Zamieszczone przez Radekkk1984
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Obudowa do MDS12
Collapse
X
-
No tak policzyłem wstępnie w Bassboxie nie znam niestety wszytskich wymiarów głośnika i mogłem przyjąc jedynie tak na oko ale jak obliczył mi to wymiary wyszły zbliżone do tych które uzyskałem z WinISD nawet jak wyjdzie mi 50 L to jak na pierwsza konstrukcje to i tak F3 na poziomie 39 Hz napewno mnie zadowoli moge dodać wytłumienie i tak tez zrobie troszke gąbki na ścianki boczne , dno i góre i troszke bude powiększya jak nie to zawsze toporek poprawka wymiarów i za jakiś czas kolejna buda
już dłuzej bo w akademcu będzie cięzko pracowac no ale dla chcącego nie ma nic trudnego :P forum ootwarte
Skomentuj
-
Próbowałem co nie co z BR szczelinowym jak to dokładnie liczyć całą obudowe?? liczyłem do BR tak jak na rysynku do przerywanej lini oczywiście odejmując wszytskie inne objętości jak poprzednio ale mam pytanie do tego małego prostokącika w rogo narysowanego linią przerywana . Czy wliczać go do całej objętości ?? czy jak go potraktować ??
A tak to wygląda z zew.
NIestety tutaj w łeb biorą wzmocnienia :/
Skomentuj
-
ja odejmowalem litraz jaki zajmuje tunel i wyniki jakie otrzymywalem po pomiarach roznily sie o 2-3Hz (na minus) od tego co zasymulowalem. tak wiec mozesz smialo doliczyc ten prostokat.
tunel szczelinowy ma taka zalete ze mozemy dowolnie ksztaltowac jego powierzchnie i latwiej zmiescic dlugi tunel (labirynt zamiast dlugich PCVek). no i tanszy
jednak w tym przypadku bardziej mi sie podoba okragly tunel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Radekkk1984ale słyszałem że przy szczelinowym wogóle nie ma mowy o świstach powietrza
jak juz pisalem szczelinowy robisz o takiej powierzchni jaka ci pasuje wiec moze byc np odpowiednikiem fi 140mm :P
z mojego doswiadczenia wynika ze niema co robic wezszej szczeliny niz ok 25mm
Skomentuj
-
Ze względu na to ze Sub byłby większy prawie 60 [cm] wysokości i brak wzmocnien od dołu zostane przy tym BR okrągłym.W Polinku dokłanie ma 197[mm]. Kiedyś moze zrobie dróga bude i porównam.
Nie wiem jak jest do końca ztą płyta na Suba . Staruszek upierał sie niedawno że to napewno 20 [mm] a jak kazałem mu zmierzyć jeszce raz to powiedział że 21 :/ więc pewnie to jest 22 [mm] ale co tam przerobie wymiary i tylko zew powiększy mi sie o 2[mm] w każdą strone bo 2 [mm] na kratownicy dużo litrażu nie zabierze
[ Dodano: 2008-09-03, 11:27 ]
Paweł a stelarz w środku z płyty 18 [mm] by wystarczył ?? A obudowa z zew. z płyty 22[mm]
Skomentuj
Skomentuj