przetwornika to spróbuje przerobić obudowe pod ARN150 ale czekam na propozycje.
            co do wysokich tonów to słyszałem wiele pochlebnych opini o STX PJ no i jest tani :lol:
            podobno jest dużo lepszy od ARVki

obudowy mają pojemność ok 22litrów
            I jeszcze taka nauczka na przyszłość: zanim zaczniesz coś robić, skompletuj najpierw potrzebne części, no cóż człowiek uczy się na błędach

Skomentuj

Zamieszczone przez stawio88
              PO głośnikach oczekuję żeby grały lepiej niż moje Tonsile Voyagery sat
              za przetworniki razem z przesyłką chciałbym się zmieścić do 200zł
              w tej cenie napewno uzyskasz nizszy bas niz z voyagerow ale watpie zebys byl bardziej z nich zadowolony :???:
              voyagery wcale az takie zle niesa wiec musialbys mierzyc juz troche wyzej
              w jednym froncie jest nawet już dziura pod niskotonowca z tąd moje dążenie do głośników o zbliżonym rozmiarze czyli ok 180cm.
              co do wysokich tonów to słyszałem wiele pochlebnych opini o STX PJ no i jest tani
              to moze w takim razie zaoszczedzisz na przesylce i kupisz oba STXy? GDN 17 SCX + PJ. nieznam opini o tym niskotonowcu ale z ta cena i nowa technologia jaka wprowadzili w tej seri powinno to jakos zagrac

Skomentuj

To ile masz kasy na całość ? Może zainteresuj się tym:
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12842
                Jak Ci skrzynka nie spasuje to najwyżej sobie przerobisz...

Skoro masz Tonsil Voyager to nie ma sensu się pchać w byle co...

Skomentuj

zdaję sobie sprawę że o pobicie Tonsilów może być ciężko najchętniej zbudował bym suba żeby było więcej basu ale niestety amplituner ma wyjście tylko na 1 parę kolumn :sad: nie wykluczam budowy kolejnych kolumn w niedalekiej przyszłości i nie che w te wkładać za dużo kasy bo boje się ze coś zkaszanie :mrgreen: brałem pod uwagę tego GDN 17 SCX ale jak wrzuciłem pod WinISD to jakoś nie podobają mi się te wykresy impuls na poziomie 16ms (podobno to już górna dopuszczalna granica) na dosyć szerokim zakresie pasma (40 - 200hz) spadek o 3-3.5dB przy objętości 22litrów i 50Hz nie wydaje mi sięzeby to było dobrze a może mógłby ktoś to sprawdzić? będe wdzięczny

hmmm.... "pobawiłem sie" jeszcze trochę winISD i przy stroju na 60Hz jest troche lepiej ale czy to nie za wysoko? pozatym wydaje mi się ze bas tez nie bedzie najlepszy :neutral: ale ja się tam nie znam :wink:

edit:
                  nonameplum: za same przetworniki pod taką kolumne musał bym dać ok 400zł. ale jeśmui mówicie że warto to jeszcze to przemyśle, moze uda mi się wykrzesać dodatkową kase a co do kupna używek... jakoś wolał bym zrobić całość od podstaw

i jeszcze jedno pytanie skoro już weszliśmy na wyższą pułke cenową: jak wypada porównanie tego w170s z GDN-18-130-8-AKX ?

Skomentuj

AKX na pewno lepszy.. w170 ma podobno kiepska srednice a nt basu wiem ze sporo. Jak z basem w stx'ie nie wiem bo byly jazdy ze zwrotnica do nich komustam nie pasowala itditd ze malo basu ale to chyba wlasnie sprawa zwrotki raczej niz glosnika.

Skomentuj

Nie wiem czemu, ale w 18 akx bym się nie pchał... To już lepiej Daytona brać, bo nie duża różnica w cenie.

Masz jeszcze do wyboru 15 akx + DX 25... Ale zadziwiającego basu też nie ma się co po 13 cm spodziewać...

Skomentuj

brałem pod uwagę tego GDN 17 SCX ale jak wrzuciłem pod WinISD to jakoś nie podobają mi się te wykresy impuls na poziomie 16ms (podobno to już górna dopuszczalna granica) na dosyć szerokim zakresie pasma (40 - 200hz) spadek o 3-3.5dB przy objętości 22litrów i 50Hz nie wydaje mi sięzeby to było dobrze a może mógłby ktoś to sprawdzić? będe wdzięczny
                        olej symulacje :P po kilku latach zabawy tym programem doszedlem do wniosku ze nadaje sie jedynie do wyliczania tuneli :P
                        niestety taka jest prawda ze symulacja nieodda tego jak glosnik naprawde zagra

Skomentuj

Masz jeszcze do wyboru 15 akx + DX 25... Ale zadziwiającego basu też nie ma się co po 13 cm spodziewać...
                          a arn-150 to pies? gdn 13/50/9 w aplikacji borysowej tez basu ma sporo, znacznie wiecej niz altony 110 (w tym samym pomieszczeniu porownywane), wiec nie ma co generalizowac. do autora tematu: olej budowanie tych pseudokolumienek. voyagery to nie takie zle kolumny i jak teraz zbudujesz cos na teslach to zadowolony nie bedziesz. dozbieraj troche i zrob cos na vifach, monacorach, peerlessach, seasach, morelach czy innych podobnej klasy.
                          co do winisd to nie mozna traktowac wynikow programu jako wyrocznie - zdrowy rozsadek nalezy zachowac, a przede wszystkim nie porownywac leb w leb glosnikow, bo wyjdzie, ze stx gdn-32-150 w obudowie zamknietej to najlepszy glosnik swiata... stosowac program jedynie do obliczania obudowy - tak pi razy drzwi, co by wiedziec od czego zaczynac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                            a arn-150 to pies? gdn 13/50/9 w aplikacji borysowej tez basu ma sporo, znacznie wiecej niz altony 110 (w tym samym pomieszczeniu porownywane), wiec nie ma co generalizowac. do autora tematu: olej budowanie tych pseudokolumienek. voyagery to nie takie zle kolumny i jak teraz zbudujesz cos na teslach to zadowolony nie bedziesz. dozbieraj troche i zrob cos na vifach, monacorach, peerlessach, seasach, morelach czy innych podobnej klasy.
                            co do winisd to nie mozna traktowac wynikow programu jako wyrocznie - zdrowy rozsadek nalezy zachowac, a przede wszystkim nie porownywac leb w leb glosnikow, bo wyjdzie, ze stx gdn-32-150 w obudowie zamknietej to najlepszy glosnik swiata... stosowac program jedynie do obliczania obudowy - tak pi razy drzwi, co by wiedziec od czego zaczynac.
                            Napisałem przecież, że oprócz ARN (bo o nim wcześniej była mowa) ma jeszcze do wyboru 15 akx. Poza tym sam zauważyłeś, że nie ma sensu się pchać w tesle więc o co chodzi ?

Nom autor może jeszcze rozważyć projekty borysa na Heco i gdn 13/50/9.

Ale także jestem zdania, że jak coś budować to lepiej zaoszczędzić te pieniądze co masz. Najwyżej jeszcze sprzedaj Voyager'y dozbieraj i zrób coś konkretnego, żebyś miał odczucie, że to wszystko było warte zachodu i najważniejsze żeby Ci się sam uśmiech na twarzy pojawiał gdy zaczniesz słuchać nowej konstrukcji. W przeciwnym wypadku zrobisz coś co w Twoim uznaniu będzie tylko dobre, albo porównywalne z tym co miałeś lub nawet gorsze... Zanim się obejrzysz już będziesz chciał zrobić coś nowego, bo to Cie nie zadowala. Niestety, ale człowiek do pewnych standardów się przyzwyczaja, dlatego nowe konstrukcje powinny je zdecydowanie i odczuwalnie podnosić, tak żeby być pewnym, że to gra lepiej, a nie tylko na zasadzie wewnętrznej sugestii (nowe więc wydaje mi się, że gra lepiej). Dlatego zamiast budować coś przejściowego może warto zbudować coś wartego zachodu.

Skomentuj

W najbliższym czasie raczej nie uda mi się zebrać 1000zł. żeby coś fajnego sklecić, Voyagerów narazie nie sprzedaje bo chce zobaczyć czy uda mi się zrobić jakiś postęp :mrgreen: a jeśli te monitory na tanich głośnikach nie wyjdą (chodzi mi o satysfakcje z dzwięku) to głośniki wylądują w samochodzie bo zestaw audio potrzebuje reanimacji :wink:

a co do jakości voyagerów hmmm... naprawde waszym zdaniem są takie dobre że miało by mi się nie opłacać budowanie w miarę taniego zestawu? nie pomyliło wam się z jakimś jego większym bratem to jest mały monitorek :wink: w sumie nie jestem jakoś specjalnie osłuchany w innych kolumnach więc mogę ich nie doceniać. Dobre porównanie mam do Polarisów 200 sąsiada i Paradigm'ów kuzyna no ale tu nie ma co porównywać :mrgreen:

przeglądałem dział z już gotowymi konstrukcjami (po raz n-ty) i wymyśliłem jeszcze coś takiego GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ co o tym sądzicie? cena przystępna a i zwrotnica jest

no i otrzymałem w końcu odpowiedź na meila od STXa mógł bym jeszcze kupić GDN-17-80-4sc co o nim sądzicie? chyba nie jest zbyt dobry, rozważałem go na początku ale nie miałem do niego zwrotki, miał być z PJ-tką

Skomentuj

zdecydowanie lepiej ta nowa 17stka.. nowa technologia na pewno gra lepiej, poza tym jest do niego zwrota i nie jest jakis niesamowicie drogi

Skomentuj

W tej cenie też się zgodzę, ,że raczej warto wypróbować tego STX'a... Także możesz śmiało kopiować.

Skomentuj

voyagery znam bo to wlasnie od nich zaczela sie moja zabawa (posluchalem w salonie i stwierdzilem ze wieze to tandeta :P )
                                    niesa one wcale takie zle jak o tym piszesz. moze gdyby wysokotonowke im wymienic by zagraly lepiej.
                                    w tej cenie (300zl) DIY moze nizej zagrac ale czy lepiej na basie to niewiem

Skomentuj

Dzięki za wszystkie rady, postanowiłem zbudować monitorki na GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ a Voyagerow narazie nie bede sie pozbywał :mrgreen: nie wiadomo co mi z tego wyjdzie, jeśli będzie znośnie to może się pokuszę o wstawienie do "gotowych konstrukcji" :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X