Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka zwrotnica do STX 18-130-8 AX i Visaton sc10n

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka zwrotnica do STX 18-130-8 AX i Visaton sc10n

Witam wszystkich.
    Jestem nowy na forum i przyznam sie ze dopiero zaczynam swoją zabawę z konstrukcją kolumn.
    Postanowiłem coś sam zmajstrować :) Sporo czytałem i wybrałem konstrukcje 2D z głośnikami STX 18-130-8 AX i Visaton sc10n. Ze względu na ich niezłe parametry i nie zawysoką cenę. Będzie to konstrukcja br ze skrzynia 20 l .
    Szukałem schematów gotowych zwrotnic pod te głośniki ale znalazlem tylko taki pod STX 18-120-6 SW i Visaton sc10n.

I tu moje pytanie, czy ktoś wie czy ta zwrotnica bedzie pasować?? A jesli nie to jak ja zmodyfikować zeby było dobrze.
    Jesli ktos moze pomóc to bardzo prosze.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

18AKXa połącz z DX25, jest zwrotnica a i DX drogi niejest... 20E w Audiocomponents a i głośnik lepszy

Skomentuj

Zamieszczone przez zdzichuD
      I tu moje pytanie, czy ktoś wie czy ta zwrotnica bedzie pasować??
      niebedzie. primo AKX jest 8Ω a nie 6Ω. secundo zupelnie inna cha-ka
      zamiast kombinowac to doloz te 60zl i kup vife DX25 lub lepszego STXa do ktorego rowniez jest gotowa zwrotnica

Skomentuj

Ok. to moze zmienie na te D 25 . A mozecie podac jakies linki gdzie je mozna zamowic i do zwrotnic??

[ Dodano: 2008-09-01, 13:01 ]
        Michał K. widze ze ty masz taka konfiguracje Vifa DX25 + GDN 18AKX . Mozesz cos wiecej powiedziec jak to gra ?? Dac jekies namiary na schematy zwrotnic.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0
          tu masz zbiorowe zamuwienia za granicy zawsze to taniej :wink:

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie. Bo z tego co widze to ten GX25 to 4 Ohm jest, czy to tak ma być?? Bo ja chce miec kolumny 8 ohm . Czy to wszystko zwrotnica zalatwia??

Skomentuj

zwrotnica zalatwia wszystko

Skomentuj

Nie gx tylko dx.
                http://www.tymphany.com/dx25tg05-04

Skomentuj

Tak, tak DX25 pomylilo mi sie :oops:
                  Dzieki za zainteresowanie i pomoc

Skomentuj

D 25
                    GX25
                    zdecyduj sie wkoncu :lol:
                    Michał K. widze ze ty masz taka konfiguracje Vifa DX25 + GDN 18AKX . Mozesz cos wiecej powiedziec jak to gra ??
                    ja to slyszalem tylko raz i... jakos nie przekonalo mnie specjalnie. jakby basu bylo za malo. a wiem ze ten glosnik potrafi wiecej.
                    ze wzgledu na zwrotnice i pewien przydlugi temat skusilbym sie obecnie na ten schemat

Skomentuj

No tak ale to jest schemat do GDWK10/250/8AKX a ma ktos moze do Vifa DX25??
                      Czy lepiej kupić tego stx gdwk10/250 ??

[ Dodano: 2008-09-01, 22:40 ]
                      Tak czytam dalej i przegladam forum i jednak został bym przy tym Visatonie sc10n bo zwrotnica do tego STX 18 to jest taka sama( cewka 1,5 mH i kondensator 10uF) niezaleznie od wysokotonowego . a Visaton ma R (od 3-6ohm) kondensator 3.3 uF i cewke okolo 3.3uH.
                      Wiem ze to moze sa głupoty co pisze, ale tak wywnioskowalem z kilku schematów.
                      Jesli ktos mnie moze naprowadzic to prosze.

Skomentuj

Wiem ze to moze sa głupoty co pisze, ale tak wywnioskowalem z kilku schematów.
                        Jesli ktos mnie moze naprowadzic to prosze
                        tak, glupoty piszesz i niemam sily zeby teraz tobie tlumaczyc dlaczego...
                        poprostu spieprzysz calosc i tyle.
                        zwrotnica z DXem jest tam gdzie ta ktora pokazalem
                        a ta polecam dlatego ze bedzie z AKXa wiecej basu niz na zwrotnicy z DXem ;]

Skomentuj

Nikt mi nie chce pomóc :cry:
                          Mam zakupione te głosniki i nie moge ich oddac, czyli zmiana na inne nie wchodzi w gre.
                          Moze ktos cos wykombinuje.

Skomentuj

Witam.
                            Jestem nowy na tym forum.chcialem sie dowiedzieć czy jest opcja tego stx tylko że dwa razy na strone...uparlem sie na taki ulad między innymi ze względu na wygląd i jesli ma ktoś taki schemat zwrotnicy to prosźe o pomoc,zalezy mi na tych stx ewentualnie inny wysokotonowy

Skomentuj

Wenmin, dotychczas taka zwrotnica nia powstala

zdzichuD, nie rozumiem o co ci chodzi, jakie glosniki masz zakupione?

Skomentuj

Nikt mi nie chce pomóc
                                caly czas pomagam i pisze co masz zrobic...
                                Mam zakupione te głosniki i nie moge ich oddac
                                madry polak posz szkodzie :evil:
                                albo sprzedajesz visatona i kupujesz np STXa albo bedziesz mial spieprzona ch-ke ;]

Wenmin, miala powstac taka zwrotnica 2,5 drogi bo komus tam brakowalo basu ale niestety zabraklo czasu...
                                jezeli masz odrobine wiedzy i zaplecza technicznego to sam moglbys zrobic sobie z tego 2,5 drogi. typowe 2 drogi byloby juz znacznie trudniej :???:

Skomentuj

n_omyzs - kupione mam takie jak w temacie postu STX 18-130-8 AX i Visaton sc10n
                                  i potrzebna jest zwrotnica

Pawel S. - wiem ze podpowiadasz zeby glosnik wysokotonowy zmienic ale ja bym sie upierał przy tym bo raz ze ich tak szybko nie sprzedam, a dwa nie chce wydawac tyle kasy na jakies inna wysokotonowke. Pewnie dalo by rade przyciac je tak przy 3 k ?? I czemu mowisz ze bedzie spieprzona ch-yka ??

A tak wogóle to dziekuje Pawel S za podpowiedzi .

Skomentuj

n_omyzs - kupione mam takie jak w temacie postu STX 18-130-8 AX i Visaton sc10n
                                    i potrzebna jest zwrotnica
                                    1. sc10n to slaby glosnik w porownaniu do tego akx18
                                    2. taniej niz projekt zwrotki (i szybciej) bedzie ci sprzedac te sc10n i kupic dx lub akx wysokotonowego (tego oczywiscie zazwrotkowanego)

ja bym sie upierał przy tym bo raz ze ich tak szybko nie sprzedam
                                    A myslisz ze zwrotke bedziesz mial szybko:)? Jesli bylby to sensowny wysokotonowiec to ktos moglby skusic sie na projekt ale w tym przypadku zwrotka moze nigdy nie zaistniec.

a dwa nie chce wydawac tyle kasy na jakies inna wysokotonowke
                                    Wysokotonowka (wg mnie) krztaltuje bardziej barwe monitorka niz modwoofer.. dobra wysokotnowka + slabszy midwoofer jeszcze ujdzie ale odwrotnie to troche kasza.

Pewnie dalo by rade przyciac je tak przy 3 k ??
                                    Jasne ze by sie dalo! Tylko ze bez systemu pomiarowego nie zrobisz tego dobrze bo symulacja jest tutaj jedynie polsrodkiem, a niestety tak jak pisalem wyzej raczej nie znajdziesz nikogo kto by chcial polaczyc te przetworniki. Jesli zrobisz cos ala zwrotnica z symulatora tudziez uniwersalna to juz lepiej sprzedaj te glosniki ktore masz i kup jakies gorsze bo i tak nie zagra to lepiej.

A tak podsumowywujac widze po pytaniach ktore zadajesz ze nie czytales artykulow (przynajmniej o zwrotnicach oraz ew pomiarach) na stronie glownej serwisu oraz np na audiomania.info ..mozemy pomagac i podpowiadac ale wykaz tez troche checi ze swojej strony i poczytaj troche o audio bo przeciez nie mozemy tu kazdemu tlumaczyc latwodostepnych podstaw. Mam nadzieje ze sie nie zrazisz po moim "referacie" :smile: ...

Skomentuj

Pewnie dalo by rade przyciac je tak przy 3 k ??
                                      pewnie z mozna ale albo glosnik sie spali po pierwszym glosnym sluchaniu, albo jak dasz filtry wyzszych rzedow to niebedzie sie dalo tego sluchac ;]
                                      I czemu mowisz ze bedzie spieprzona ch-yka ??
                                      bo tego visatona niepolaczysz idealnie z STXem bez pomiarow. do tego dochodzi jeszcze
                                      Zamieszczone przez n_omyzs
                                      Wysokotonowka (wg mnie) krztaltuje bardziej barwe monitorka niz modwoofer.. dobra wysokotnowka + slabszy midwoofer jeszcze ujdzie ale odwrotnie to troche kasza.
                                      co jest rzecza sprawdzona i potwierdzona przez wiele osob.
                                      zrob narazie obudowe do tych glosnikow i podlacz je pod taka zwrotnice jak sobie wykombinowales (poprawny filtr dla STXa i poprawny dla visatona) a z czasem jak nazbierasz kase zmienisz wszystko na takie jakie powinno byc. jak uslyszysz roznice to bedziesz wiedzial dlaczego tak sie nie robi ;]

Skomentuj

Co do tego czytania to spedzilem sporo czasu na forach studjując poszczególne artykuły, o zwrotnicach też :) Ale tyle tego jest ze ciezko to tak odrazu ogarnac.
                                        Zrobie tak jak mówi Pawel S, narazie zloze to co mam a dozbieram kasy i kupie pozadna wysokotonówke i zwrotnice.
                                        Dziekuje panowie za odpowiedzi, pozdrawiam .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X